Expressens Kassem Hamadé mötte den unge IS-krigaren. Foto: Ylwa YngvessonExpressens Kassem Hamadé mötte den unge IS-krigaren. Foto: Ylwa Yngvesson
Expressens Kassem Hamadé mötte den unge IS-krigaren. Foto: Ylwa Yngvesson
"Uppdrag Gransknings" reporter Sanna Klinghoffer intervjuade en ung svensk IS-krigare. Foto: SVT"Uppdrag Gransknings" reporter Sanna Klinghoffer intervjuade en ung svensk IS-krigare. Foto: SVT
"Uppdrag Gransknings" reporter Sanna Klinghoffer intervjuade en ung svensk IS-krigare. Foto: SVT

Jag frågade om han skulle avrätta mig

Publicerad

BEIRUT. Den unge IS-krigaren frågar mig om jag ber. Vi går tillsammans till stora moskén, ställer oss i rad, vänder våra ansikten mot Mecka och ber.

Innan vi gick till moskén frågade jag honom om det var rätt att avrätta fångar som IS tillfångatar både i Irak och i Syrien.

- Ja, det finns hadith (uttalande från profeten eller hans följeslagare) som rättfärdigar avrättning av fångar.

Nu var vi klara med bönestunden och jag kan inte låta bli att fråga honom:

Nu har vi träffats några gånger. Du känner mig ganska bra och vi är vänner. Skulle du avrätta mig om du får order av din emir att göra det?

Han tittar upp på mig och utan tvekan säger han:

- Ja.

Det här är en av IS unga krigare som jag träffat i Stockholm. Vi ber tillsammans, flörtar med servitrisen på ett kafé på Götgatan och han insisterar på att hon vill ha sex. När jag ställer en direkt fråga om liv och död tvekar han inte en enda sekund. Han skulle, om emiren ber order, kunna sätta kniven på min hals och beröva mig mitt liv.

Samma sak skulle IS-krigaren som SVT:s "Uppdrag granskning" träffat och som ville bli tandläkare göra.

Terrorgruppen Islamiska Staten, IS, är inte några dumma halvkriminella och utanförskapdrabbade individer. Inte längre. Det är en terrorgrupp som agerar precis som om det vore en riktig stat. Sedan IS högste ledaren Abou Bakr al-Baghdadi nämnt i sitt tal om att al-Dawla (staten) söker expertis i alla kategorier har flera lytt order och flyttat ner till Syrien och Irak.

Många har hört om eller rentav sett de professionellt filmade propagandafilmerna som läggs upp på internet. Det är avrättningsfilmer eller filmer på hur IS krigare besegrar sina motståndare. En del av de filmerna är konstverk ur propagandasynpunkt som skapas av välutbildade personer.

- Det finns tusentals expertis i sina yrken och som har flyttat till al-Dawla (staten). Vi har folk som är utbildade stridspiloter. Vi har före detta FBI agenter som har bytt sida. Vi har kockar och läkare. Ja, vi har egna läkare. Du kan till och med ansöka om att få jobba där nere som journalist. De skulle kunna ta emot dig med öppna armar.

Det säger IS-killen som jag träffar i Stockholm. Han är en av sex stycken som var på väg ner till Syrien. Nu är de inne men osäkert om de lever.

Oavsett vilket yrke de har. Oavsett hur välutbildade de är. Oavsett hur välintegrerade de är. Oavsett hur öppna de är. Får de order av sin emir att döda kan de döda sina egna syskon.

Jag är inte ett dugg förvånad över vad "IS-tandläkarestudenten" säger till Uppdrag granskning. Internt har IS passerat psykologiska spärren om att de är terrorister. Nu tror de på fullt allvar att de är soldater som tjänar Guds stat på jorden. Hur ska man kunna få dem att vakna upp?

Det är en lång och ansträngande process som kräver många resurser och många kloka huvuden att hitta lösningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag