Emma Martinovi lyckades fly från Utöya. Foto: PRIVAT
Emma Martinovi lyckades fly från Utöya. Foto: PRIVAT

"Jag hörde djävulen skratta när han sköt"

Publicerad
Uppdaterad
Emma Martinovic, 18, förberedde sig på att dö när mördaren jagade henne på Utöya.
Nu har hon startat en blogg för att bearbeta sina känslor.
Hon är rädd hela tiden.
-  Jag är rädd hela tiden, för bomber, pistoler, att känna känslan att man ska dö. Jag är rädd för okända människor runt omkring mig - man vet ingenting om dem, säger hon.
Bloggen "Utoyahelvette" är ett sätt för Emma Martinovic att "skriva av sig" upplevelserna – vilket hon tror att hon kommer att behöva.
– Jag vet att jag kommer att få ett psykiskt sammanbrott – om en timme eller några dagar. Då behöver jag skriva av mig och få en påminnelse om hur många människor jag har omkring mig, säger hon.
Hon har ännu inte fått professionell hjälp, utan pratar än så länge hellre med sina vänner som var med på ute ön, och som förstår vad hon går igenom.

Skjuten i huvudet

När mördaren slog till på ön där Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) hade sin årliga sammankomst, befann hon sig i matsalen och var på väg att hämta sin mobilladdare i tältet.
Plötsligt såg hon hur alla sprang och hörde skott.
Emma Martinovic sprang genom skogen ned till vattnet och gömde sig vid en klippa. De försökte ringa polisen men kom inte fram. Hon slöt händerna och bad till gud. Sedan skickade hon ett sms till AUF:s ledare och frågade vad hon skulle göra. Hon fick till svar: "Simma ut".
Vid vattenkanten såg hon en kompis ligga med huvudet nedåt i vattnet – skjuten i huvudet.
Ur bloggen:
"Jag ser skottet i huvudet, men jag har inte tid att reagera. Jag kysser honom på kinden och smyger tillbaka till min klippa".
Emma förberedde sig på att dö.

"Såg blodet strömma"

Innan hon simmade ut tillsammans med sina vänner såg hon till att hon hade sina ID-handlingar på sig.
– Jag visste att jag inte var någon snabb simmare. Jag ville att de skulle kunna identifiera mig om de hittade mig flytande.
Ur bloggen:
"Jag hör folk ropa att de får panik, jag skriker 'håll huvudet över vattnet, simma ut! ANDAS!!!" Så lägger jag mig på rygg, ser ut mot ön, där ser jag djävulen".
Efter dem skriker han att de inte kan komma undan, att han ska döda dem alla.
"Jag hörde djävulen skratta när han sköt", skriver Emma i bloggen.
Ute i vattnet såg hon "djävulen" mördaren på stranden. Han sköt en person framför henne.
"Jag såg blodet strömma ut, jag började simma fortare", skriver hon.
Hon fruktade att paniken skulle göra att hon drunknade.
– Ögonen blev så trötta och jag ville bara luta mig tillbaka. Men det var som att en ängel lyfte upp mitt huvud.
I vattnet möter hon en pojke. Hon säger att han är duktig på att simma. Han svarar "pappa är död". Emma svarar honom "Se inte bakåt, simma för pappa, du är jätteduktig. Pojken svarar "Jag trodde poliser var snälla..."
En vän sade: "Emma, din arm blöder" – då förstod hon att hon blivit skjuten.
Till slut blev de räddade av en båt som plockade upp dem.

Rädd hela tiden

Till skillnad från många av hennes vänner överlevde hon attacken – men skräcken har bitit sig fast i sinnet.
– Jag är rädd hela tiden, för bomber, pistoler, att känna känslan att man ska dö. Jag är rädd för okända människor runt omkring mig – man vet ingenting om dem.
När hon hör en bildörr slå igen med en smäll är hon rädd att någon ska komma efter henne.
– Man är alltid klar att springa.
Efter attacken förstår hon till fullo innebörden av uttrycket "man vet inte vad man har förrän man mister det".
– Jag har lärt mig vad det betyder – jag känner vad det betyder.
Läs hela Emma Martinovics blogginlägg här!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag