Fångad på bild. 42-åringens röda Saab fotograferades av en privatperson i lördags. På samma vägsträcka hade Engla cyklat förbi, bara 55 sekunder tidigare. "Det var jag som körde den röda Saaben, den är min", berättar den misstänkte mannen i förhör. Foto: LÄSARBILD OCH PRIVAT
Fångad på bild. 42-åringens röda Saab fotograferades av en privatperson i lördags. På samma vägsträcka hade Engla cyklat förbi, bara 55 sekunder tidigare. "Det var jag som körde den röda Saaben, den är min", berättar den misstänkte mannen i förhör.  Foto: LÄSARBILD OCH PRIVAT

"Jag körde den röda Saaben"

Publicerad
Uppdaterad
BORLÄNGE-FALUN. 42-åringen misstänks ha rövat bort tioåriga Engla.
I polisförhör berättar han nu om sitt besök i Stjärnsund:
- Jag passerade Stjärnsund. Det var jag som körde den röda Saaben.
Precis innan förhöret med den 42-årige lastbilschauffören - som förnekar brott - startade i polishuset i Borlänge i går, slog polisen till med ny razzia i hans bostad.
- Vi har beslagtagit två datorer. En laptop i hans lastbil och en stationär dator i hans bostad, säger polisens presstalesman Sven-Åke Petters.

Kan ha träffats via nätet

Polisen ska utreda om mannen tagit kontakt med flickan på internet.
- Det går våra tekniker igenom, som också beslagtagit hans mobiltelefon och färdskrivaren i den lastbil han körde vid gripandet, säger Sven-Åke Petters.
Tioåriga Engla har nu varit försvunnen i fem dygn. Den 42-årige mannen säger i polisförhör genom sin advokat Jan Kyrö:
- Jag har ingenting med den här saken att göra.
Men han erkänner:
- Jag passerade Stjärnsund i lördags efter att ha varit i Hedemora.
Där besökte han bland annat Lappens vägkrog, där han åt mat.

Privatperson fotade

Om bilden på den röda Saaben - som är ett av polisens hetaste bevis - säger mannen:
- Det var jag som körde den röda Saaben, den är min.
Det var i lördags, klockan 14.17, som mannens röda Saab 900 S av 1997 års modell fångades på bild av en privatperson. Bilen kom körande längs en byväg i full fart, enligt vittnen. Strax före Saaben kom tioåriga Engla på sin cykel. Även hon blev fotograferad.
Alla bilder finns hos polisen.
- De är givetvis intressanta i utredningen och granskas av våra tekniker, säger Sven-Åke Petters.
Polisen måste nu undersöka bilden på bilen för att se om det sitter en eventuell medhjälpare på passagerarsätet.

"Jag är oskyldig"

42-åringen säger i polisförhör genom advokaten:
- Jag är oskyldig. Jag har inte sett Engla och jag har inte träffat henne. Efter att ha passerat Stjärnsund åkte jag hem och parkerade bilen.
Mannen greps i måndags i en lastbil på Hallandsåsen.
Gör din klient ett trovärdigt intryck i förhören?
- Jag tror på min klient, ja, säger Jan Kyrö.
Vad händer nu?
- Han är fortsatt frihetsberövad och åklagaren ska ta beslut om han ska begäras häktad.
Polisen hävdar att det finns annan stark bevisning än det faktum att din klient var i Stjärnsund?
- I så fall borde de väl ha presenterat den i förhören. Det som de hade var tunt. Det var ren skit.
Vice chefsåklagare Patrik Säflund säger:
- Brottsmisstanken mot mannen kvarstår. Han är fortfarande skäligen misstänkt för människorov.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag