MILJONSATSNING. Piratpartiets toppkandidat Christian Engström fick miljoner för sitt IT-företag - pengar som finansierat hans valkampanj till EU-parlamentet. Foto: Scanpix
MILJONSATSNING. Piratpartiets toppkandidat Christian Engström fick miljoner för sitt IT-företag - pengar som finansierat hans valkampanj till EU-parlamentet. Foto: Scanpix

"Jag har hållit på med politik i fem år på heltid"

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiets toppkandidat Christian Engström sålde sitt it-bolag och fick ut miljoner.
Efter det har han inte haft ett jobb på fem år - och finansierar nu sin valkampanj med pengarna från försäljningen.
- Jag har hållit på med politik i fem år på heltid, i princip utan att ha några andra inkomster, säger han.
Christian Engström är Piratpartiets toppkandidat till EU-parlamentet, och den absolut hetaste outsidern. Enligt flera mätningar den senaste tiden får Piratpartiet en plats i parlamentet.
Just nu pågår hans valkampanj för fullt. Och Christian Engström behöver inte fundera på hur han ska hinna med att driva politiken vid sidan av jobbet. Han har nämligen inte haft ett jobb sedan 2004. Enligt de senaste taxeringsuppgifterna har han en årsinkomst på 16 800 kronor.
Men pengar saknas inte. Anledningen heter Skriptor, ett it-företag han drev tillsammans med några kollegor under 25 år.
- Vi sysslade med datasystem för att söka i varumärkesregister, säger han.

Politik på heltid

1997 sålde de bolaget till den globala varumärkesjätten CompuMark. Christian Engström jobbade kvar några år, men 2004 drog han sig tillbaka med pengarna från försäljningen. Han vill inte berätta hur mycket pengar han fick, men avslöjar att det handlar om flera miljoner.
- Jag fick möjlighet att ta några år och göra vad jag ville. Så nu har jag hållit på med politik i fem år på heltid, i princip utan att ha några andra inkomster, säger han.

Pengar till kampen

I fem år har pengarna från Skriptor finansierat hans kamp för det fria nätet. Först i Bryssel, där han med framgång lobbade mot mjukvarupatent i EU. Efter det i Piratpartiet, där han snart blev vice ordförande och sedan också partiets toppkandidat i EU-valet.

Rejält lönelyft

Men kassan har börjat sina, och en lön från EU-parlamentet skulle komma lägligt. Med grundlön och tillägg skulle han tjäna 136 000 kronor i månaden efter skatt, vilket blir ett lönelyft för Christian Engström på hela 12 529 procent.
- Pengarna är inte slut ännu, men nu börjar jag nå den gränsen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag