NJUTER AV LIVET. För Expressens Cecilia Hagen berättar FI:s taleskvinna Gudrun Schyman öppenhjärtigt om partiets framtid och sin egen resa från underklassen till riksdagen.
NJUTER AV LIVET. För Expressens Cecilia Hagen berättar FI:s taleskvinna Gudrun Schyman öppenhjärtigt om partiets framtid och sin egen resa från underklassen till riksdagen.

"Jag har inte alltid varit feminist"

Publicerad
Uppdaterad
CECILIA HAGEN möter...
...GUDRUN SCHYMAN, taleskvinna för feministiskt initiativ.
Gudrun, när slutade du upp med att kalla dig kommunist egentligen? - Det har jag aldrig kallat mig, trots att partiet hette vänsterpartiet kommunisterna när jag blev dess ledare. Men när jag var med i MLK, marxist-leninistiska kampförbundet, då kallade jag mig marxist-leninist. Och nu då? Politisk vilde? - Nu är jag feminist. Jo, det förstås. Men du är faktiskt invald i riksdagen som vänsterpartist. Är det riktigt schyst mot väljarna då att klamra sig kvar fast man ändrat partibeteckning? - Det finns de som inte anser det. Men jag har ett starkt väljarstöd med många personröster och dem fick jag för att jag drivit feministiska frågor och därför anser jag mig ha ett mandat att fortsätta med detta.

"Stark homofobi i samhället"

Lite låter det som att inte hålla sig till de givna spelreglerna, tycker jag. Som att fuska i Monopol. Och då går det som det går. Med Feministiskt initiativ, som inte verkar vara någon riktigt lyckad idé längre. - Jo, det är en strålande idé. Själva grundtanken var god men sen har det gått käpprätt åt pipan, eller hur? - Det är inte slut än. Det kommer att bli mycket bra. Man får se det här på lite sikt. Men efter allt bråk med Tiina Rosenberg måste du väl ändå medge att feminismen i Sverige skadskjutits? - Nej, jag tycker inte det. Jag tycker att det som har hänt är väldigt bra för det har lett till att den feministiska fernissan som legat över landet har spruckit. Då visar det sig att under ytan finns ett motstånd mot den här typen av idéer i det ögonblick man börjar tala i termer av makt och av att det behöver ske något konkret, att det inte räcker med vackra formuleringar i festtal. Då visar det sig också att det finns en ganska stark homofobi i samhället, att kvinnor som är lesbiska gärna får finnas så länge de håller sig till schlagerbranschen, men börjar de ta ton som politiker blir många väldigt provocerade.

Har gjort en klassresa

Men det verkar ändå som om ni gjort ett taktiskt jättefel och nu är det många som tänkte rösta på Fi som aldrig kommer att göra det. Kan man verkligen vara kapitalist eller moderat och anhängare av Fi samtidigt? - Ens partitillhörighet har förstås samband med ens samhällssyn. Men insikten om att vi har en könsmaktsordning, den tror jag finns hos så gott som alla kvinnor, oavsett om vi har mycket pengar eller inte. Sen är det frågan om hur pass villig man är att erkänna detta. Har du alltid gjort det? Förra vändan med stödstrumporna, var var du då? - Jag var inte där. Jag har inte alltid varit feminist. Jag hör till de kvinnor som inte velat se, som sa att de där kvinnofrågorna rör inte mig, ingen skulle väl påstå att jag är underordnad och diskriminerad? Jag kom nog till insikt först under 90-talet. - Jag kommer från underklassen med dåliga förutsättningar och har på snåriga vägar tagit mig fram, gjort en klassresa, och då har det varit naturligt och för mig har klassfrågorna varit huvudfrågor och kvinnofrågorna sidofrågor. Men parallellt med min alkoholism och mina existentiella funderingar har jag befriat mig från en massa skuld och skam och dåligt samvete och när jag genomgått den processen blev jag friare som människa, insåg att jag har rätt att vara den jag är och då vågade jag också ta till mig alla kunskaper om hur kvinnors situation skiljer sig från mäns.

"Jag låg inte lågt"

Det finns politiska journalister som säger att det är hopplöst att intervjua dig för du bara pratar och pratar utan att egentligen svara på det man frågar. Är det fullständigt medvetet? - När jag blir engagerad så pratar jag mycket, men jag tycker naturligtvis inte att det är ett innehållslöst flöde. Du verkar vara så slipad och smart. På något vis lyckades du ligga lågt när det stormade som värst kring Fi. Det som hände har inte fläckat dig. Hur bär du dig åt? - Nej, jag låg inte lågt, jag tycker att jag svarade i telefonen jämt. Men hur kommer det sig att du inte var kamratlig och ryckte ut och försvarade Rosenberg när hon var som värst ute och cyklade? - Det gjorde jag, men allt blir det inte rubriker av och det fanns väl just då inget intresse i medierna för något försvar. Om Evin Rubar, hon som nu är journalistprisnominerad för programmet där Irene von Wachenfeldt säger att män är djur, ber att få göra en jättelång intervju med dig som hon sen ska klippa ner till nästan ingenting, vad svarar du då? - Jag måste ju ärligt säga att jag har mycket litet förtroende för henne som journalist och då måste vi nog ha långa diskussioner om vad hon vill och tänker sig först.

Deklaration = kvinnlig företagsamhet

Är karlar djur, förresten? - Vi är väl människor, allihop. En del tycker att karlar är odjur ibland och det har jag full respekt för. Över till något helt annat: Hur har du det med deklarationskvittona numera? - Jag har det så bra. Jag gör min deklaration tillsammans med en fantastiskt duktig kvinna på skattemyndigheten i Simrishamn. I och med de utredningar som gjordes i samband med min deklaration skaffade den myndigheten sig en särskild kompetens som lett till att de fått riksdagsledamöterna i hela södra Sverige och ska få samtliga riksdagsledamöter på sin lott. Detta har gjort att de måste anställa mer folk. Jag har således bidragit till tillväxten i Simrishamn, det är kvinnlig företagsamhet! Finns det någon fråga du inte tycker att du har svaret på och vilken är i så fall den? Vad är livets mening, kanske? - Nej, den är enkel tycker jag. Det är att leva. Fullt ut så mycket som möjligt.

Sambo eller särbo? Brabo!

Män har du alltid varit förtjust i, så feminist du är. Hur har du det med kärleken i dag? Din relation med Jacques, är den jämställd och bra? - Det är den första relation jag lever i med en man där det inte finns någon kamp. Om tid, om utrymme. Vi bor ihop när vi kan, vi bor än här, än där. Vi är inte sambo och inte särbo. Jag bruka säga att vi är brabo. Den allt förgörande orkanen Gudrun, har du funderat över hur den fick sitt namn? - Jag såg någon teckning av mig där de stod: "Man ska ha varit mycket i blåsväder för att få en storm uppkallad efter sig". Det var skoj. Men sen kan man förstås fråga sig varför nästa alla orkaner har kvinnonamn. Det kanske är en fråga för Fi att ta upp i riksdagen. Men för ögonblicket ser det inte ut som om ni kommer att få chansen. Vad händer om Fi inte kommer in i riksdagen? Är du slut då, Gudrun Schyman? - Nej, Fi står och faller inte med det. Då lämnar jag det här rummet och den här plattformen, men jag fortsätter att vara handelsresande i feministiska frågor.

Gudrun listar sex favoritfeminister:

1) Kategori väntad: Simone de Beauvoir 2) Kategori oväntad: Birgitta Olsson, fp 3) Kategori man: Claes Borgström, JämO 4) Kategori författare: Edith Södergran 5) Kategori folkbildare: Elise Ottesen Jensen 6) Kategori helhetssyn: Wangari Maathai (Nobels fredspristagare 2004)

PS! Hagen om intervjun:

Intervjun sker i hennes rum i före detta Kanslihuset. I en hylla står en inramad teckning av en prinsessa signerad barnbarnet. Hon är knallröd från kronan och ner. Gudrun däremot har inget rött på sig denna dag. - Jodå, läppstiftet, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag