FRA-chefen Ingvar Åkesson. Foto: Andersson Robban
FRA-chefen Ingvar Åkesson. Foto: Andersson Robban

"Jag har inget emot förändringar i lagen"

Publicerad
Kritiken från svenska folket är fortfarande stor.
Men FRA-chefen Ingvar Åkesson ser inga brister med den nya lagen.
- Som lagen nu är utformad kan jag inte se något negativt med den, säger Ingvar Åkesson.
Expressen.se:s chattade med FRA-chefen Ingvar Åkesson – då tog frågorna nästan aldrig slut. Mikael undrade om det är svårt att leda en fråga som de folkvalda inte vill associera sig med.
– Jag själv och mina kollegor på FRA känner inte igen oss i den beskrivning av vår verksamhet som framförs i debatten runt signalspaningslagen. Problemet är att signalspaning är en mycket komplex verksamhet som kan vara svår för utomstående att förstå, säger Åkesson.
En anonym läsare frågade om FRA ska försöka stoppa fildelning.
– FRA jagar inte fildelare eftersom lagen inte tillåter att våra uppdragsgivare ger oss den typen av uppdrag, säger Åkesson.

"Digital Berlin-mur"


Läsaren Lennart skrev att han uppfattade FRA-lagen som ”en digital Berlin-mur” och undrade vilka negativa sidor som FRA själva ser med lagen.
– Som lagen nu är utformad kan jag inte se något negativt med den. Många andra länder har redan en motsvarande lagstiftning. Det man kanske inte tänker på är att trafik som passerar Sveriges gräns kan uppfångas av minst en utländsk underrättelseorganisation, säger Åkesson.
Linnea undrade om det kommer att ske några förändringar i lagen.
– Jag har inget emot förändringar som ytterligare kan öka integritetsskyddet redan före den utvärdering som skall äga rum år 2011.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag