"Jag kände hur hela sängen skakade"

Publicerad

ATEN. Två jordskalv i Egeiska havet drabbade de grekiska turistöarna Kreta och Milos på onsdagen.

Ingen ska ha kommit till skada enligt UD.

– Jag kände hur hela sängen skakade, säger Anders Thunberg, som befinner sig i Georgioupolis på Kreta.

Det första skalvet med magnituden 5,6, inträffade klockan 5.30 på morgonen svensk tid söder om Kreta.

– Det var ett starkt skalv på omkring tio kilometers djup, sade professor Efthymios Lekkas, som leder den grekiska myndigheten för skydd mot jordbävningar, till tv-kanalen NET.

En och en halv timme senare skedde ännu ett skalv söder om ön Milos i Kykladerna. Det hade en magnitud på 4,3.

Anders Thunberg.
Taklamporna svajade

Anders Thunberg från Degerfors befinner sig i Georgioupolis, drygt fyra mil öster om Chania. Han vaknade till runt 5.30 av att hela sängen skakade.

– Först trodde jag att jag drömde men min fru hade känt samma sak. Samtidigt gick något billarm i gång. Men det varade inte mer än kanske fem sekunder, säger han.

– Senare pratade jag med hotellägaren och enligt henne så hade alla taklampor svajat.

Ingen skadad

Han berättar att allting har varit som vanligt i semesterorten under dagen.

Katarina Axelsson på UD:s presstjänst säger att de har noterat skalvet på Kreta men har heller inga uppgifter om skador.

Tusentals semestersugna svenskar åker varje år till Kreta. Hur många som befinner sig där nu är oklart.

– Det har inte varit några rapporter om skador och inga kundreaktioner alls, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag