Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag hade glömt hur sorg känns – nu sörjer hela stan

Samuel, Selma och Lovisa är en del av elevrådet som anordnade minnesceremonin efter skoldådet.
Minna Höggren.
Foto: Gustav Bondesson
Två lärare mördades på Malmö Latinskola i måndags.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Latin var den plats där jag blev vuxen och en av de mördade lärarna var en av dem som hjälpte mig på vägen.

Nu har en 18-åring mördat två lärare någonstans där vi hasade runt våra tonårshjärtan och längtade bort.

Där min lillasyster om några månader ska springa ut, vidare i livet och aldrig borde hon behöva titta tillbaka och minnas sorgen över att två lärare saknas.

I Malmö är våren alltid blek. På Malmö Latin finns det en skylt ovanför porten där det står ”Herrens fruktan är vishetens begynnelse”. Man läser detta varje dag i tre år och undrar vad det är man ska vara rädd för? Efter ett tag inser man att skylten inte stämmer och har aldrig gjort. Fruktan har ingenting med vishet, utbildning eller skolan att göra. 

Min lillasyster ska i juni springa nedför trapporna, genom matsalen och förbi biblioteket där lärarna står och kramar en. Några gråter, andra känner man knappt igen. Man kramar de viktigaste och tänker ”vi ses aldrig igen,” men inte av den anledningen som nu är verklighet. 

Jag gick med i utskottet Latin mot rasism mitt första år på skolan. Jag hade längtat efter en plats med människor som brydde sig, som ville något större. Några killar i min klass tyckte skolan var ”vänstervriden” och startade ett utskott. Eller snarare en Facebooksida som då hette något i stil med ”maskulint initiativ.” Vi blev rosenrasande och nu hittar jag en gammal mejlkonversation med läraren, hon som inte längre finns med oss.

”Vad ska ni göra åt saken?” frågar jag. Hon har svarat med lugna ord och att de har koll på läget. Hon försvarar deras rätt att uttrycka sig ett tag. Men när tonen eskalerade på Facebooksidan följer veckor av samtal mellan mig och mina klasskamrater, elevteamet, vår mentor och flera andra lärare och rektorer. 

Minna Höggren tar studenten från Malmö Latin 2018. ”Man tror inte själv att man skulle bli speciellt rörd, men man är full av sorg och glädje så man gråter när man springer ut till Avicii. Man åker flak runt Gustav Adolfs torg och på en uteservering ser man sina lärare i solglasögon sitta och le. De vinkar, och sen är de borta”.
Foto: Privat

Vi blev en unik klass. Det var det de sa, blev tajta på slutet och hade mer gemensamma nämnare än vi trodde. Jag tänker ofta på flera av de lärare som vi hade. De som kämpade på när vi satt där i våra stora vinterjackor, hur de tillslut ignorerade doften av smygrök efter rasten. 

Jag minns hur hon lärde oss programmet Indesign och frågade om allt var bra. Jag minns hur hon såg mig. Hon såg nog oss allihopa. Jag minns en skolavslutning när hela klassen fick fylla i vad de ville ha för fika, vi trodde det var ett skämt men alla fick precis det som önskat sig. Jordgubbar, en påse chips, piggelin. Hon fick rosa blommor av mig.

I Malmö får man lära sig tidigt att leva bredvid våldet. Även om det är olika närvarande i olika delar av stan, är Malmö inte tillräckligt stort för att man inte ska känna någon som känner någon, som känner den som dog. Eller hon, och den här gången känner vi henne mycket väl. 

Jag hade glömt hur sorg känns. Nu känner hela Malmö den, hela Latin. Alla vi som minns tiden innan den 21 mars 2022. 

Av: Minna Höggren, SA15B

Frilansskribent


Kommenterar mordet på två lärare på Malmö Latin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.