Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adrianas mamma: ”Jag kan inte minnas det här året”

I samband med Adrianas begravning pratade Expressen med hennes mamma: ”Hon var en fredsmäklare”.
Adrianas gudmor Isabella Leikas och Adrianas mamma Susanne Yakes efter begravningen på Norra begravningsplatsen i Solna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
12-åriga Adriana sköts ihjäl för ett år sedan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det har gått precis ett år sedan 12-åriga Adriana sköts ihjäl i Botkyrka.

Fem personer har begärts häktade och är internationellt efterlysta för inblandning i mordet.

Och innan fallet ens uppklarats höll tragiken på att upprepa sig själv när två barn sköts i Flemingsberg för drygt två veckor sedan.

– Det var som ett slag i magen, de hade änglavakt, säger Adrianas mamma Susanne Yakes, till Sveriges Radio.

2 augusti förra året smiter Adriana ut på natten tillsammans med sin hund för att möta upp några vänner. De ska träffas vid parkeringen till bensinmacken Shell och McDonalds precis vid motorvägen i Norsborg. Strax efter fyra på natten åker en vit Audi förbi och personerna i bilen avfyrar hänsynslöst 21 skott med ett automatvapen, av typen AK-47.

Adriana faller offer för skotten.

Mamman minns när polisen ringde

Fyra timmar senare får Adrianas föräldrar det första samtalet från polisen. Mamma Susanne Yakes berättar i P1 Morgon om hur hon minns samtalet för precis ett år sedan.

– Jag känner hur det är som att få ett hårt slag i magen – att tappa andan och aldrig återfå den igen, säger Susanne till Sveriges Radio.

Mycket har hänt under året som gått. Adriana begravdes 8 september i fjol och jakten på de misstänkta mördarna har fortsatt alltjämnt. Men för mamma Susanne har allt varit ett enda stort töcken.

– Jag kan inte minnas det här året. Har bladen fallit? När kom de tillbaka igen? Det känns bara så luddigt allting. Luddigt, men samtidigt smärtsamt, säger hon.

– Nu på sommaren känns det som en flashback varje år.

Skotten i Flemingsberg

För drygt två veckor sedan – nästan ett år efter mordet på Adriana – höll tragiken på att upprepa sig själv. En skottlossning i Flemingsberg 17 juli skickar en pappa och två barn på flykt över en bro – och barnen träffas av skott i benen.

– Det var som ett slag i magen, de hade änglavakt, säger Susanne om den skjutningen.

Hon är frustrerad över att samhället inte förändrats till det bättre sedan hon miste sin dotter.

– Det var som väntat några arga politiker och det sker ingen förändring. Det fortsätter och det är så här det kommer fortsätta, säger hon.

Här är männen som jagas för mordet på Adriana, 12

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.