Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag har vittnen till exakt vad som sades"

När Expressen möter utrikesministern i Dubai står hon fast vid att Kommunal ljuger: "Jag har vittnen till exakt vad som sades".
Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall

DUBAI. Bråket mellan Margot Wallström och Annelie Nordström trappas upp efter Kommunaltoppens nya attack.

När Expressen möter utrikesministern i Dubai står hon fast vid att Kommunal ljuger.

– Jag har vittnen till exakt vad som sades, säger hon.

Utrikesminister Margot Wallström drogs in i Kommunalskandalerna när hon i fredags gick ut med att hon själv hyr en lägenhet i centrala Stockholm av fackförbundet.

Wallström anklagade Kommunaltoppen Annelie Wikström för att ha ljugit om huruvida förbundets lägenheter också gavs till den kommunala bostadskön.

Men på en presskonferens senare på fredagen sa Annelie Nordström att utrikesministern måste ha ”missförstått” henne.

Men bråket mellan utrikesministern och Kommunal-toppen slutade inte där.

Under söndagen rapporterade Expressen om hur Annelie Nordström på Facebook gått till attack mot Wallström:

"Logiken kring bostäder i Stockholm verkar inte vara hennes grej".

"Finns vittnen"

När Expressen mötte Margot Wallström under ett panelmöte om humanitärt bistånd med bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ville hon först inte prata om Nordström.

- Jag har inga kommentarer mer till Annelie Nordström eller till vad som skrivs på Facebook. Jag har sagt vad jag har att säga. För mig var det ett tillfälligt boende jag sökte. Jag sökte försäkran om deras policys. Jag har vittnen till exakt vad som sades, säger hon och syftar bland annat på Karlstadspolitikern Christian Norlin, S, som i efterhand berättat om mötet. När Expressen i efterhand frågar Wallströms pressekreterare vilka fler som var på plats svarar pressekreteraren att också Sam Assadi, pressekreterare hos Socialdemokraterna var ett av vittnena.

- Jag kommer ihåg det ordagrant och jag skulle aldrig ha hyrt en lägenhet av dem om jag hade känt till att de på 16 år inte lämnat ut en lägenhet till den kommunala bostadsförmedlingen, säger Wallström och anklagar återigen Kommunal för att ljuga:

- Det tycker jag är det mest upprörande och att de inte farit med sanningen gentemot mig.

- Jag tycker att det mest problematiska är att när det här fördes på tal då fick jag försäkran från högsta ledningen i Kommunal att de hade en policy, att det var att dela ut mer än 50 procent som hon sa till den kommunala bostadsförmedlingen och att de också hade en policy för hur de också skulle dela ut de lägenheter de själva disponerade över. Annars hade jag aldrig hyrt en lägenhet av Kommunal. Och det som är känt i dag var ju inte känt då.

Det är inte den enda kopplingen mellan regeringen och fackförbundet Kommunal.

"Uppstår frågetecken"

Två månader innan Wallström flyttade in i den 89 kvadratmeter stora tvåan i Stockholm utsåg regeringen Annelie Nordström att leda regeringen analysgrupp Arbete i framtiden tillsammans med Klas Eklund.

Diskussionen om en lägenhet kom upp med Kommunals ledning under Pridefestivalen sommaren 2014 och Wallström skrev kontrakt på lägenheten i april 2015.

Hon och tycker själv att hon kunde ha varit snabbare.

– Jag har gjort det, men jag skulle ha gjort det mycket intensivare, säger hon till TT på söndagskvällen.

Under söndagen kunde Expressen berätta att Moderata ungdomsförbundet, MUF, kräver utrikesministerns avgång.

- Det uppstår väldigt många frågetecken kopplade till utrikesministerns relation till ett av arbetsmarknadens särintressen. Det är uppseendeväckande att ett fackförbund, i det här fallet Kommunal, fördelar bostäder till S-politiker för att stärka sin ställning i partiet, säger ordföranden Rasmus Törnblom.

Men Wallström planerar att stanna där hon är.

- Ja, absolut, säger svarar hon internationell media i Dubai som också nåtts av lägenhetsuppgifterna på frågan om hon planerar att sitta kvar trots kontroverserna med Saudiarabien i våras och nu lägenheten.

Stefan Löfven ska kommentera frågan i samband med kvällens debatt i SVT:s "Agenda" med moderatledaren Anna Kinberg Batra.


Rättelse: I en tidigare version av texten ställdes en fråga om Union to Union. Kristina Henschen, kanslichef för Union to Union, påpekar att Union to Union inte betalar ut några som helst pengar till fackförbundet Kommunal.
Union to Union vill särskilt understryka att organisationen är partipolitiskt obunden och att biståndspengar inte betalas direkt till Kommunal, då dessa oavkortat kanaliseras till tredje part.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.