Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag ser när bilen forcerar bommarna"

Tvåbarnspappan Kent Uddén, 49, från Segeltorp är ett av polisens huvudvittnen.
Foto: Privat
Det brittiska popbandet Viola Beach dödsstörtade ner i Södertälje kanal.
Foto: Viola Beach
Samtliga medlemmar ur det brittiska popbandet Viola Beach och deras manager Craig Tarry sitter i hyrbilen – och att de passerar över brokanten och störtar de 26 meterna ner i det svarta vattnet.
Foto: Pontus Stenberg
– Det enda jag hör är en dov smäll när jag sitter inne i bilen, berättar Kent Uddén.
Foto: Pontus Stenberg

Tvåbarnspappan Kent Uddén, 49, från Segeltorp är ett av polisens huvudvittnen då det brittiska popbandet Viola Beach dödsstörtade ner i Södertälje kanal.

– Det är först svårt att ta in att det har hänt, för det var verkligen overkligt, berättar han.

Aftonbladet har fått titta på en kortare filmsekvens, som visar delar av händelseförloppet den svarta februarinatten.

Kent Uddén glömmer aldrig natten till den 13 februari. Han hade kvälls- och nattpatrullerat på båtklubben i Södertälje och var på väg hem i sin bil. För första gången någonsin tvingades han stanna på motorvägsbron i Södertälje eftersom det var broöppning och nedfällda säkerhetsbommar.

Han hamnade först i kön.

Aftonbladet har fått se en sekvens ur en övervakningsfilm från området kring bron under ödesnatten. På så sätt har de kunnat rekonstruera händelseförloppet före dödskraschen.

Filmen visar att Kent Uddén har stannat sin bil och hamnat först i en mindre kö som består av några långtradare och en taxi. Vid klockan 02.02 kommer ytterligare en personbil körande. Den kör, enligt filmen, i förhållandevis hög hastighet i vänster körfält, gör en snabb inbromsning och girar sedan över och in i vägrenen.

Men den stannar inte där.

Forcerar bommarna

Bilen fortsätter i stället rakt genom den första nedfällda vägbommen.

Sedan försvinner den ur bilden.

Det vi vet är att samtliga medlemmar ur det brittiska popbandet Viola Beach och deras manager Craig Tarry sitter i hyrbilen – och att de passerar över brokanten och störtar de 26 meterna ner i det svarta vattnet.

De är chanslösa. Men just den sista, kusliga biten finns inte med i polisens film.

Tvåbarnspappan Kent Uddén, som var på väg hem till Segeltorp, upplevde allt på förhållandevis nära håll. Han har förhörts av polisen och pratat med Statens haverikommission. Han anses vara ett av de bästa vittnena.

– Det enda jag hör är en dov smäll när jag sitter inne i bilen. Det är först svårt att ta in att det har hänt, för det var verkligen overkligt, berättar han.

Kent: "Det var som ett vakuum i skallen"

Förstår du då vad som har hänt?

– Nej, det kan jag inte riktigt göra. Jag ser när bilen forcerar första bommen. Jag ser när den forcerar andra bommen. Sedan hör jag bara en smäll.

Minns du vad du tänkte när du hörde dunsen?

– Jag vet att jag någonstans hoppades att de klarade sig. Men allt gick så fort, några få sekunder. Det var som ett vakuum i skallen: vad var det vi såg? Min första reaktion var: vilken jäkla galning. Han kom så nära oss. Det var bara turen att de inte drog in någon av oss.

Kent Uddén inser på platsen att något mycket allvarligt inträffat. Han kliver ur sin Saab och börjar prata med en taxichaufför som också stannat för broöppningen.

– Då började det gå upp för mig, att de gick över kanten. Det var riktigt, riktigt otäckt.

Kent Uddéns uppgifter viktiga för utredningen

Förundersökningsledaren, polisinspektör Lars Berglund, bekräftar att vittnet som stod först i kön – alltså Kent Uddén – lämnat viktiga uppgifter för utredningen.

– Han har stått längst fram och varit absolut närmast. Det stämmer. Han har sett när bilen passerat, kört genom bommen och sedan försvunnit. Det han har sagt stämmer, säger Lars Berglund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.