Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag har inget behov av att vara omtyckt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Friberg möter Björn Ulvaeus.
Foto: Simon Hastegård
Björn Ulvaeus ger sig nu in i restaurangbranschen med projektet "Mama Mia The Party", här är projektet i dockhusformat.
Foto: Simon Hastegård

Han fyller 70 i morgon men har inga planer på att dra ned på takten.

Senaste projektet för entreprenören Björn Ulvaeus är en restaurang på Djurgården.

Och ABBA-legendaren är fullt medveten om vad som väntar.

- Horisonten krymper och döden närmar sig, det bara är så, säger Ulvaeus som firar födelsedagen på hemlig ort i Italien.

Han blev just utsedd till hedersdoktor vid Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitet i Växjö och Kalmar och Björn Ulvaeus ser sig själv mer som "något annat" än musiker nu för tiden.

– Vid ett tillfälle blev jag kallad kulturentreprenör, och kanske är det mer det jag är, säger Björn Ulvaeus, som nu har avslöjat sitt senaste projekt - en restaurang som ska "lukta och låta" som den grekiska tavernan i Mamma Mia.

Musikalen Mamma Mia läggs ner på Broadway i höst, är det för att hålla liv i superhiten som du nu hittar på ett nytt koncept?

– Haha, nej knappast. Mamma Mia har spelats 14 år på Broadway och är den åttonde mest sedda musikalen där genom tiderna så att den läggs ner nu kanske inte är så märkligt. Allt har sin tid.

Men nu du ska ge dig in i restaurangbranschen, varför då?

– Jag har funderat på det här länge, att jag på något vis vill återskapa känslan som infinner sig efter en föreställning i restaurangmiljö. Tanken är att det ska finnas både personal och skådespelare i lokalen och att det är de som tillsammans med gästerna gör festkvällen.

Apropå fest, du fyller 70 i morgon. Hur ska du fira födelsedagen?

– På hemlig plats i Italien.

I stället för att varva ned på ålderns höst verkar du ha fullt upp.

– Jag gillar att göra allt från ax till limpa, från idé till det att det verkligen händer. Och det innebär ett ansvarstagande inte bara för det konstnärliga innehållet utan allt, helheten.

Det låter nästan som du har kontrollbehov, är det så?

– Inte alls. Det beror snarare på att om jag har en vision av någonting och vill genomföra den så måste jag vara med. Och det är utmaningen.

Entreprenör, men man skulle även kunna kalla dig debattör. Vågar du alltid säga vad du tycker?

– Mer och mer, faktiskt. När man är yngre är man i någon slags popularitetstävling och vill bli omtyckt av alla. Nu känner jag inte alls så. Jag har inget behov av att vara omtyckt av alla. Men det finns säkert många som tycker att jag är jobbig och borde hålla mig till musiken.

I en av dina senaste debattartiklar (Göteborgs Posten 18/3) vill du att religionskritik ska stå på skolschemat. Varför?

– Man måste börja titta på de religiösa texterna mer, inte bara islam utan alla. Och utifrån det föra ett resonemang att det är en fiktion - att det är påhittat av människor. Det kan skapa ett tvivel hos människor som då kanske inte lika lätt går på de här flumideologierna som islamism.

– Precis samma flum som Sverigedemokraterna ägnar sig åt.

Du har också gått ut och sagt att Koranen måste ifrågasättas. Det är laddade områden du ger dig in på. Hur har reaktionerna varit?

– Det är lätt att tro att jag blir kallad islamofob efter en sådan här sak, men det har jag inte. Åtminstone inte vad jag vet. Jag tror att det ordet har tappat sitt värde. Alla blir kallade för islamofob hit och dit, men man är inte islamofob bara för att man kritiserar en religion.

Artisten Anton Ewald erkände knarkbrott för ett tag sedan och sa i samband med det att droger är vardagsmat i musikbranschen. Du som levt nästan hela ditt liv i branschen, är det verkligen så?

– Ja, så länge jag varit med har den alltid varit väldigt tillåtande till droger.

– Det var likadant under Abba-tiden men vi var två gifta par som var ute och turnerade, och vi blev aldrig kontaktade av drugdealers. Jag kan faktiskt inte komma på att det skulle ha hänt en enda gång.

Det låter helt otroligt, är det sant?

– Jag vet att det låter osannolikt och jag har själv ofta undrat hur det kunde vara så. Det var ju för fasiken 70-tal och jättetillåtande med droger. Men nej, aldrig. Hade vi varit ett pojkband hade det garanterat varit oerhört stor skillnad. Nu var vi inte så intressanta, två svenska stabila par, de brydde sig inte om oss.

Vad är bättre med att fylla 70 än 40?

– Att man har en större frihet i att man inte bryr sig så mycket om vad omgivningen tycker. Man vågar säga som det är och orkar med sanningen på ett bättre sätt.

– För övrigt är det nog inte så mycket som är bättre.

Har du börjat fundera på att döden närmar sig?

– Absolut. Horisonten krymper, det bara är så.

Hur känns det?

– Jag tänker att det inte är någon idé att vänta på något längre. Ska du göra "Mamma Mia the party" så gör det för fan. Och nu.

BJÖRN ULVAEUS

FÖdd: 25 april 1945 i Lundby, Göteborg.

Bor: Djursholm utanför Stockholm.

Familj: Hustrun Lena Ulvaeus med vilken han har döttrarna Emma och Anna. Dessutom Linda och Christian med Agnetha Fältskog.

Aktuell: Berättade i veckan om sitt nya projekt "Mamma Mia the party". Ett restaurangkoncept som ska rymmas i gamla Tyrols lokaler mellan Gröna Lund och ABBA-museet på Djurgården i Stockholm. Restaurangen öppnar i januari nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.