Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag kände mig väldigt orolig för henne just den dagen"

För två månader sedan hittades skådespelerskan Johanna Sällström död i sin lägenhet. På söndag visas Wallander-filmen "Innan frosten" i TV4. "Filmerna är ett av många minnen jag har av Johanna. Jag tycker att det är bra att filmerna visas nu," säger en nära anhörig. Foto: Christer Wahlgren
I februari hittades skådespelerskan Johanna Sällström död i sin lägenhet - bara 32 år gammal.
Nu berättar familj och vänner för första gången om hennes sista tid i livet och att hon inte orkade längre.
- Kärleken många människor visar Johanna värmer mycket, säger Johannas mamma Annika Berglund.
En vacker höstdag togs de sista bilderna på Johanna Sällström, som publiceras i fredagens Expressen-tidning.
Lika vacker och levande är hon i Wallanderfilmerna som TV4 sänder under våren. På söndag visas ”Innan frosten” som är den första av 13 Wallanderfilmer – som gjort Johanna Sällström folkkär och hyllad av publik och kollegor.
Wallander-sviten köptes in före henne död, men TV4 sköt upp visningen sedan Johanna Sällström hittades död i sin lägenhet i Malmö 13 februari i år.

I mitten av november hade Johanna Sällström avbrutit sin roll i Anton Tjechovs ”Måsen” på Ystads teater, efter knappt hälften av föreställningarna. Hon mådde dåligt och var deprimerad.
– Hon var precis som vanligt ända till hon hade premiär på Ystads teater, efter det blev hon deprimerad, säger Johannas vän Benny Rosenqvist.
Den 12 november sökte Johanna hjälp på en psykiatrisk avdelning i Malmö. Hon fick flera permissioner, bland annat för att träffa sin dotter Talulah, 5.
Men efter den sista kom hon aldrig tillbaka.
Några dagar senare slog polisen in dörren till hennes lägenhet efter det att anhöriga inte hade fått kontakt med henne.
Johanna hade då varit död i flera timmar, enligt polisrapporten.
– Jag kände mig väldigt orolig för henne just den dagen, så jag ringde till henne. Men hon svarade inte, det var bara telefonsvararen, säger Benny Rosenqvist.
Dödsbeskedet kom som en chock för alla i hennes närhet.
– Jag fattar det inte än i dag. Hon älskade ju livet och sin dotter. Det är så jobbigt, säger en person i Johannas närhet.
 
För tidningen Toves redaktör Louise Lindgreen berättade Johanna om en inre bild som hon bar med sig. Den föreställde Inanna som var en gudinna i den sumeriska mytologin. En av de mer kända berättelserna handlar om hur hon färdas ner i dödsriket och återvänder till livet. Johanna såg en lärdom i gudinnans vishet – att svarta
perioder i livet inte var något definitivt.
I en intervju i Tove, som publicerades i november, berättade Johanna att hon haft det tufft i livet.
– Ja, det har varit jobbigt många gånger. Det där med att känna tillhörighet till andra människor, man söker och söker och leder in sig själv på något som absolut inte var rätt väg, sa Johanna.
I samma intervju berättade Johanna om erfarenheten av att ha befunnit sig i Thailand med sin dotter Talulah när tsunamin svepte in över landet.
– Jag har alltid trott att jag ska dö vid 30, nu är jag snart 32. Ibland litar jag alltför starkt på min intuition. I dag är jag så jävla glad för att jag får leva och vara med lite till, sa Johanna.

Flera personer i Johannas närhet vittnar om hur hon brann. För livet, konsten, vännerna – men allra mest för dottern Talulah.
I dag är saknaden oändlig bland släkt, vänner och kollegor.
– Jag saknar henne så oerhört. Johanna är en vacker, mycket känslig själ fylld av mod och livskraft. Privat var hon den finaste mamma, dotter, syster och väninna, säger Johannas mamma Annika Berglund.
Artisten Regina Lund medverkade i Wallanderfilmen ”Luftslottet”. Där lärde hon känna Johanna och kallar henne för sin ”själasyster”.
”Jag vill att du ska komma tillbaka
Vackraste själasyster Johanna
Inte du
Inte nu
Jag vill att du kommer tillbaka
Den finaste av oss alla
Finns ingen som du”
 
Även om förra hösten och vintern var svår för Johanna berättade hon i Tove att hon börjat finna ro. Johanna hade då jobbat intensivt ända sedan genombrottet i den folkkära tv-serien ”Tre kronor” i mitten av 1990-talet.
– Jag var bara 19 år när jag gjorde ”Tre kronor”. Det var inte nyttigt alls. Allt gick skitsnabbt. Jag var inte alls beredd, sa Johanna i en intervju med Expressen i februari 2005.
Inför det omfattande Wallanderprojektet, där 13 filmer skulle spelas in på två år, flyttade Johanna från Stockholm till Skåne.
– Jag blir så stressad i Stockholm, folk verkar inte må så bra där. Jag bor nog kvar i Skåne, sa hon i en intervju med Expressen i juni 2005, mitt under Wallanderinspelningarna.
Vänner till Johanna berättar att hon hade tänkt ta en paus från skådespeleriet, men den pausen hann hon aldrig ta. Efter Wallanderfilmerna kom flera teaterrollen, den sista alltså i ”Måsen” på Ystads teater.
 
Livet i Skåne var en stark kontrast mot Johannas hektiska och framgångsrika skådespelarliv i Stockholm. Nu öppnade hon sig för kärleken igen, efter skilsmässan från Talulahs pappa.
– När man stannar upp och andas så möter du kärlek som du inte sett tidigare. Då är det väldigt svårt att supa ner sig på krogen och glömma och ta nästa bästa, sa Johanna i Toveintervjun.
Kärleken var hennes ”sushikung”, en man som jobbade på en sushirestaurang i Malmö, som hon hade träffat under 2005.
– Hon var förälskad och hon hade lätt att bli förälskad. Det måste ha varit hennes sista stora kärlek, säger vännen Benny Rosenqvist om ”sushikungen”.
Relationen tog slut, men ömheten hos Johanna fanns kvar.

Hennes värme och kärlek delade hon med sig till dem hon träffade.
– Jag var med den sista tiden. Johanna var en person som man kom nära. Hon var väldigt öppen och generös. Jag minns kärleken som jag kände till henne och som hon gav, säger vännen Tintin Anderzon som spelade mot Johanna i ”Måsen” på Ystads teater.
Förutom kärleken till vännerna brann Johanna starkt för skådespeleriet. Kollegor berättar att hon engagerade sig i minsta detalj – allt skulle bli perfekt.
– Hon var väldigt noggrann och engagerad i den karaktär hon spelade, Linda Wallander. Det är inget som man gör med en vänsterhand, säger Kjell-Åke Andersson som regisserade ”Innan frosten”.
Henning Mankell som skrivit Wallanderböckerna tog dödsbeskedet med bestörtning.
– Jag tycker att det är alldeles ofattbart tragiskt det som hänt. Hon var en fantastiskt fin människa och en väldigt duktig skådespelare, sa han till Expressen.

Att filmerna nu visas på TV4 blir både en smärtsam påminnelse och ett kärt minne av en vän, kollega och familjemedlem som aldrig kommer tillbaka.
– Filmerna är ett av många minnen jag har av Johanna. Jag tycker att det är bra att filmerna visas nu, säger en nära anhörig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!