Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har mött rasism sedan jag var ett barn”

Initiativtagarna till uppropet på SVT och SR berättar.
Amat Levin, 34, journalist och författare.
Foto: OLLE SPORRONG
Skärmdump från flödet på kontot.
Foto: Svart historia

Främlingsfientlighet, fördomar – och en brist på historia om svarta bortom slaveri och kolonialism.

Det var en del av uppväxten för journalisten och författaren Amat Levin som började berätta själv genom kontot ”svarthistoria” på Instagram.

Men han trodde aldrig att det skulle bli så stort, utan mest följas av ”några hundra historienördar”.

– Om man inte känner till historien så tycker jag också att man ofta får en så ensidig bild av den, säger han.

Som liten tyckte han att det var spännande med riddare. Men när Amat Levin blev tonåring reagerade han på hur lite det pratades om svarta personers historia i skolan.

– Det känns som att den västerländska blicken på Afrika ibland börjar med slaveriet, som att det inte fanns något där innan. Som att det inte fanns jätteframstående civilisationer och människor.

Amat Levin, 34, växte upp i Stockholm med en pappa från Gambia. Han började intressera sig för relationen mellan länderna. Intresset resulterade i år i boken ”Slumpens barn”.

Att växa upp som svart i Sverige präglar hela livet, säger han.

– Inte minst genom att man stöter på en del främlingsfientlighet, en del rasism. Så det är ju frågor som jag är intresserad av, för att det är sådant jag mött sedan jag var ett barn själv. Så det är ofrånkomligt att bli intresserad, i alla fall har det varit så för mig.

”Varför känner så få människor till det här?”

2018 bestämde han sig för att starta kontot ”svarthistoria” på Instagram. Korta inlägg om människor eller händelser publiceras, ofta med tips om vidareläsning.

– Jag är ju ingen historiker, men är historieintresserad, och tycker att historia är viktigt för att förstå den världen vi lever i nu. Här tycker jag att det lyser med sin frånvaro, trots att också svart historia hjälpt till att forma världen, säger han och fortsätter:

– Jag har läst mycket och gör fortfarande det, och då slår det mig ibland: Varför känner så få människor till det här? Och om man inte känner till historien så tycker jag också att man ofta får en så ensidig bild av den.

Trodde det skulle bli konto för ”historienördar”

På kontot tar han upp framstående personer, platser och händelser. Amat Levin vill lyfta ämnen bortom slaveriet.

Samtidigt får han som mest reaktioner när Sverige är inblandat. Som när han skrev om den svenska kolonin Cabo Corso i nuvarande Ghana på 1600-talet.

– Där gjorde Sverige ett försök att ge sig in i slavhandeln. Det är många som läser och följer och det tycker jag är jättekul, och det kan slå mig att det är så många som aldrig hört talas om det här och som får höra om det genom mitt konto. 

Nu har Amat Levin över 65 000 följare, och han har också startat en engelsk version. Men han trodde från början inte att intresset skulle vara så stort.

– Jag tänkte väl att det skulle vara några hundra historienördar som följde det, men så har det blivit många fler än så. Vilket jag antar tyder på att det är fler som vill lära sig om de här frågorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.