Christer Fuglesangs hemkomst till Stockholm blev en hektisk happening.
Christer Fuglesangs hemkomst till Stockholm blev en hektisk happening.

"Jag har alltid varit lite galen"

Publicerad
Uppdaterad
Fick tio raska minuter med nationens hjälte på rymdstyrelsen i Solna i går. Denna intervju har således utförts på ett vis som torde passa i alla fall
Fuglesang som handen i rymdhandsken: i raketfart.
Välkommen till fosterjorden! Har din syn på den och på tillvaron förändrats sen du kunnat blicka ner på hela vårt lilla värnlösa klot från ovan? - Nej, det kan man inte säga. Man visste ju hur det skulle bli, även om det är en annan sak att uppleva det på riktigt. Fast något som ändå slår en är att atmosfären kring klotet är så tunn. Det gäller att se till att vi inte förorenar för mycket nu när vi har en del begynnande klimatproblem att ta hand om. En ganska stor procent av dem som varit med om samma sak som du lär ta bestående intryck rent psykiskt, bli religiösa, bli galna, ta till flaskan. Hur är det med dig? - Jag har väl alltid varit lite galen så jag kan väl fortsätta att vara galen då.

Och hur har du förändrats rent fysiskt?

- I rymden blir man utdragen på längden och det känns faktiskt. Ryggraden förlängs lite grann. Jag hade ont i de nedre ryggmusklerna de första dagarna och det bidrog till att jag inte sov så bra då. Kan det förresten hända att man för med sig rymdsmitta av något slag tillbaka till jorden? - Nej, någon sådan har vi inte stött på ännu i alla fall. Hur är det nu med flygande tefat och gröna gubbar på Mars? Det vill säga: tror du, som är så icke-flummig, att det kan finnas andra befolkade världar ovan där? - Ja, det tror jag men jag tror att de är få och långt borta. Vi kanske är den enda i vår galax. Har intelligent liv utvecklats i en annan galax så är det svårt att få reda på, det tar kanske 100 miljoner år att skicka en signal fram och tillbaka. Du tycks hela tiden utmana döden. Du seglar över Atlanten i storm, du åker skidor på svårtillgängliga platser, du låter dig slängas ut i rymden trots att 2 procent av färderna misslyckas. - Jag anser inte att jag utmanar döden, jag tycker att jag gör saker som innebär en viss kalkylerad risk. Du är en risktagare av mått. Ger det dig en kick att tänja gränser? - Ja, det gör det, att göra något utöver det vanliga, något som ingen annan har gjort. Men jag är inte en person som söker kickar för att kunna känna att nu utmanade jag döden och jag vann. Jag har aldrig hoppat bungyjump, till exempel. Men är du inte rädd för döden heller? - Jag har ingen lust att dö men det är klart att när det händer så händer det, det är inget jag går omkring och fruktar. Ett tag under rymdpromenad två visste du inte var du hade gjort av dina verktyg. Förlägger även du oavbrutet saker till vardags? - Ja, emellanåt har jag problem med nycklar. Du är mycket intelligent, du pratar fem språk, du är ett fysiskt praktexemplar. Har du något brist? - Jag kan inte sjunga. Jag har kraftig röst men min musikaliska begåvning är ganska begränsad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag