Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag försöker att se
ett samhällsproblem"

Fredrik Reinfeldt.Foto: Roger Vikström

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick omfattande kritik för uttrycket "etniskt födda svenskar mitt i livet" i samband med arbetslöshet.

I Ekots lördagsintervju försvarade han på lördagen sitt uttalande.

- Jag försöker se ett samhällsproblem som många i den här debatten försöker skyla över och fly ifrån, säger Reinfeldt.

Det var i samband med en intervju med TT om massarbetslöshet som statsminister Fredrik Reinfeldt yppade den numera välkända frasen om "etniskt födda svenskar mitt i livet".

I Ekots lördagsintervju medger statsministern att han borde ha använt andra ord.

- Det hade kanske varit bättre att säga "inrikes födda". Men den som inte tror att etnicitet nämns i svensk lagstiftning, är en diskrimineringsgrund eller något som vi diskuterar väldigt mycket, följer inte hur våra dokument eller lagstiftning ser ut. Etnicitet är en av de grunder vi diskuterar när det gäller olika samhällsproblem. Vi tror nämligen att det finns samhällsproblemen länkade till det, säger Fredrik Reinfeldt.

"Inte rätt beskrivning"

Han fortsätter:

- Mina politiska motståndare försöker stryka ett streck över allt det jag nu har sagt och i stället säga att Sverige har massarbetslöshet överallt, för alla, i alla åldrar. Och det menar jag inte är en rätt beskrivning.

Tomas Ramberg, programledare för Ekots Lördagsintervju, påpekade under intervjun att statistik från Statistiska centralbyrån visar att arbetslösheten bland utrikesfödda har ökat, från 11 till 14 procent, från att Göran Persson styrde landet 2006 till nu.

- Vi har sett en förskjutning av de som kommer till Sverige. Förut hade vi stora grupper från Mellanöstern, ofta väldigt välutbildade. Nu är det två länder som de kommer ifrån: Somalia och Afghanistan.

"Vill inte stänga dörren"

- Vi har gått från att personer kommer hit som är välutbildade, till personer som ibland har ett års skolunderbyggnad och de ska konkurrera på samma arbetsmarknad, säger han i Ekots lördagsintervju och fortsätter:

- Det här är ett riktigt samhällsproblem som jag inte vill lösa genom att stänga dörren till Sverige, men då måsta man ta på allvar hur vi ska sänka trösklar, hur vi ska få fram fler jobb. Mina motståndare förnekar att problem finns. Jag försöker beskriva att det finns och göra något åt dem, säger Fredrik Reinfeldt.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.