"Jag förföljdes av FRA-mannen

Publicerad
Uppdaterad
FRA-mannen drev ett personligt krig - mot felparkerade bilar.
Enligt FRA-chefen Ingvar Åkesson kan man inte ta ansvar för de anställdas privatliv.
- På stora arbetsplatser som FRA finns det ibland människor som gör saker på sin fritid som ter sig egendomliga, säger han.
På dagarna arbetade den 50-årige mannen på försvarets radioanstalt. Efter jobbet fortsatte han med spaningarna – på eget bevåg.
50-åringen ägnade sig bland annat åt att kartlägga bilägare via offentliga register. På nätterna gick han runt, spottade på bilar och knäckte backspeglar.
Till slut tröttnade en granne på trakasserierna och polisanmälde mannen. Hon beskriver hans beteende som ”maniskt”.
– Prick 05.15 varje morgon klev han ut ur porten. Han hade alltid beige kläder, sommar som vinter. I handen hade han en plastflaska med skit, toapapper och grus som han hällde över vindrutan så att det rann ner i fläkten, säger hon.

Friad i hovrätten

Till slut gick hon upp och satte sig i bilen varje morgon för att mannen inte skulle hinna före.
– Det är skrämmande att en person som kan bli så fixerad jobbar på FRA. Vem vet vad han kan ta sig till med informationen där? säger kvinnan.
Expressen i söndags. Mannen dömdes för skadegörelse i tingsrätten, men friades i hovrätten i brist på bevis.
Han nekar till att ha hällt avföring på bilen men berättar i polisförhör han drivit en ”informell kampanj mot felparkerade bilar”. Han erkänner även att han brukar spotta på bilar som han ”retar sig på”.

Ingen kommentar

FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson är på semester och vill inte kommentera enskilda anställda.
Han låter hälsa via Fredrik Asklöf, chef för FRA:s systemutveckling, att man gör noggranna kontroller av sina medarbetare:
– På stora arbetsplatser som FRA finns det ibland människor som gör saker på sin fritid som ter sig egendomliga. Vi har en noggrann process när vi anställer våra medarbetare, och vi gör en så omsorgsfull kontroll som möjligt, men hundraprocentigt säker kan man naturligtvis inte vara.
Är det lämpligt att mannen fortsätter att arbeta för FRA?
– Det är inget vi vill diskutera offentligt i pressen.
Expressen har förgäves försökt nå den FRA-anställde mannen för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag