”Jag har sagt till Sofia att vara sig själv”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottning Silvia bröt tystnaden om skadan när Expressens Johan T Lindwall träfade henne på Silviahemmets stora inspirationsdag i Stockholm.
Foto: Pelle T Nilsson
Sofia Hellqvist och prins Carl Philip gifter sig i sommar
Foto: Sven Lindwall

Drottning Silvia bryter tystnaden om sin svåra olycka för en månad sedan:

– De opererade in sju titanskruvar och en stålplatta. Nu börjar allt det våra. Men det är ju lite svårt för mig att vara sjukskriven.

För Expressen berättar hon också för första gången om råden och samtalen med sonens blivande hustru Sofia Hellqvist och hur hon stöttade henne i hemlighet:

– Jag har sagt till Sofia att vara sig själv. Vara ärlig och inte vara någon annan. Det är vad som lönar sig i längden.

Drottning Silvia ser ut att vara på bra humör - trots högerarmen som hänger i en mitella.

– Ja, det är som det är, men specialisterna på Karolinska sjukhuset som har tittat på mig säger att allt ser bra ut och att det var en skickligt utförd operation.

Det drottningen pratar om är det som skedde för över en månad sedan i Klosters. Hon var där med kungen och andra delar av familjen när det som skedde inte fick ske:

– Det var dålig sikt, rejält brant och sedan måste det ha varit en isfläck. Sedan gick det som det gick, säger hon och suckar.

"Nu börjar det jobbiga"

Drottning Silvia skadade sig så pass illa att hon fick föras i pulka ner från backen och hon fördes sedan till sjukhus i Davos. Expressen har tidigare rapporterat om olyckan och att drottningen blev akutopererad och fick titanskruvar inopererade i den söndertrasade högra axeln:

– Jag ramlade på armen och axeln och bröt den på tre punkter. Tre sprickor.

– Det är opererat nu i Davos. Sju skruvar och en stålplatta. Det är väldigt fint gjort. Man kan inte se något av det.

Hur mår drottningen i dag?

– Nu mår jag bra, men nu börjar det jobbiga.

Vad?

– All sjukgymnastik och allt det där.

– Jag kan ju inte gärna vara sjuskriven, säger drottningen och skrattar.

Drottningen lyckas dock med tjusiga mitellor. Silvia har dagen till ära en scarf i ett blommigt motiv som tillfällig mitella:

– Tack, jag försöker, säger hon.

Hur mår du nu?

– Jag mår bra. Det är en skada, men jag mår bra, men visst var det olyckligt att det hände.

Expressen träffar henne på Silviahemmets stora inspirationsdag i Stockholm. Drottningen grundade Silviahemmet 1996 och det har som mål att hjälpa demenssjuka personer - drottningens framlidna mor Alice Sommerlath hade åldersdemens. För drottning Silvia är Silviahemmets inspirationsdag en av de viktigaste åtaganden under året och på plats poängterade hon hur "oerhört viktigt arbete" alla gör som arbetar med vård av demenssjuka:

– Alla här gör ett fantastiskt jobb. Det är så viktigt att uppmärksamma detta och belysa för att visa alla anhöriga och de som är sjuka.

– Som anhörig är det värsta att inte veta vad som har hänt. Man känner på sig att något är fel. Med min mamma kunde hon inte sätta ord på det. Vi som anhöriga visste inget och det var jobbigt.

Framför sig har drottningen och resten av kungafamiljen nu en ljus vår och sommar. Prinsessan Madeleine ska bli mamma igen i juni och under samma tidsperiod inträffar ett nytt kungligt bröllop:

Carl Philip och Sofia Hellqvist.

– Ja, det blir ju fantastiskt, säger drottningen och ser lycklig ut.

Lovordar Sofia

Sedan börjar hon ösa beröm över blivande svärdottern:

– Hon är en väldigt aktiv ung dam. Hon har gjort fantastiskt jobb med sin hjälporganisation Project Playground. Det härliga är att hon grundade det långt innan hon lärde känna Carl Philip. Hon gjorde det av egen vilja och motivation.

– Det är ett oerhört stort plus att hon gjort detta.

Expressen har tidigare berättat att Sofia Hellqvist ska börja arbeta för kungahuset och hovet. Drottningen är glad övar att få en ny medarbetare:

– Hon har otroligt många idéer. Vi kommer arbeta tillsammans och det ser jag fram emot. Sofia är en väldigt aktiv person.

Hur skulle drottningen beskriva henne?

– Söt, rar, gullig och vacker och stort hjärta, säger Silvia och lägger snabbt till:

– Tror nog att prinsen har haft tur.

Silvia skrattar när hon får höra att drottning Margrethe, kungens kusin, för snart två veckor sedan berättat för Expressen att hon tycker att Sofia Hellqvist är "vacker som en dag".

– Sa hon det? Oj, roligt. Men det stämmer ju.

I början var Carl Philips och Sofia Hellqvists relation omdebatterad och prinsens flickvän mötte motstånd. Nu avslöjar Silvia vad hon gav för råd till Sofia för att klara pressen:

– Samma som när jag och kungen gifte oss. Var dig själv. Det är absolut viktigast.

Sedan poängterar drottningen:

– Man pratar så mycket om hållbarhet i dag. Det enda som håller är att man är sig själv. Vara ärlig och vara sig själv. Det är absolut viktigast.


RÄTTELSE: I en tidigare version av denna text kallades Silviahemmet på ett ställe felaktigt för Sofiahemmet. 

Silviahemmet

Drottning Silvias mor Alice blev sjuk i åldersdemens. Silvia som stod sin mamma oerhört nära vårdade henne hemma på Drottningholms slott. Drottningen inredde Alices rum - precis som hennes rum såg ut hemma i tyska Heidelberg.

På dagarna fick Alice Sommerlath också vård på närliggande Silviahemmet, kronprinsessan Victoria brukade efter skolan sitta vid sin mormors sjuksäng. Även resten av kungafamiljen visade ett stort stöd.

Den 9 mars 1997 avled Alice Sommerlath. Hon begravdes senare bredvid sin framlidne make Walther i Heidelberg. Alice Sommerlath blev 90 år.

Drottning Silvia startade Silviahemmet 1996. Efter alla sina resor runt på äldreboenden i Sverige så insåg Silvia att många äldre och demenssjuka inte fick rätt behandling.

Kompetensen saknades hos vårdpersonalen och tillsammans med professor Barbro Beck-Friis gjordes Silviahemmet också till en skola för undersköterskor som ska specialisera sig på demenssjuka.

2004 startade även en Silviasysterutbildning på Sophiahemmets högskola. I dag är Silvia starkt engagerad i verksamheten och finns med i Silviahemmets fortlöpande verksamhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.