"Jag fick 800 svar på min annons"

Håkan Juholt, nu har du varit Socialdemokraternas partiledare i två månader. Du har redan varit ute i ett par blåsväder. Hur tycker du själv att det har gått hittills?

 -  Det har varit väldigt nära det jag förväntade mig. Möjligen är jag överraskad över att jag var så väl förberedd på allt.

Det går en hel del lustiga historier om dig. Vad tycker du om det?

 -  De flesta är sanna. Jag är en teknisk alfabet. Jag har fyllt olja i spolarvätsketanken. Jag slapp betala för de hade aldrig varit med om något liknande på macken.

Är du helt enkelt en  förvirrad person?

 - Nej, jag är väldigt fokuserad, men kan verka ickefokuserad eftersom jag har en förmåga att ta in allt omkring mig samtidigt. Som nu. Jag pratar med dig samtidigt som jag hänger med i vad folk har för sig utanför fönstret.

Är du inte rädd för att bli betraktad som en lustigkurre?

 - Jag skulle aldrig acceptera att jag beskrivs som oseriös. Jag är en synnerligen seriös, hårt arbetande politiker men jag kan ju inte gå omkring och utstråla att politiken är en Golgatavandring. Jag tycker att det är lustfyllt om man tillåts få ha trevligt.

Hur skulle du i övrigt beskriva dig själv?

 -  Jag är sentimental och vemodig. Lättrörd. Jag grät när jag såg Tzatziki-filmen med mina söner. Sen är jag energisk. Oskarshamnsborna kallar mig för deras fjärde kärnkraftverk. Och så är jag ganska eftertänksam och vansinnigt beslutsför.

 -  Allt det där är sant. Det är bäst att alltid säga sanningen, det underlättar när man sen ska komma ihåg vad man har sagt.

Du har ögonen på dig hela tiden nu. Hur är det?

 -  Det är genomgående positivt.

 Apropå just detta, du smygfilmades ju på en bar i Istanbul klagande över din dry martini. Hur anser du då att en sådan bör blandas?

 -  Den ska bestå av gin, med ett stänk torr vermouth. Utomlands kan man ibland serveras enbart söt martini om man ber om en drajja. Det var det som hände.

Du är född, uppvuxen och bosatt i Oskarshamn. På vilket sätt är det en fördel för en möjlig blivande statsminister?

 -  Möjlig? Trolig! Jag känner till både stor- och småstadens villkor, det är optimalt. Sedan mer än 20 år lever jag ett dubbelt liv, mer  i Stockholm än  i Oskarshamn, där jag förresten ska begravas. Det har jag bestämt.

 - Jag har delad vårdnad om min yngste son som bor kvar där och jag har lovat honom, eller snarare mig själv, sju nätter tillsammans i månaden.

 -  När jag separerade 2005 tog jag hälften av middagarna, läxläsningarna, nätterna och frukostarna. Men nu har jag större behov av dem än de av mig.

Ditt parti behöver unga storstadsväljare. Hur ska just du kunna locka dem?

 -  Det är feltänkt att dela in oss människor i olika snäva kategorier. Det är värderingsfrågorna det handlar om; att vilja ha bra skola, bra äldreboende, snabb vård på sjukhusen.

Men det där (som han utvecklade mycket mångordigare) vill väl alla ha. Hur har just du tänkt fixa det?

 - Genom att våra pengar används på ett smartare sätt. Till det gemensamma istället för till skattesänkningar.

Du har redan profilerat dig som kulturellt lagd. Hur många röster kan det ge?

 -  Inga alls och jag gör det inte därför. Det är bortom detta. Som människa får jag växtkraft genom kulturen, när jag får ta del av något som någon gjort. När vi körde filmer på Sagabiografen i Oskarshamn hade jag ambitionen att vi alla skulle stanna kvar efteråt och prata om det vi upplevt. Men det var det inte många som gjorde.

Du älskar Elvis...

 -  Jag hade en handikappad syster som gick bort, så jag växte upp som enda barnet utan syskon att prata med. Jag har fått mycket genom Elvis, kraft och energi genom hans låtar  i alla livets skiften, när man blev förälskad, när man gick ifrån någon, när man kom  i skilsmässa: "What now my love", "Always on my mind", "Are you lonesome tonight"...

Och du älskar, likt Mona Sahlin, Springsteen. Är det det enda ni har gemensamt? Det var ju du som höll i yxan.

 -  Det är inte sant. Jag la ner en otrolig energi på att hon skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Det hade gjort Sverige till ett bättre land. Men jag ville att vi efter att ha gått från 45 till 30 procent skulle fråga våra medlemmar om de tyckte att vi, jag, hon, Östros och alla andra, fortfarande var rätt gäng. Hon fick själv dra slutsatsen att det inte fungerade.

Men du blev sur när hon lät Baylan sno partisekreterarjobbet framför näsan på dig?

 -  Jag visste att jag aldrig skulle få det, det hade vi pratat om. Däremot skulle jag ha fått vara tillfällig partisekreterare fram till kongressen och när jag inte ens fick tillträda det jobbet blev jag lite ledsen.

Och nu har du hämnats på alla dina motståndare?

 -  Det funkar inte så. Jag är en lagspelare. Jag kan sitta på bänken, jag kan vara i backlinjen, jag kan stå i mål, jag kan gå upp i anfallet. Och jag kan identifiera solospelarna, men jag är en lagspelare.

Är du inte rädd för att Östros och kompani lurar i buskarna, beredda att sticka kniven i dig?

 -  Det tror jag inte. Jag har fått chansen att forma det lag jag tror på och alla vet vi att vi har våra uppdrag till låns.

En mycket privat fråga: om du blir statsminister, kommer du då att gifta dig?

 -  Måste man det? Jag kan väl säga så här: jag skulle inte komma på tanken att fria genom dig.

Oavsett vilket, kan det inte vara så att det svenska folket skulle ha svårt att acceptera din kulbo/sambo som statsministerfru efter att hon dömts för bedrägeri?

 - Hon är ingen officiell person, hon påverkar inte mitt beslutsfattande. Gör du något, sonar det, ber om förlåtelse, då är det inte bara den kristna tron utan hela vår moraliska uppfattning att man ska ha rätt till det. Jag tycker att frågan egentligen är omöjlig.

Ni träffades via nätet.

 -  Jag fick 800 svar på min annons. Att gå igenom dem var ett rent nöje. Åsa gick till kvartsfinal, semifinal, final och vann. När jag träffade henne första gången fick hon sitta med mig och lyssna på Johnny Cashs "Hurt", den djupt deprimerande låten har varit viktig för mig i livets privata motgångar. Hon klarade det. Och på vår första semester drog jag med henne till Vitryssland. Hon klarade det också och då klarar hon allt.

Och hur länge klarar du det nya jobbet? Är du kvar om ett år?

 -  Absolut. Längre än så!

Du är en dålig förlorare, tål inte att få stryk av sönerna i minigolf. Hur skulle du kunna hantera ett valnederlag?

 -  I minigolf är det bara jag som får stryk, då är det bara synd om mig. Men lyckas jag inte bli statsminister, då tar jag det inte så personligt, för då är det en mycket större förlust, en förlust för hela landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.