Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag hörde honom vråla nere i skogen"

Karl-Olof, 47, och den attackerades bror Johan.Foto: Privat
Östersunds sjukhus.Foto: Robban Andersson

Karl-Olof hörde ett skrik och två skott avlossas i skogen.

Bara några hundra meter bort hade hans 21-årige jaktkollega attackerats av en björnhona.

– Han kom haltandes ut ur skogen. Det var rejäla bitmärken i benet. Det såg ut som stora hål, säger han.

Attacken

* 21-åringens hund ger så kallat ståndskall i närmare 30 minuter efter en älgko och dennes kalv.

* Karl-Olof tar position vid vägen medan 21-åringen går mot hundens skall, cirka 300 meter in i skogen.

* Plötsligt hörs ett skrik när den 21-årige jägaren attackeras av en björnhona som är tillsammans med två ungar.

* Han blir attackerad tre gånger; först i vaden, sedan i låret och till sist i bröstkorgen. Efter attackerna ger sig björnarna av in i skogen.

Karl-Olof, 47, var på lördagen ute på älgjakt tillsammans med 21-åringen och dennes bror Johan och pappa i skogarna kring Hammerdal i Jämtland.

21-åringens hund "Ettan" hade fått upp spår efter en älgko och hennes kalv och skällde ståndskall. Karl-Olof kopplade sin hund och tog position vid en väg medan 21-åringen gick cirka 300 meter in i skogen.

– Rätt vad det var hörde jag honom vråla nere i skogen och så smäller det två skott. Sen hör jag på radion att han skriker att en björn hade bitit honom, säger han.

"Hade jävligt ont"

Älgkon som jaktlaget passat på kom springandes förbi Karl-Olof vid vägen.

Tillsammans med den 21-årige jägarens pappa och broder gav de sig in i skogen för att hjälpa till. Snart mötte de 21-åringen haltande med rejäla skador över höger sida.

– Det hördes att han hade jävligt ont. Det var bitmärken på lår, vad och bröstkorg. Rejäla bitmärken som såg ut som stora hål, säger Karl-Olof.

De hjälpte 21-åringen av med geväret och erbjöd sig att stötta honom, men han skulle gå själv.

– Han var chockad och det är klart att man blir skärrad, säger Karl-Olof.

21-åringens bror och pappa lastade in honom i en bil och åkte för att möta ambulansen i närmaste by. Jaktlaget befarade att han kunde ha skadat lungan men väl på sjukhuset visade röntgen att alla inre organ var intakta.

Hunden gav sig på björnen

21-åringen är van jägare och har varit med jaktlaget sedan barnsben. Under de senaste åren har han jagat själv, och har egen jakthund.

Vid attacken avlossade han ett skott i luften för att skrämma björnen. Men när den fortsatte mot honom sköt han ytterligare ett skott på cirka en meters avstånd, men han vet inte om det träffade.

– Han berättade att björnen hade gett sig av efter attackerna och att hunden hade försökt ge sig på björnen, säger Karl-Olof.

Enligt jaktlaget har det varit mycket björnar i området den senaste tiden men attacken kom ändå helt oväntat.

– Man vet att det kan hända, men när det händer blir man överraskad, säger Karl-Olof.

Efter attacken skickades erfarna björnjägare ut för att söka efter björnen. Vid 16-tiden avbröts sökandet på grund av mörker men det planeras fortsätta på söndagen. Jägarna hade då inte hittat några blodspår vilket talar för att björnen inte träffades av skottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.