Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag gör inte en Hitler-hälsning"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Saga lever i dag tillsammans med sin familj i Kalmar och har tagit avstånd från vitmakt-musiken.

Hon har hängts ut i brittisk och norsk press som Anders Behring Breiviks favoritartist. 

Och så sent som i tisdags heilade den svenska nationalisten Saga på scen i Ungern. Nu försvarar hon sig. 

- Det jag gör är inte en Hitlerhälsning. Jag gör inte det längre, det är tio år sedan jag gjorde något sådant. Det jag gör en salut, en hyllningshälsning. Vad de andra i publiken gör, det får stå för dem, säger hon till Expressen. 

När hon fick reda på att hon nämndes i Anders Behring Breiviks manifest hade hon aldrig hört talas om honom tidigare.

 - Jag har kollat igenom alla mejl och inte hittat hans namn. Han har inte prenumererat på nyhetsbrevet, inte köpt några skivor. Jag hade ingen aning om att han fanns. Hade han pratat med mig hade jag inte stöttat honom, säger hon.

"Fruktansvärt chockad"

 Att förknippas med massakern på Utöya var en chock.

 - Efter att jag hade sett alla bilder var jag fruktansvärt chockad. Det var en jättejobbig tid. Jag tänkte på alla anhöriga, jag har också barn, säger hon.

 Låtarna som inspirerade Anders Behring Breivik skrev hon för över tio år sedan.

 - Om jag hade haft facit, hade jag inte gjort samma sak, säger hon i dag. Då var jag mer extrem. Och det som jag har gett ut, har jag gett ut. Det försvinner aldrig. Jag kommer alltid att ha den stämpeln, säger hon.


Kallar sig nationalist

 I dag är Saga 35 år och lever i Småland med sin familj. Hon kallar sig fortfarande nationalist, men tar avstånd från vit makt. I tisdags uppträdde hon på ett nazistläger i Ungern med bland annat låtarna "Ode to a dying people" som handlar om den ariska rasen, och "Hypocrite" som kritiserar de som röstar för en liberal invandringspolitik. Brittiska The Sun hade infiltrerat lägret och bilderna av Saga spreds i europeisk press. Saga själv menar att människorna som hon träffade på nazistlägret är inte extrema, bara "missnöjda". Hon reagerade inte heller på att det såldes Auschwitztröjor och andra hatsouvenirer.

"Inte så supervettigt"

 - Det är självklart inte så supervettigt att de säljer sådana saker. Men det krävs en viss sjukdom för att ta det så långt som han gjorde. Och sjuka människor finns överallt, säger Saga.

 Hon fortsätter skriva låtar som är kritiska mot invandring. Men hon kommer att uttrycka sig annorlunda efter det som hänt i Norge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.