SCA:s vd Jan Johansson försvarar sina vidlyftiga resor för Expressen: "Det ingår i mitt jobb att resa runt hela världen hela tiden, besöka våra verksamheter, träffa våra kunder, våra partners och ibland händer det att det kombineras med representation där jag själv blivit inbjuden." Foto: Henrik Montgomery / Tt
SCA:s vd Jan Johansson försvarar sina vidlyftiga resor för Expressen: "Det ingår i mitt jobb att resa runt hela världen hela tiden, besöka våra verksamheter, träffa våra kunder, våra partners och ibland händer det att det kombineras med representation där jag själv blivit inbjuden." Foto: Henrik Montgomery / Tt

"Jag kan förstå att det väcker reaktioner"

Publicerad

Han reste med SCA:s privatjet till fotbolls-VM i Brasilien och EM i Ukraina. I en intervju med Expressen försvarar vd:n Jan Johansson sina vidlyftiga resor – där hans dotter var med.

– Det har fokuserats på fler än mig, men jag har varit i fokus också, säger han.

På fredagseftermiddagen kom chockbeskedet för vd:n och bolaget som han företräder: Resorna granskas av åklagare – och förundersökning har inletts.

På fredagsförmiddagen presenterade SCA glädjesiffror för bokföringsåret 2014.

Men det finns samtidigt en mörk sida som plågar bolaget. De svarta rubrikerna är en följd av vd:n Jan Johansson ifrågasatta fotbollsresor, som ska granskas av kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption. Beslutet togs på fredagseftermiddagen.

Jan Johansson säger till Expressen att han inväntar de dubbla granskningar som bolaget beordrat efter SVD Näringslivs avslöjanden.

Till Expressen säger Jan Johansson:

– Det stämmer att jag har varit i Brasilien på en arbetsresa. Sedan var jag inbjuden som gäst att delta på fotboll också, så jag kombinerade de två på den resan.

"Det ingår i mitt jobb"

Men det här är inte första gången?

–Nej, absolut inte. Det ingår i mitt jobb att resa runt hela världen hela tiden, besöka våra verksamheter, träffa våra kunder, våra partners och ibland händer det att det kombineras med representation där jag själv blivit inbjuden.

Det som ifrågasatts starkt är det faktum att Jan Johansson låtit sin dotter följa med och följa VM- och EM-drömmarna på plats i Brasilien respektive Ukraina.

Har hon på något sätt en koppling till SCA?…

– Nej, det har hon inte. Men vi hade en policy vid det tillfället att ta med medföljande så länge kostnaderna inte ökade för bolaget och så länge vi betalade vad en kommersiell biljett kostade, svarar Jan Johansson.

"Jag kan förstå att det väcker reaktioner"

Kan du förstå att det här väcker reaktioner?

– Jag kan absolut förstå att det väcker reaktioner.

Varför förstår du att det väcker reaktioner?

– Det väcker reaktioner när det beskrivs som det gör och koncentreras som det görs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag