"Jag kan inte för mitt liv tro att det är hon som dödat pojkarna"

Publicerad
Uppdaterad
Den mordmisstänkta mamman hade bytt om innan polisen larmades.
I handfatet hade hon slängt sina blöta kläder - och det gjorde polisen misstänksam.
Pappan, Karl-Gunnar Wiman, är ändå övertygad om hennes oskuld.
- Hon är en snäll människa och kan inte ha gjort det, säger han.
Karl-Gunnar Wiman är pappa till 4-årige Elias, som hittades död i vattnet vid Munkholmen tillsammans med sin 8-årige halvbror.
Han är dämpad och trött, men ändå samlad, när han berättar om pojkarna.
Han tror inte att mamman är skyldig.
- Hon är en snäll människa, hon tar inga droger vad jag vet och hon dricker måttligt. Jag kan inte för mitt liv tro att det är hon som har dödat pojkarna, säger han i en lång intervju med Expressen.
- Jag tror att de lekte vid vattnet och att de sedan ramlat från någon brygga och drunknat. Ingen av dem kunde simma och jag tror inte ens att deras mamma kunde simma.
Mamman ringde till Karl-Gunnar sent i söndags kväll och var då mycket orolig för pojkarna.
- Hon var fruktansvärt upprörd och sa att ­pojkarna var försvunna och att de antingen hade drunk­nat eller var innebrända, säger han.

Letade efter barnen tillsammans

Mamman var så upprörd att hon knappt kunde prata, och en vän som var med henne tog över telefonen.
- Jag frågade om de hade ringt till ­polisen, men de hade inte gjort det. Jag la på luren och ringde direkt.
Sen åkte Karl-Gunnar Wiman omedelbart till Sigtuna och tillsammans med mamman och polisen letade han efter ­pojkarna ända fram till klockan två på natten.
- Vi lyfte och tittade under uppdragna båtar och vi tittade under bryggor, berättar han.
Men sökandet gav inget resultat. ­Pojkarna var borta.
De senaste dagarna har varit mardrömslika för honom. När han i måndags eftermiddag fick reda på att barnens döda kroppar hade hittats rämnade allt.
- Jag fick höra det på radion. Att polisen inte ringde mig för att berätta det är så dåligt. Jag blev förhörd av polisen i söndags natt när vi varit ute och letat efter pojkarna. Det är den enda kontakt jag haft med polisen, sen har de inte hört av sig en endaste gång, säger Karl-Gunnar Wiman.
När han i söndags åkte ut till Sigtuna för att hjälpa till i sökandet efter pojkarna förstod han att mamman måste ha mått dåligt en tid.
- Jag hade inte sett henne sedan den ena pojkens födelsedag i mars och hon hade magrat mycket och såg väldigt sliten ut. Jag förstod att hon mådde oerhört dåligt, säger Karl-Gunnar Wiman.

Något hände hemma hos familjen

Mamman hade under sommaren varit hemma hos sin familj i det afrikanska land där hon vuxit upp.
Karl-Gunnar Wiman tror att det hände något där som gjorde att hon började må dåligt.
Nära vänner till mamman bekräftar detta.
- Hon åkte till sitt hemland för att ­hennes syster skulle föda barn och för­lösas med kejsarsnitt. När hon själv födde sin yngsta son var systern med som stöd, och nu ville hon återgälda det och vara där för henne, säger en nära vän.
Men väl i hemlandet hamnade hon, enligt vännen, i en konflikt med sin egen mamma.
- Deras relation var inte den bästa. Det sista hennes mamma sa till henne var att "jag hoppas att planet du åker med kraschar och att du dör så att myndig­heterna får ta hand om dina barn", berättar vännen.
Efter hemkomsten från hemlandet isolerade sig mamman och slutade svara i telefon.
- Det som hänt i hemlandet satte djupa spår i henne. Jag tror att det hennes mamma sagt ekade kvar i hennes huvud och att hon kände skuld för att hon inte hade ett jobb och inte kunde försörja sina barn.

Sade upp sig från jobbet

Enligt vännerna sade mamman upp sig från sitt jobb som städerska när hon inte fick sin ledighet beviljad för att åka till hemlandet.
- Hon kände att hon var tvungen att göra det. För henne var familjen jätte­viktig, säger vännen.
I den misstänkte mammans hem syntes också tydliga spår av att hon mått dåligt en längre tid.
- Jag fick nästan en chock när jag kom dit på natten efter att vi slutat leta. Det var mycket rörigt och ostädat och det stod ett berg med disk och pizzakartonger i köket. Strömmen var också avstängd och jag undrar hur man kan ha rätt att stänga av strömmen hos en barnfamilj, säger Karl-Gunnar Wiman.
Han tillägger:
- Pojkarnas rum var dock någorlunda i ordning.
Även polisen följde med in i lägenheten den natten och i badrummet hittade de blöta kläder som låg i handfatet.
Varför det låg blöta kläder där vill nu polisen ha svar på.
- Men jag menar att hennes kläder kunde ha blivit blöta när hon själv letade efter pojkarna, säger Karl-Gunnar Wiman.
Han beskriver mamman som en snäll människa som gjorde allt för sina barn.
Mammans närmsta vänner säger samma sak.
- Hon satte barnen och familjen framför allt. Hon är en person som i första hand tänker på andra och inte på sig själv. Och hon har alltid gjort allt för sina barn.

"Pojkarna älskade sin mamma"

Mamman och pojkarna ska ha haft en nära och fin relation.
- Pojkarna älskade sin mamma, det var så tydligt. De var fina ungar, de var sociala och fick lätt kompisar. De var fulla av energi och tyckte om att vara ute, säger en annan vän.
I går förhörde polisen den mordmisstänkta mamman i flera timmar.
Förhöret började klockan tolv och var inte slut förrän sent på eftermiddagen.
Efter det inledde polisen ett långt utredningsmöte som fortfarande pågick vid 18-tiden i går.
- Utredarna och åklagaren sitter fort­farande i möte och diskuterar det som framkommit i förhören men de vill inte gå ut med något av det som blivit sagt, säger Stefan Marcopoulos, informatör vid Norrortspolisen.
Pojkarnas kroppar obducerades under går­dagen och ett första preliminärt besked ska ha lämnats till utredarna redan i går eftermiddag.
- Det vill man gå igenom nu i lugn och ro innan åklagaren ska ta beslut om häktning, säger Stefan Marcopoulos.
Senast klockan tolv i dag måste åklagaren lämna in en begäran om häktning till tingsrätten - annars måste mamman släppas fri.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag