"Det är nästan så att folk tar två stag tillbaka, rädda för att det smittar", säger Therése om livet med bipolär sjukdom. Med sitt öppenhjärtiga blogginlägg hoppas hon kunna förändra samhällets bild på psykisk sjukdom. Foto: Privat"Det är nästan så att folk tar två stag tillbaka, rädda för att det smittar", säger Therése om livet med bipolär sjukdom. Med sitt öppenhjärtiga blogginlägg hoppas hon kunna förändra samhällets bild på psykisk sjukdom. Foto: Privat
"Det är nästan så att folk tar två stag tillbaka, rädda för att det smittar", säger Therése om livet med bipolär sjukdom. Med sitt öppenhjärtiga blogginlägg hoppas hon kunna förändra samhällets bild på psykisk sjukdom. Foto: Privat
Therése Molander.Therése Molander.
Therése Molander.

"Jag heter Therèse och är psykiskt sjuk"

Publicerad

Therése Molander har aldrig känt sig om alla andra men heller aldrig förstått varför.

Men i slutet av januari sa läkaren:

Du lider av bipolär sjukdom.

I ett omtalat blogginlägg berättar Therése öppet om livet med sin psykiska sjukdom.

– Jag skrev dels för att försöka få bort stigmat, fördomarna och tabut kring psykisk ohälsa. Att vi ska kunna prata om psykiatriska diagnoser.

"Jag heter Therèse och jag är psykiskt sjuk. På riktigt. Den 28 januari 2015 diagnostiserades jag med bipolär sjukdom, tidigare kallad manodepressiv sjukdom. När min läkare sa orden började jag gråta för att det var så skönt att äntligen få veta. Att få veta om det var något med mig som skilde sig från andra och i så fall vad det var."

Så inleder Therése Molander, 24, i ett blogginlägg – med titeln "Jag heter Therèse och jag är psykiskt sjuk. På riktigt." – som har lästs av 45 000 personer på bara ett dygn.

I sitt öppenhjärtiga inlägg berättar Therése om hur det är att leva med bipolär sjukdom.

En psykisk sjukdom som gör att individen pendlar mellan maniska perioder, då man enligt Therése känner sig "oövervinnerlig", och depressioner.

Hur skulle du förklara bipolär sjukdom för den som inte vet?

– Jag brukar säga att det egentligen är ganska enkelt. Vissa perioder har man hur mycket energi som helst. Man behöver varken sova, äta eller dricka. Energin bara finns där. Andra perioder har man ingen energi alls. Jag brukar försöka förklara det som att om man har en skala och 0 är neutralt så kanske människor utan bipolär sjukdom rör sig mellan +5 och -5 men sällan är på de högsta nivåerna. Bipolära rör sig mellan +10 och -10. Det pendlar mycket. Men det är svårt att förklara hur bra man faktiskt mår när man mår bra eller är manisk. Och när man inte mår bra går det heller inte att förklara hur dåligt man mår. För världen spelar inte riktigt någon roll längre då.

"Folk är rädda för att det smittar"

Att kunna vara så pass öppen kring sin psykiska ohälsa är viktigt för Therése.

Therése Molanders inlägg har engagerat tusentals på nätet.Foto: Privat

Och en av anledningarna till att hon satte sig ned och skrev.

– Egentligen skrev jag av två anledningar: Dels för att få skriva av mig och bearbeta diagnosen för mig själv. Men också dels för att försöka få bort stigmat, fördomarna och tabut kring psykisk sjukdom. Att vi ska kunna prata om psykiatriska diagnoser. Försöka förändra bilden lite, säger Therése, och fortsätter:

– Men av någon anledning ser samhället på psykisk sjukdom som något mycket värre än en fysisk sjukdom. Speciellt om man säger att man är psykiskt sjuk. Det är nästan så att folk tar två stag tillbaka, rädda för att det smittar.

Få vågar prata om sin sjukdom

I sitt inlägg skriver Therése om de fördelar som faktiskt kommer med bipolär sjukdom. För bipolär sjukdom har inte bara negativ inverkan på vardagen.

"Bipolär sjukdom är absolut en svår sjukdom, speciellt om den inte medicineras. Men det finns också många bra sidor, och det är dem jag väljer att fokusera på. Till exempel verkar bipolära personer enligt forskning vara mer kreativa, tänka utanför ramarna oftare och hitta alternativa lösningar på svåra problem. Flera av historiens största konstnärer och forskare tros ha varit bipolära och min gissning är att många personer inom min bransch: kommunikation och pr, har en släng av bipolär sjukdom", skriver Therése.

Hon menar att det är viktigt att nyansera bilden kring bipolär sjukdom.

– Två till fem procent av befolkningen har bipolär sjukdom. Nästan fem av 100 personer. Varav många känner att de inte kan prata om det. Man är rädd att man inte ska få jobb och att vänner ska dra sig undan. Gott om arbetsgivare googlar och tar första bästa träff och det står inte ofta bra saker om bipolär sjukdom. Man missar den kreativa biten och att med medicinering så är man högpresterande under en stor del av sitt liv. I stället får man läsa att det är en av de mest handikappande sjukdomarna i världen, vilket inte är positivt.

Vad säger du om reaktionerna på ditt inlägg?

– Jag är lite chockad över responsen. Jag hade framför allt väntat mig respons från mina vänner, men inte från 45 000 personer. Det är framförallt privatpersoner som hör av sig via mejl, på Facebook och i kommentarer. Det är många som är glada att någon vågar prata om det. Och de känner att de också kanske vågar göra det nu. Jag tror att är ett behov som finns hos väldigt många.

Arbetsgivare får fel bild

Therése fyller 25 i sommar och har tagit en paus från jobbet som pr-konsult.

Hon har lämnat det stressiga livet i Stockholm och försöker nu ta en masterexamen i marknadsföring vid Örebro universitet.

"Jag har väl aldrig riktigt varit som andra, men tanken att jag skulle ha någon form av sjukdom slog mig inte förrän under hösten 2013. Efter ett halvår som hade varit en bergochdalbana valde min arbetsgivare att inte förlänga min provanställning: så som jag var då passade vi inte ihop, företaget och jag. Idag är jag väldigt glad över det men just då fick det mig att må väldigt dåligt och ifrågasätta vem jag var. Sådana perioder har nog alla någon gång", skriver Therése i sitt omtalade blogginlägg.

Nu när Therése har fått sin diagnos, och lättare kan hantera sjukdomen, känner hon sig mer redo för arbetslivet längre fram.

– Innan jag fick reda på vad det var så fungerade inte ett normalt arbetsliv för mig. Man vet inte när man kommer att kunna prestera och i vilka perioder man kommer må dåligt. Och för mig som pr-konsult behöver man kunna prestera jämt och för mig gick det inte när jag inte visste om jag skulle kunna ta mig upp ur sängen eller inte. Kunderna väntade ju på mig ändå. Då visste jag inte varför man kände att man behövde vara hemma och man kunde heller inte ge någon riktig förklaring till arbetsgivaren.

 

Läs Therése Molanders blogginlägg i sin helhet nedan. Här kan du dessutom läsa om Leif, vars son dog av en omedveten överdos till följd av psykisk ohälsa.

Läs Theréses inlägg i sin helhet:

"Hej,

 

Jag heter Therèse och jag är psykiskt sjuk. På riktigt.

Den 28 januari 2015 diagnostiserades jag med bipolär sjukdom, tidigare kallad manodepressiv sjukdom. När min läkare sa orden började jag gråta för att det var så skönt att äntligen få veta. Att få veta om det var något med mig som skilde sig från andra och i så fall vad det var.

 

Jag har väl aldrig riktigt varit som andra, men tanken att jag skulle ha någon form av sjukdom slog mig inte förrän under hösten 2013. Efter ett halvår som hade varit en bergochdalbana valde min arbetsgivare att inte förlänga min provanställning: så som jag var då passade vi inte ihop, företaget och jag. Idag är jag väldigt glad över det men just då fick det mig att må väldigt dåligt och ifrågasätta vem jag var. Sådana perioder har nog alla någon gång.

 

Jag bestämde mig för att ta en paus i det hektiska livet som kommunikatör i Stockholm och att istället följa en passion för att se vad det skulle leda till. Jag sökte därför till en konditorsutbildning. Sista ansökningsdag var i oktober och antagningsbeskeden skulle komma mellan jul och nyår.

Under tiden jag väntade sjönk jag ned i en djup depression. Jag klarade inte av att gå upp ur sängen eller sköta de enklaste vardagliga sysslorna som att duscha, borsta håret och klä på mig. Till slut lyckades en nära vän övertala mig att söka vård. Hon bokade en tid och en annan vän tog på sig att möta upp mig efter läkarbesöket.

 

Jag tog mig dit själv och mötte en fantastisk läkare. Vi pratade i nästan två timmar om allt och inget och hon sa att det lät som att det kunde vara en bipolär sjukdom, men att det är väldigt ovanligt så hon ville istället att vi skulle prova antidepressiva tabletter och se vad som hände. Så det gjorde vi.

 

Under tiden jag hade varit hos läkaren hade min telefon fått slut på batteri och en tid som bara skulle ha tagit en halvtimme hade plötsligt tagit flera timmar. Den stackars vän som skulle möta upp mig efter läkarbesöket hade inte kunnat få reda på om jag var där på grund av tystnadsplikten och ingen hade hört något ifrån mig. I efterhand har jag fått reda på att mina vänner var oroliga att jag skulle ha skadat mig själv på något sätt, vilket förklarade att vännen som mötte mig i entrén till vårdcentralen, där hon hade suttit i flera timmar och väntat, var oerhört känslosam.

 

De kommande månaderna var fruktansvärda. De antidepressiva tabletterna gjorde mig konstant manisk, jag led av vanföreställningar och inbillade mig allt från att mina vänner hatade mig till att läkarna gav mig sockerpiller eller ännu värre – medicin som gjorde mig sjuk. Nu gjorde förvisso medicinen mig sjuk: bipolära personer som medicineras med antidepressiv medicin har en tendens att gå in i djupa manier.

Och det gjorde jag. De var inte långvariga utan höll i sig två – tre dagar som max, men avlöstes genast av en annan. Jag kommer inte helt ihåg vad de handlade om eftersom hela våren 2014 är en enda dimma för mig, men en period var jag besatt av att rensa ut alla kemikalier ur mitt hem och tvättade håret med bakpulver, en annan storshoppade jag friluftsprodukter och en tredje blev jag besatt av vatten och att uppfinna nyttiga kakor.

 

Till slut insåg jag med hjälp av mina vänner att det inte gick längre. Jag slutade med medicinerna och mådde mycket bättre. Samtidigt sommarpratade Simon Kyaga om bipolär sjukdom och jag fick ett sms med texten "lyssna på det här, det är verkligen du.". Då började tanken sätta sig att kanske hade jag en bipolär sjukdom.

 

Jag bestämde mig för att lämna Stockholm och flytta tillbaka till Örebro för att läsa klart min masterexamen och lägga om mina levnadsvanor: stressen i Stockholm fungerade inte för mig hur mycket jag än älskar staden. Via vårdcentralen fick jag en remiss till psykiatrin för unga vuxna och fick träffa en fantastisk läkare som efter ett långt samtal med diverse enkäter att fylla i sa orden som jag både ville höra och absolut inte ville höra: Therèse, du har en bipolär sjukdom.

Det var som att all världens tyngd lyftes från mina axlar samtidigt som en mängd frågor ploppade upp i mitt huvud.

Idag sitter jag här, med beskedet att jag kommer att leva hela mitt liv med en av, enligt WHO, världens tio mest handikappande sjukdomar[1]. Jag har påbörjat medicinering som har stabiliserat mina energinivåer – för första gången på flera år sover jag mer än någon enstaka timme per natt – och min vardag är inte fullt lika mycket en känslomässig bergochdalbana. Under våren kommer jag att få komma till en specialavdelning för ytterligare medicinering och hjälp att lära mig leva med min sjukdom.

 

Vad det innebär för mig återstår att se, även om jag har levt hela mitt liv med den här sjukdomen har jag bara haft diagnosen en månad. Det jag kan säga är att jag inte kommer låta sjukdomen definiera vem jag är, istället kommer jag definiera min sjukdom.

 

För bipolär sjukdom är absolut en svår sjukdom, speciellt om den inte medicineras. Men det finns också många bra sidor, och det är dem jag väljer att fokusera på. Till exempel verkar bipolära personer enligt forskning vara mer kreativa, tänka utanför ramarna oftare och hitta alternativa lösningar på svåra problem. Flera av historiens största konstnärer och forskare tros ha varit bipolära och min gissning är att många personer inom min bransch: kommunikation och pr, har en släng av bipolär sjukdom.

 

Jag väljer att vara öppen med min sjukdom trots alla fördomar som finns kring psykiska diagnoser. Dels för att jag inte mår bra av att dölja saker för min omgivning, dels för att jag tror att vi måste våga prata mer om psykiska diagnoser och att det går att leva med dem för att fler ska våga söka vård och för att fler som har fått diagnoserna ska ha framtidstro och känna livsglädje.

 

I den här bloggen kommer ni därför få följa min berättelse och mina tankar. Min bild är högst subjektiv och jag tänker inte försöka mig på att ge några generella beskrivningar av bipolär sjukdom, för jag tror att alla som lever med sjukdomen är unika och upplever den på olika sätt, även om det finns gemensamma nämnare.

 

Jag hoppas att fler kommer få en förståelse för hur det är att leva med en psykisk diagnos, eller att ha någon i sin närhet som lever med det, och att allt fler tabun och fördomar kommer att suddas ut. Men framför allt hoppas jag, högst egoistiskt, att den här bloggen kommer att hjälpa mig att hantera min sjukdom och leva med den.

 

Tack för att du tog dig tid att läsa,

 

Therèse".

 

Här kan du besöka Therése Molanders blogg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag