Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag frågade om han skulle avrätta mig

Expressens Kassem Hamadé mötte den unge IS-krigaren.
Foto: Ylwa Yngvesson
"Uppdrag Gransknings" reporter Sanna Klinghoffer intervjuade en ung svensk IS-krigare.
Foto: SVT

BEIRUT. Den unge IS-krigaren frågar mig om jag ber. Vi går tillsammans till stora moskén, ställer oss i rad, vänder våra ansikten mot Mecka och ber.

Innan vi gick till moskén frågade jag honom om det var rätt att avrätta fångar som IS tillfångatar både i Irak och i Syrien.

- Ja, det finns hadith (uttalande från profeten eller hans följeslagare) som rättfärdigar avrättning av fångar.

de har anhållits

Man, 33

Misstänkt för: Grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt skattebrott

Funktion: Inga bolagsengagemang i det utpekade städbolaget, men uppges ha haft administrativa uppgifter. Pekas av målvakten i städbolaget ut som kontaktperson i samband med att målvakten ville registrera sig i bolaget för att få bättre kreditvärdighet.

Man, 34

Misstänkt för: Grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott.

Funktion: Tidigare styrelsemedlem i det utpekade bolaget.

Man, 51

Misstänkt för: Grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott.

Funktion: Tidigare styrelsemedlem i det utpekade städbolaget.

kvinna, 31

Misstänkt för: Medhjälp till grovt skattebrott, och grova bokföringsbrott.

Funktion: Har inga registrerade bolagsengagemang.

Experterna om härvan

Jonas Clausen Mork

expert på internationell penningtvätt vid Totalförsvarets forskningsinstitut

Vilka överföringsmetoder används

av terrororganisationer?

Det finns tre huvudsätt för hur överföringarna görs. Smuggling av kontanter och värdeföremål eller att man tar med en bil och säljer den. Att man går genom det vanliga banksystemet och gör mindre överföringar. Eller använder sig av informella banksystem, där man har en förtroendebaserad överföring.

Hur kan det förhindras?

Att upptäcka överföringarna innan ett terrorbrott inträffat kräver att man känner till personerna noggrant via underrättelseinformation. De kan även vara involverade i annan brottslighet som upptäcks, då händer det att man vid utredningen ser en terrorkoppling. En tredje variant är att man inom en traditionell bank upptäcker konstigheter i överföringsmönstren.

Hur bevisar man förberedelse

till terrorbrott?

Det är jättesvårt att bevisa av flera anledningar. Man behöver bevisa att pengarna skickats med avsikten att utföra terrorbrott. Ofta överförs dem i långa kedjor av mottagare. Ibland kan det vara personer i början av kedjan som inte vet att pengarna går till terrorändamål och då finns det inget uppsåt.

Magnus Ranstorp

terrorismforskare vid Försvarshögskolan

Varifrån kommer pengarna som skickas

till terrorbrott i utlandet?

Terroranhängare har exempelvis använt sig av insamlingar som ska gå till "humanitärt bistånd". En annan variant är att starta ett bolag, ibland med en så kallad "målvakt", där bolaget snabbt gör flera köp mot faktura och säljer föremålen för att sedan lägga ned företaget. Förutom lönearbete har vi även sett att man använt studielån för att finansiera terrorbrott.

Hur görs överföringarna?

De flesta tar inte vägen via storbanker. I flera fall har terroristanhängare använt sig av valutaväxlingskontor och skickat mindre summor till mottagarna. Detta kan göras med falska legitimationer, exempelvis har vi många pass på vift, för då är upptäcktsrisken lägre.

Nu var vi klara med bönestunden och jag kan inte låta bli att fråga honom:

Nu har vi träffats några gånger. Du känner mig ganska bra och vi är vänner. Skulle du avrätta mig om du får order av din emir att göra det?

Han tittar upp på mig och utan tvekan säger han:

- Ja.

Det här är en av IS unga krigare som jag träffat i Stockholm. Vi ber tillsammans, flörtar med servitrisen på ett kafé på Götgatan och han insisterar på att hon vill ha sex. När jag ställer en direkt fråga om liv och död tvekar han inte en enda sekund. Han skulle, om emiren ber order, kunna sätta kniven på min hals och beröva mig mitt liv.

Samma sak skulle IS-krigaren som SVT:s "Uppdrag granskning" träffat och som ville bli tandläkare göra.

Terrorgruppen Islamiska Staten, IS, är inte några dumma halvkriminella och utanförskapdrabbade individer. Inte längre. Det är en terrorgrupp som agerar precis som om det vore en riktig stat. Sedan IS högste ledaren Abou Bakr al-Baghdadi nämnt i sitt tal om att al-Dawla (staten) söker expertis i alla kategorier har flera lytt order och flyttat ner till Syrien och Irak.

Många har hört om eller rentav sett de professionellt filmade propagandafilmerna som läggs upp på internet. Det är avrättningsfilmer eller filmer på hur IS krigare besegrar sina motståndare. En del av de filmerna är konstverk ur propagandasynpunkt som skapas av välutbildade personer.

- Det finns tusentals expertis i sina yrken och som har flyttat till al-Dawla (staten). Vi har folk som är utbildade stridspiloter. Vi har före detta FBI agenter som har bytt sida. Vi har kockar och läkare. Ja, vi har egna läkare. Du kan till och med ansöka om att få jobba där nere som journalist. De skulle kunna ta emot dig med öppna armar.

Det säger IS-killen som jag träffar i Stockholm. Han är en av sex stycken som var på väg ner till Syrien. Nu är de inne men osäkert om de lever.

Oavsett vilket yrke de har. Oavsett hur välutbildade de är. Oavsett hur välintegrerade de är. Oavsett hur öppna de är. Får de order av sin emir att döda kan de döda sina egna syskon.

Jag är inte ett dugg förvånad över vad "IS-tandläkarestudenten" säger till Uppdrag granskning. Internt har IS passerat psykologiska spärren om att de är terrorister. Nu tror de på fullt allvar att de är soldater som tjänar Guds stat på jorden. Hur ska man kunna få dem att vakna upp?

Det är en lång och ansträngande process som kräver många resurser och många kloka huvuden att hitta lösningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.