Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag ska köra mc igen – privat"

Tillbaka på crossbanan. Men något mer tävlingsåkande blir det inte för mirakelräddade André Nilsson. Och frågar vi sambon Charlotta Skarin, vilket vi gör, ska det helst inte bli något mc-åkande alls framöver: "Jag är inte särskilt angelägen att släppa upp André på en motorcykel igen". Dottern Emma har ännu ingen åsikt – om detta.
De som sett bilderna i tv eller tidningar från Västerås den 30 maj glömmer dem garanterat inte.
Ingen fattade egentligen då att Skene-föraren lyckades överleva, att inte alla organ i kroppen krossats.

FAKTA

Namn: André Nilsson
Ålder: 30.
Sport: Motocross,
enduro.
Meriter: SM-brons 1998 i 250 cc, ledde kampen om SM-guldet i 500 cc i fjol när han vurpade och skadade nacken.
André blev sedan 4:a.
Vunnit NM och SM i lag och kört VM-deltävlingar och EM-deltävlingar i både 125 cc och 500 cc.
Klubbar: Först Tibro MK, numera Skene MS.
Familj: Sambon Charlotta Skarin, 29, som givetvis fått dra ett oerhört tungt lass sedan André råkade ut för olyckan den 30 maj.
De har dottern Emma, 11 månader, tillsammans.
Yrke: Professionell förare sedan 1991 i KTM-stallet.
Utbildad gymnasieekonom och tjänstledig från ett åkeri.
André vill gärna fortsätta inom motocrossen.
Som ledare, eller på något annat sätt.
Bor: Villa i Örby, några mil från Borås.
Svåraste skador i karriären: Som 14-åring 1988 fick han motorcykeln över sig på Backabanan i Skene.
Bukspottkörteln skadades svårt, vilket krävde operation och lång konvalescens.
1999 i spanska Marbella slutade en VM-deltävling för André med att han gick omkull och skadade njuren.
Det blev ambulansflyg hem till Sverige.
Vid en SM-tävling i fjol blev han också påkörd och ådrog sig en nackskada - som inte rättades till förrän röntgen upptäckte felet efter maj-olyckan i Västerås!

Läkarna har efteråt slagit fast: – Utan sin starka fysik hade André avlidit redan i ambulansen på väg till lasarettet. Det var superkris några dagar. André låg nedsövd i 12 dygn. Och drygt två månader veckor senare sitter han där och pratar (nästan) som om ingenting hänt. – Men jag minns inget från olyckan. Inget från lördagen över huvud taget. Det är alldeles svart från fredag kväll, berättar André Nilsson.

Humöret är gott

Han är lugn, talför och har lätt att uttrycka sig i ord. Ler ofta och ser ut att –- efter omständigheterna – må bra. – Det gör jag, lovar André. Jag har värk här och där, lång rehab återstår. Tyvärr, någon mer motocross blir det aldrig. Jag måste satsa 100 procent för att tävla. Och det funkar inte, jag fattar det. – Men köra motorcykel privat ska jag. Absolut. Det är så mycket av mitt liv, mitt intresse. Då vänder vi oss till sambon Charlotta Skarin och undrar hur hon ser på det. Charlotta säger lugnt, eftertänksamt: – Jag är inte särskilt angelägen att släppa upp André på en motorcykel igen ..!

Får nöja sig med barnvagnen

Den repliken går inte att missförstå. Garaget med motorcyklarna i Örby-villan är inte låst och nyckeln dit gömd, men ändå. Det blir barnvagn i stället.

Skönt få bo hemma

Familjen lär vinna på det. – Jag trivs oerhört gott av att få bo hemma igen. Jag måste in till lasarettet i Borås flera gånger i veckan för att träna. Det accepterar jag givetvis, säger André Nilsson. Vad är mest angeläget att träna? – Hjärnan. Jag hade två blödningar i den. Nu sitter jag vid datorn i arbetsterapin och räknar tal. Bakar kakor utifrån recept. Allt för att kolla att hjärnan fungerar som den ska. André ger utåt intrycket av att vara mer återställd än han egentligen är. Mycket återstår – tiden läker såren långsamt. Har killen som dundrade rakt in i dig från sidan för att hans gasreglage hängt upp sig, Niklas Hermansson från Växjö, hört av sig? – Fråga min tränare och kompis, Peter Johansson. Det vet Peter. Nå, Peter? – Niklas och hans pappa ringde till mig väldigt ofta de första dygnen. De mådde väldigt dåligt. Genom att André har överlevt krisen och blivit så mycket bättre har allt lugnat ner sig även för dem, säger Peter Johansson – själv ex-världsstjärna i moto-cross.

Får betala allting själva

Hur har då familjen Nilsson/Skarin drabbats ekonomiskt av kraschen i Västerås? Har de försäkringar? André skakar på huvudet: – Inget bolag går med på att försäkra en proffsförare i moto-cross. Jag har vanlig olycksfallsförsäkring, det är allt. Mina räkningar för ambulans och sjukhus har jag betalat ur egen ficka. Hur ska ni klara er ekonomiskt, med lån på villan och annat? – Det blir inte så stor skillnad. Lånen är små, jag har inga stora inkomster. Och vi har inte skaffat oss några dyra vanor. Det ordnar sig.

Har startat en fond

Under tiden som André kämpade för livet på sjukhuset ville många människor skicka blommor och hälsningar till honom. Peter Johansson fick en idé: – Vi startar en rehab-fond. Sätt in pengar där i stället. De är mer välkomna än blommor som André ändå inte kan njuta av, berättar Peter. Nu växer summan på fonden. Lita på att den kommer väl till pass.