"Jag sitter inte uppe till två om nätterna"

"Jag har alltid jobbat mycket och varit engagerad i arbetet", säger Birgitte Bonnesen.
Foto: Cornelia Nordström
Birgitte Bonnesen med Expressens Karin Sörbring.
Foto: Cornelia Nordström
"Jag kör naturligtvis själv hit och parkerar i garaget precis som många andra", svarar Birgitte Bonnesen.
Foto: Cornelia Nordström
"Jag prioriterade att vara med Frederik och att arbeta och hade inte en massa hobbies", säger Birgitte Bonnesen.
Foto: Cornelia Nordström

Från ensamstående, närvarande mamma - till vd med 14 000 anställda och ansvar för fyra miljoner svenskars sparande.

Men då danskfödda Birgitte Bonnesen började på Första sparbanken för 29 år sedan förstod hon inte ett ord av vad kollegerna sade i fikarummet.

– Jag begrep inte alls svenska och jag hade till en början jeans när alla andra hade blus och dräkt, säger Swedbanks nya koncernchef.

Birgitte Bonnesen kommer själv ner och möter oss i entrén till Swedbanks 45 000 kvadratmeter stora huvudkontor i Sundbyberg, som ska spegla bankens tre grundläggande värdeord: öppen, enkel och omtänksam. Ek (Swedbanks symbol för tillväxt och långsiktighet), grönt bladverk och himmelsblått går igen de specialdesignade och svensktillverkade borden, stolarna och panelerna.

– Häromdagen var det en ung kvinna som bad att få prata med mig vid kaffebryggaren. Hon och några andra kvinnor hade nya idéer och bad att jag skulle avsätta tid för ett möte med dem vilket jag givetvis nappade på, berättar Birgitte Bonnesen.


LÄS MER: Därför avstod Birgitte Bonnesen bonus


Jag säger att jag knappt sett någon toppolitiker eller näringslivshöjdare hämta kaffe på egen hand (det brukar vara assistenternas uppgift) och i och med att högsta cheferna ofta är omgivna av sina närmaste medarbetare då de förflyttar sig på arbetsplatsen tycks fotfolket sällan komma åt eller tordas prata med dem.

– Om jag har chaufför? Är du galen? Jag kör naturligtvis själv hit och parkerar i garaget precis som många andra, svarar Birgitte Bonnesen.


"Jag kör naturligtvis själv hit och parkerar i garaget precis som många andra", svarar Birgitte Bonnesen.
Foto: Cornelia Nordström

Hade inte räknat med att få frågan att ta över som vd

Du satt på ett ledningsgruppsmöte den 8 februari i fjol när telefonen oupphörligen ringde. Berätta vad som hände!

– Jag hade mobilen på ljudlöst och hade lagt den med displayen nedåt. Jag kände inte igen numret som hela tiden sökte mig utan fokuserade på ledningsgruppsmötet. Efter ett tag kom det ett sms från min kollega Cecilia om att jag måste ringa Anders Sundström (dåvarande Swedbank-styrelseordföranden, reds anm). Jag tyckte inte att det var så konstigt att han kunde tänkas ha någon brådskande fråga, för jag var ju chef för den svenska bankverksamheten. Att han skulle be mig att ta över som tillförordnad vd hade jag verkligen inte räknat med.

Varför inte?

– Att Micke (Michael Wolf, dåvarande Swedbank-vd:n, reds anm) skulle få gå hade inte ens slagit mig in. Men Anders var väldigt bra i det läget. Han sade "jag vill att du går in och tar över".

Många chefer och ministrar medger att de någon gång drömt om att ta det yttersta ansvaret. Hade du aldrig siktat på eller ens drömt om att bli vd?

– Det hade jag inte. Ärligt, jag hade inte ens tänkt tanken. Visst tycker jag att det är jättejätteroligt att ta ansvar, men jag har aldrig tänkt att "å, det där ska jag göra en viss dag". Jag hade ett fantastiskt intressant jobb. Lite så kände jag när jag var chef för den baltiska bankverksamheten också, att jag inte var riktigt klar där borta innan jag kallades hem för nya uppdrag.


LÄS MER: Kunderna kommer bara besöka bankkontoret vart femte år


"Jag har sagt att man inte ska ringa mig efter klockan 21 om kvällarna"

Hur har livet förändrats sedan du blev högsta chef för Swedbank?

– Jag har alltid jobbat mycket och varit engagerad i arbetet. Däremot jobbar jag inte från fredag eftermiddag till söndag lunch. Vissa kvällar är det representationsmiddagar eller möten, men jag har sagt till att man inte ska ringa mig efter klockan 21 om kvällarna. Ringer någon ändå svarar jag först via sms och frågar om det är brådskande eller om vi kan ta det dagen därpå. Jag behöver den tiden och jag lägger mig tidigt.

Birigtta Bonnesen tog över som tillförordnad vd när Michael Wolf fick lämna.
Foto: Cornelia Nordström

– Två gånger i veckan går jag till en personlig tränare. Annars ringer jag en kompis, yogar eller läser en bok. Nu - sannolikt sist av alla - ser jag "Bron". Jag kommer att känna saknad efter den tv-serien när jag har sett färdigt det sista avsnittet. Livet har nog inte förändrats, men jobbet har förändrats.

– Jag har varit i banken i 29 år och känner många personer här. Vi snackar i hissen, jag rör mig som vanligt i offentligheten. Vi ska vara en tillgänglig bank och jag ska vara en tillgänglig person. Jag lever samma liv som innan jag blev vd. Enda skillnaden är att jag är ännu mer noggrann med att tala om för folk att jag inte jobbar på lördagar och fram till söndag lunch. Vill någon boka in ett möte på lördagen säger jag nej. Jag tycker att folk ska vara lediga. Inga människor mår bra av att jobba jämt.

Så du mejlar inte dina anställda vid ettiden på nätterna?

– Gud nej, då sover jag. Jag har alltid varit duktig på att sova. Det är nog därför jag orkar med rätt mycket. Jag sitter inte uppe till två om nätterna. I går kväll klockan 21.15 när kaffet efter middagen med alla våra Sparbanks-vd:ar var uppdrucket tyckte jag att det var lagom att åka hem, ha ha.

– Jag går upp vid sexsnåret om morgnarna och dricker te och läser tidningarna. Jag önskar att jag var en sådan typ som tränade om morgnarna, det verkar hurtigt, men jag tränar i stället om kvällarna.

Birgitte Bonnesen med Expressens Karin Sörbring.
Foto: Cornelia Nordström

Du flyttade till Stockholm 1987 då din dåvarande man skulle börja arbeta vid ett svenskt bolag. Hur var det att vara ny i Sverige?

– Allt var annorlunda i Sverige. Till lunch åt man lagad mat i stället för smörgåsar och man köade för att äta den enda rätt som serverades. Jag hade bara varit i Sverige två gånger innan jag flyttade hit. Jag förstod ingenting av vad kollegerna sade. Det tog mig rätt lång tid att begripa svenska. När jag kom hem på kvällarna kändes det inte så kul. Jobbet var kul och människorna var trevliga och på arbetstid pratade vi engelska, men det var mycket som var annorlunda. Jag var också tvungen att skaffa en ny garderob. Jag kom med jeans, men på banken i Sverige hade alla klänning och små dräkter och blus. Man tror inte att det är så stor skillnad mellan Sverige och Danmark, men det var lite mer pretentiöst i Sverige, åtminstone till bankkrisen kom. Den löste upp det där lite upphöjda...

– En av de stora utmaningarna var att Sverige var - och fortfarande är - ett så stängt samhälle där man umgås med dem man delar bakgrund med - och att det sannolikt är en stor anledning till dagens segregation i samhället.

"Jag prioriterade att vara med min son"

Hur fungerade det socialt?

– Så där. Det tar tid att lära sig nya, outtalade koder. Jag var ensamstående med min son Fredrik och vid ett tillfälle frågade ett danskt företag om jag ville komma hem till Danmark och jobba för dem, men jag ville bo i Sverige. Här hade jag helt andra möjligheter att jobba hemifrån på kvällarna, kunna hämta Frederik tidigt och anpassa livet efter honom.


LÄS MER: Birgitte Bonnesen "Det här är ett av de finaste jobb jag kan tänka mig"Hur gjorde du för att klara chefstillvaron då du var ensamstående?

– Jag hade redan från början en känsla av att jag kanske bara skulle få Frederik och inga andra barn och att jag tänkte se till att få ut allt av det. Så har jag tänkt även med vd-jobbet, jag ska njuta av det här varje dag. Jag prioriterade att vara med Frederik och att arbeta och hade inte en massa hobbies. De gånger jag behövde resa i jobbet var Frederik med sin pappa eller så kom mina föräldrar hit och passade honom. Det hände att jag fick frågan varför jag inte skaffade en barnflicka eller au pair, men jag ville inte det. Jag ville maxa närvaron med Frederik.


"Jag prioriterade att vara med Frederik och att arbeta och hade inte en massa hobbies", säger Birgitte Bonnesen.
Foto: Cornelia Nordström

Hur är det att vara kvinna i banksektorn nu jämfört med 1987 då du började?

– Det är mycket bättre nu och vi är många fler kvinnor i dag. Jag är helt övertygad om att en blandad grupp alltid når mycket bättre resultat än en enkönad. Idealet är att vi representerar det samhälle vi verkar i. Jag kan inte säga att vi gör det fullt ut, vi har inte lika många icke-svenskar, men vi har nästan en tredjedel. Vår internetbank finns tillgänglig på åtta språk och på kontoren kan personalen ofta bemöta kunderna på många språk. Det handlar dock inte bara om språkkunskap utan också om att förstå de olika kulturer som kunderna kommer från. Det är viktigt att vi har folk som kan bemöta exempelvis nyanlända.


LÄS MER: Så gick det till när Sundström petades


"Du ska kunna lita på att du får rätt villkor av banken även om du inte sätter dig in i allt"

Hur har förtroendet för Swedbank påverkats av att chefer inom banken byggde upp privata fastighetsbolag och i vissa fall gjorde affärer med bankens företagskunder?

– Det var inte bra, jag gillade inte det överhuvudtaget, det var för jävligt. Det är förståeligt att människor som inte kan något om banksystem undrar vad fan vi håller på med. Vi ska förvalta många, många vanliga människors pengar. Har du en vanlig lön och sparar till din pension sätter du dig kanske inte in i allt och du ska kunna lita på att du får rätt villkor ändå. Det de - en grupp på tre-fem personer - höll på med var helt separerat. Vi är 14 000 anställda i banken och medarbetarna gör ett fantastiskt jobb. Bland det värsta var att det här påverkade så många, de där ute som öppnar våra kontor varje dag och som kanske var tvungna att försvara sig i möten med sina grannar och närmaste. De ska inte behöva göra det.

Som Swedbank-vd får du en årslön på 13 miljoner kronor. Hur har din inställning till pengar förändrats under livet? 

– Oavsett om jag haft veckopeng som barn eller varit fattig student och levt på stipendiemedel har jag alltid upplevt att jag har haft råd. Det jag ville göra fanns inom ramen för vad som var uppnåeligt, jag har nog intuitivt anpassat mig. Men det betyder inte att jag har skalat upp mitt behov efter den nya lön som jag har. Då jag fick vd-jobbet köpte jag nya datorer till min son och mina tre syskonbarn och då syskonbarnen ska komma upp till Stockholm i jul säger jag att moster köper en flygbiljett i stället för att de ska sitta i bil åtta timmar.


Följ "Dina pengar" på Facebook – klicka hä

Fakta/Har jobbat på Swedbank i 29 år

NAMN: Birgitte Bonnesen.

ÅLDER: 60.

YRKE: Vd och koncernchef för Swedbank.

BOR: I en gul villa i Djursholm norr om Stockholm.

FAMILJ: Sonen Frederik, 26. Särbo.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Odder söder om Århus i Danmark. Har en 4,5 år yngre syster.

MAMMA ÄR: Birte Bonnesen, 83, pensionerad egenföretagare.

PAPPA VAR: Sven Bonnesen, dog för 20 år sedan, hade en affär där han sålde kläder och textilier.

UTBILDNING: Executive MBA (Handelshögskolan, Stockholm, 2004-2006), masterexamen i ekonomi och moderna språk (engelska och franska) vid Århus universitet (1979-1985).

KARRIÄR: Anställd i banken sedan 1987. Har bland annat varit chef för strategisk affärsutveckling, "Globala finansiella institutioner", "Baltisk bankverksamhet" och "Svensk bankverksamhet".

INKOMST AV TJÄNST: 5 497 600 kronor (2015). Tjänar nu 1,1 miljoner kronor i månaden.

PS Så var mötet

I och med att hon är född i Danmark och knappt har pratat om sitt privatliv kan jag inte bara ringa Skatteverket och få fram uppgifter om Birgitte Bonnesens familjemedlemmar. Hon berättar att hon har tät kontakt med mamman, lillasystern och de tre vuxna syskonbarnen i Danmark och att syskonbarnen lärt henne Snapchat. "Snapchat har öppnat en ny dimension i vår relation. Jag kan spela in en filmsnutt för att visa att det är grått i Sverige i dag eller hur vi har julpyntat. Men hundöron och sådant håller jag inte på med, jag skriver och visar som det är", säger Bonnesen. Hon är varm, nyfiken, skrattar mycket och känns trygg. Fotograf Cornelia Nordström får tveklöst mer tid när hon behöver det. "Du måste ju också få rätt förutsättningar för att göra ditt jobb", säger Swedbank-vd:n.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.