Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag har blivit mordhotad"

Gina Dirawi, alla under 25 år känner till dig. Vi andra har inte en susning. Berätta nu för oss som famlar i mörkret: vem är du?

FAKTA

Det här är Gina Dirawi
Ålder:
20 år.
Familj: Mamma, pappa, lillebror, storebror, lillasyster.
Hyr: En andrahandsetta om 21 kvadrat på Söder i Stockholm.
Uppvuxen i: Sundsvall.
Mamma är: Hemspråkslärare i arabiska.
Pappa är: Projektledare i Sundsvalls kommun, arbetar med integration.
Är själv: Programledare för The Ana Gina Show på SVT:s webb. Videobloggare.
Ana Gina: Betyder "Jag är Gina".
Utbildning: Student på naturvetarlinjen, har pluggat lite statsvetenskap och retorik på Mittuniversitet.
Karriär: Började blogga i mars och videoblogga i augusti 2009, fick jobb som mobil reporter på Sveriges Radio Västernorrland i februari 2010, bloggade inför valet på SVT:s webb, blev en sådan hit att hon nu har egen show där, varje torsdag, 20.00.
Priser: Expressen webbtv-pris vid Kristallengalan 2010, utsedd till "Roligast i bloggvärlden" vid Vecko-Revyns Blog Awards 2010.
Goda egenskaper: "Jag är väldigt ärlig, äkta, generös och driven, jag vill andra väl".
Sämre egenskaper: "Jag tror att jag ska få lika gott tillbaka, är lite godtrogen kanske".
Gör vågen för: Det nya Sverige, att alla kan satsa på det de tycker är kul, att det finns en sådan valfrihet.
Sågar: Nio till fem-jobb.
Motto: Live the life you love, love the life you live.

- Jag tror inte att alla yngre känner till mig, men jag har faktiskt haft en 63-åring som raggat på mig, så några äldre vet. Jag har en blogg och jag har en show på SVT:s webb.
Hur började det, vad handlar det om?
- Det startade med bloggen. Först var den som en ganska vanlig dagboksblogg men sen började jag göra videobloggar där jag framförde sketcher.
- Då klädde jag ut mig till olika ännu återkommande figurer. Till Bettan till exempel, en tjock svennemorsa som röker under fläkten, är arbetslös och köper ut alkohol till sin trettonåriga dotter. Eller till Khadidje, en extremmuslimsk morsa som samtidigt är självständig av sig, pratar om att alla ska ut på arbetsmarknaden och om integration men vill ändå gifta bort sina barn hela tiden och hatar allt som har med disko och alkohol att göra.
Och det la du ut på Youtube och i dag har nio-tio miljoner klickat dig. Vad är det som gör just dig så speciell, tror du?
- Jag är tjej, jag är ung, jag är muslim, jag har utländsk bakgrund. Jag har vågat ta upp och driva med frågor som ingen egentligen pratat om öppet tidigare.
- Vad jag gjort är att jag har samlat ihop människors fördomar om varandra och av detta gjort figurer som lever upp till just dom fördomarna.
- Många tror att alla muslimska kvinnor är förtryckta av sina män, att de slår sina barn och vill gifta bort sina döttrar när de är nio. Då gör jag en sån karaktär.
Förstår alla att du skämtar?
- Först tyckte folk att jag var sjukt vrickad, jag som själv är muslim. Jag fick kritik från alla håll, från andra muslimer mest av allt, fick höra att hade jag varit svensk då hade jag blivit kallad rasist och sen blev jag kallad det ändå.
- Jag har försökt förklara att jag genom att visa upp fördomarna förebygger dem. Och det har faktiskt funkat ibland. Det finns många som säger att de helt förändrat sin syn på hur muslimer är. Förut trodde de inte att muslimer kunde skämta och vara som vem som helst. Det beror på att det oftast pratas om muslimerna men aldrig med dem och det var typ det jag ville göra och därför blev det en så stor grej av det.
- Plus att jag drev mycket med det här om invandrare och svenskar och skillnader och likheter. Det jag vill bevisa i slutändan är att vi alla är likadana innerst inne men vi har våra små roliga grejer från våra olika kulturer som det är kul att skämta om.
- Men de som inte vill förstå vad jag menar blev och blir förstås sura. Så är det med allt man gör.
Var ditt syfte med bloggen så här allvarligt redan från början?
- När jag var yngre fick jag väldigt mycket kritik för att jag var muslim, från folk i min klass, från det svenska samhället, men även andra muslimer kritiserade mig för hur jag var. Det var som att jag aldrig passade in någonstans. Jag var inte tillräckligt muslim, jag var inte tillräckligt svensk. Så jag ville försöka visa att det inte finns något rätt eller fel i hur man är, jag måste inte vara på något särskilt vis. Jag bara är.
Humorn är ditt redskap. Hur blev det så?
- Vi skämtar mycket i min familj. Och när folk under min uppväxt hela tiden sa saker som: "Gina, får du verkligen ha T-shirt, kommer inte din pappa att slå dig nu?" då orkade jag inte förklara längre, då svarade jag till slut, på skämt: "Visst, pappa ska skicka mig till Libanon och gifta bort mig med min kusin", det fanns inget alternativt sätt och det var så det uppstod.
Det första programmet i SVT:s serie "Provokatörerna" handlade om dig. Är du en provokatör?
- Ja, en provokatör med goda avsikter. Vill man bryta fördomar måste man väcka känslor och känslor väcker man genom att provocera. Och även om alla åsikter som då kommer fram inte stämmer med mina, är det bra att de alls kommer fram så att man kan diskutera dem och se vart man kan komma.
Näthatet. Har du drabbats?
- Jag har mordhotats, jag har fått höra att jag är en hora och en slampa och borde slängas i en grav. Men jag anpassar mig inte efter dem som sitter vid sina datorer och måste sänka andra för att själva må bättre. Jag fortsätter. Anpassar man sig efter dem, då lever man inte.
Du blev vittne till självsprängningen på Drottninggatan.
- Ja, och så här i efterhand är jag glad att jag var där, man växer av svåra upplevelser. Först blev jag så ledsen, jag såg honom ligga där, det var en chock. "Nu är det ute med oss muslimer", tänkte jag, "ingen kommer att förstå att det här är en mans handling, inte en religions".
- Men sen insåg jag att jag var ju där, jag är muslim, han hade kunnat döda mig också. Det borde alla kunna begripa.
Du skiljer dig en del från genomsnittliga svenska 20-åringar, inte bara i att du redan har en egen webbtv-show. Du dricker inte, du tänker inte ha sex före äktenskapet, du har en stark tro. Vad innebar det under din uppväxt?
- Jag var som "vilken annan tjej som helst". Hade mina kompisar fester, kunde jag gå dit. Jag drack bara inte, trots att jag blev pressad. Men jag tänkte inte göra det bara för att andra tyckte att jag skulle.
- Jag följer inte islam till punkt och pricka, jag väljer själv vad jag vill göra och inte. Att jag inte dricker är ingen religionssak, det är en principsak. Jag ser det inte som en stor grej.
Du har palestinska rötter, din familj kommer från Libanon. Hur hamnade ni i Sundsvall, där din farfar nu är imam?
- Min farbror läste i Uppsala, sen kom min farsa hit, han började läsa i Sundsvall. Sen for han till Libanon och gifte sig med min mamma, de flyttade hit, farfar och farmor kom ett par år senare. Nu är vi Sundsvall.
Men du är i Stockholm sen tre månader. Hur är det?
- Ensamt. Folk är ännu tuffare och mer rakt på sak här. Fast jag kommer att lära mig av det och tänker inte tillåta mig att bli ledsen.
Har du ett eget tv-program om ett år?
- Jag hoppas det. Ett samhällsprogram.
Och sen, finns det hopp om mänskligheten? Kommer vi att kunna göra oss av med alla fördomar?
- Jag tror att förståelsen kommer att öka inom vissa grupper, men det blir säkert värre inom andra. Frid och fröjd kommer det aldrig att bli.

Topplistan

Sex personer Gina sätter värde på:
Siham Aziz, min mamma, den mest osjälviska person jag träffat.
Blondinbella, hon är en inspirerande förebild.
Martin Luther King, gjorde så mycket för samhället.
Kristian Luuk, jag älskar honom, han lättar upp stämningen.
MIA, sångerska som vågar ta upp kontroversiella frågor.

PS!

Att sitta och prata med henne på ett fik i en timme över en kopp te är bland det trevligaste jag gjort på länge.
Vilken begåvad och rolig och gullig tjej!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!