Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag såg Christer Pettersson skjuta Palme"

I en ny dokumentär vittnar Roger Östlund: "Jag såg Christer Pettersson skjuta Olof Palme". Bilden publiceras med Roger Östlunds godkännande.
Nya sensationella uppgifter om mordet på
Olof Palme avslöjas i en ny tv-dokumentär.
Två av Christer Petterssons vänner var på mordplatsen och en av dem erkänner nu:
- Jag såg Christer Pettersson skjuta Olof Palme.
De nya vittnena avslöjar att mordet på Sveriges statsminister egentligen var ett misstag - det fanns en helt annan plan.
Olof Palme.
I en ny dokumentär pekas Christer Pettersson ut som Olof Palmes mördare av en vän, som hävdar att han såg mordet.
Dokumentärfilmaren Mikael Hylin har fått helt nya uppgifter om mordet på Olof Palme. Hans film "Jag såg mordet på Palme" visas på söndag kväll i både SVT2 och i dansk tv. Mikael Hylin har arbetat med dokumentären i sex år ihop med den danske filmaren Lasse Spang Olsen. Han har kommit flera av Christer Petterssons få vänner tätt in på livet. - Det var extremt tomt på gatorna den kvällen och det framkommer också varför i filmen, har Mikael Hylin tidigare berättat. Den svårt sjuke Roger Östlund är en av männen som var där. Han erkänner nu i filmen: - Jag såg Christer Pettersson skjuta Olof Palme.

Narkotikamissbruk

Roger Östlund är i dag döende, hans inre organ är utslitna. Han är också svårt märkt av sitt långvariga narkotikamissbruk. Natten 28 februari 1986 fanns vid mordplatsen ytterligare en av Christer Petterssons vänner som kan ha bevittnat mordet på Olof Palme. Mannen erkänner också i dokumentären att han fanns i närheten. Mikael Hylins film för fram uppgifter som klart stärker teorin, som tidigare förts fram på vaga grunder, att mordet på Olof Palme var ett misstag. Roger Östlund själv var ett av åklagarnas viktigaste vittnen. Han vittnade om att Christer Pettersson var utanför biografen Grand minuter innan Olof Palme sköts till döds.

Friad i hovrätten

Genom bland annat Östlunds vittnesmål kunde mordutredarna slå fast med viss säkerhet att Christer Pettersson varit i närheten av mordplatsen. Men varken Roger Östlunds vittnesmål eller uppgifter från andra var tillräckliga för att styrka åklagarnas misstankar mot Christer Pettersson. Han fälldes i tingsrätten men friades av hovrätten.

Var ute på uppdrag

I filmen påstår nyckelpersoner i Stockholms undre värld att det vid tiden för mordet pågick en strid om vem som skulle styra handeln med amfetamin. Både Roger Östlund och den andre mannen fanns vid mordplatsen av ett speciellt skäl. De hade fått i uppdrag att ihop med Christer Pettersson överfalla den kände knarkhandlaren Sigge Cedergren.

Väntade på Sigge

Samtidigt som Olof och Lisbet Palme höll på att lämna Grand efter att ha sett "Bröderna Mozart" med sonen Mårten och hans flickvän var Sigge Cedergren och hans flickvän på väg mot korsningen Sveavägen/Tunnelgatan. Det var Sigge Cedergren som Christer Pettersson, Roger Östlund och den tredje mannen väntade på. Men den hetsige Christer Pettersson hade beväpnat sig, utan att de andra kände till det. Vapnet hade han troligen tidigare fått låna av Sigge Cedergren. Olof Palme råkade helt enkelt komma förbi vid fel tillfälle och hade oturen att vara klädd ungefär som Sigge Cedergren.

Indirekt utpekad

Lisbet Palme har i förhör sagt att hon såg en man med stirrande blick stå längre in på Tunnelgatan. Den mannen har tidigare inte identifierats. I filmen blir han nu indirekt utpekad. Varken Roger Östlund eller den andre mannen har tidigare vågat berätta att de var utskickade som torpeder den natten. - Skälet är att om de avslöjat sanningen hade de själva riskerat att bli avrättade, uppger en av de två männens vänner för Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.