Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har aldrig träffat någon som han”

Benny Fredriksson blev 58 år.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kulturhuset Stadsteatern hyllar nu sin förre vd Benny Fredriksson i ett pressmeddelande.

Kollegerna sörjer en begåvad konstnärlig ledare och vän.

På tisdagen kommer de anställda att få information om utredningen av de kritiserade arbetsförhållandena.

I lördags meddelade Kulturhuset Stadsteatern att den tidigare teaterchefen Benny Fredriksson avlidit under en resa i Australien, 58 år gammal.

Nu berättar flera medarbetare om sorgen i ett gemensamt pressmeddelande. Samtidigt uppger kommunala Kulturhuset Stadsteatern i pressmeddelandet, som godkänts av familjen, att Benny Fredriksson valde att avsluta sitt eget liv.

”Kulturhuset Stadsteatern är i stor sorg och tankarna går främst till hans familj”, uppger teatern.

– Benny Fredriksson införde en konstnärlig tillgänglighet som gjorde Stockholms stadsteater till en angelägenhet inte bara för Stockholm utan för hela Sverige, säger teaterchefen Anna Takanen i pressmeddelandet.

– Han skapade en ny sorts stadsteater som alla teatrar tog efter. Jag har alltid beundrat den här briljanta teatermakaren för det. Han hade hjärtat i teatern. Det går inte att skapa teaterkonst utan den kunskapen.

LÄS MER: Familjens uttalande efter Benny Fredrikssons död: ”Är förkrossad”

”Benny pratade ofta om vad det innebär att vara människa”

Benny Fredriksson började arbeta på Stockholms stadsteater i mitten av 1970-talet, då som vaktmästare. 2002 utsågs han till chef för teatern, och 2013 blev han vd för Kulturhuset Stadsteatern.

– Benny pratade ofta om vad det innebär att vara människa. Jag har aldrig träffat någon som honom – kraften, energin å ena sidan, en smittsam nyfikenhet och djup känslighet å den andra. Det han trodde på tror jag på och i det finns ett stort ansvar, säger Johan Wirfält, chef för Forum/Debatt.

Carolina Frände fick efter Benny Fredrikssons beslut leda det nyskapandet arbetet med barn- och ungdomsscenen i Skärholmen.

– Benny var en färdkamrat som jag kunde ta intellektuellt, konstnärligt och personligt spjärn emot, som gav mig ett förtroende jag inte kunnat föreställa mig. Han valde att, med sina egna erfarenheter som risk, kompromisslöst fokusera sitt konstnärskap på att göra teatern till en plats för fler, för många. Teatern som en möjlig livlina. Han kunde vara rejält bökig och i samma stund alldeles fantastisk i sitt sätt att hellre vilja ägna tiden åt att prata om det existentiella i konsten i stället för att fatta beslut inom ramar och strukturer, säger Carolina Frände.

LÄS MER: Stadsteatern ställer in uppsättningar efter Benny Fredrikssons död 

”Familjen är förkrossad av förlusten”

Benny Fredriksson avgick som vd för Stadsteatern i början av december 2017. Han hade skapat en succéteater med stora publikframgångar. 

Men baksidan var hans personalpolitik och i spåren av #metoo vittnade ett 40-tal nuvarande och tidigare anställda om hans hårda ledarstil i ett upprop i Aftonbladet.

Sture Carlsson, tillförordnad vd för Stadsteatern, menar att Fredriksson utsattes för ett "gränslöst mediedrev".

– Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, säger Sture Carlsson, tillförordnad vd i pressmeddelandet.

Aftonbladets chefredaktör och vd Lena K Samuelsson kommenterar kritiken som framförts mot tidningens granskning av Fredriksson: 

– Jag har stor respekt för den sorg, förtvivlan och vrede som kommer fram och nu präglar samtalet efter Benny Fredrikssons tragiska bortgång. Jag och Aftonbladet försöker vara ödmjuka inför den kritik som nu framförs, säger hon. 

I efterhand, finns det någonting ni tycker att ni kunde ha gjort annorlunda i och med publiceringen?

– När det gäller publiceringen handlar den av en granskning av en makthavare inom kultursfären och vi menar att den var relevant, underbyggd och en väl genomarbetad publicering som var riktig. 

– I ljuset av detta måste vi naturligtvis precis som andra medier ta till oss av kritiken och se vad som är viktigt att lära sig av detta. Men jag tror att det finns anledning både för oss och andra medier att inte dra några förhastade slutsatser av detta, säger Lena K Samuelsson. 

Utredning presenteras för de anställda

Dagen innan Fredriksson avgick tillsatte Stockholms stad en internutredning, som skulle ledas av kommunens personaldirektör Anita Lidberg och Kulturhuset Stadsteaterns hr-chef Lena Joelsson. Initialt meddelade stadsdirektör och vd för Stockholms Stadshus, Ingela Lindh, att utredningen skulle vara klar redan i december. 

Senare kopplades även externa utredare in, och det slutgiltiga beskedet var att resultatet av utredningen skulle ha presenterats i dag, 19 mars.

Stadsteaterns vd Sture Carlsson sa till Expressen på söndagen:

– Rapporten handhas helt och hållet av Stockholms stadshus, och vi har inget inflytande över när den ska läggas fram. Så jag vet inte om rapporten läggs fram under måndagen.

Enligt Deniz Duvarci, vice ordförande och talesperson för Teaterförbundet avdelning 3, kommer information om vad man kommit fram till i rapporten att presenteras för de anställda på tisdagen.

 – Under dagen har fackliga företrädare tagit del av rapporten och haft möte med utredarna. Under tisdagen kommer de anställda få information om vad man kommit fram till, men jag vet inte om det kommer att kommuniceras mer än så. Jag vill inte säga så mycket om saken, utan kontakta pressavdelningen, säger han. 

Benny Fredriksson var gift med Anne Sofie von Otter

Benny Fredriksson var sedan 1989 gift med operasångerskan Anne Sofie von Otter. Hon skulle ha gjort tre konserter med Sydneys symfoniorkester, men har nu ställt in konserterna för att återvända hem till Sverige efter sin makes död, skriver Sydney Morning Herald. 

”Familjen är förkrossad av förlusten av sin älskade make, far och farfar och ber att deras privatliv respekteras”, skriver hustrun Anne Sofie von Otters manager i ett uttalande.

Under gårdagen hölls en minnesstund för vänner och kolleger på teatern, samtidigt som alla föreställningar förutom barnens ”Ronja Rövardotter” ställdes in.

– Vi spelar Ronja för att han tyckte så mycket om den, sa Camilla Carlström, tidigare produktionsledare för föreställningen, till Expressen då.

För de som vill lämna hälsningar och uttrycka sin sorg har minnesbord och kondoleansböcker ställts fram på flera platser i Kulturhuset Stadsteaterns lokaler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.