TAR ANSVAR FÖR MAMMA. All oro för mamma Monica som har ångest och är deprimerad har gjort att Isak fått magkatarr. Monica önskar att hon orkade förhöra Isak på läxorna, men han försöker klara skolarbetet på egen hand. Foto: Cornelia Nordström
TAR ANSVAR FÖR MAMMA. All oro för mamma Monica som har ångest och är deprimerad har gjort att Isak fått magkatarr. Monica önskar att hon orkade förhöra Isak på läxorna, men han försöker klara skolarbetet på egen hand. Foto: Cornelia Nordström

"Jag får ont när mamma mår dåligt"

Publicerad
Uppdaterad
150 000 svenskar lever under hot om utförsäkring. Bara i år kan 42 000 personer kastas ur sjuksystemet.
Om detta har det berättats.
Men många av de långtidssjukskrivna har barn.
Vi har mött dem.
TILLSAMMANS. De dagar Monica blir liggande i soffan skyndar sig Isak hem från skolan för att mamma ska slippa vara ensam.Foto: Cornelia Nordström
Mamma är utförsäkrad, deprimerad och har ångest.
Isak, 17, försöker klara av skolan så gott han kan.
- När mamma mår som sämst vänder hon på dygnet och vill inte lämna lägenheten. Då får jag ont i magen och har svårt att koncentrera mig på läxorna, säger han.


Isak minns perioder när han var liten då mamma Monica var starkare och orkade bygga björkkojor. De hyrde ett hus på landet, hade bil så att de kunde ta sig till olika platser och Monica var aktiv i katt- och akvarieföreningar.
Monica fick då lönebidrag och hoppade exempelvis in som lärar- och elevassistent.
– Jag kommer ihåg att vi åkte på semester i Sverige om somrarna och att vi sov i bilen. En gång åkte vi till och med till Norge och hämtade hem en katt, säger Isak.

Klump i magen

Men i år blev det ingen semester. I maj utförsäkrades Monica. De tvingades sälja bilen och mor och son lever nu på existensminimum.
– Oron för ekonomin har gjort mamma ännu mer stressad. Vissa gånger har vi inte ens råd att köpa mjölk i slutet av månaden. Då får vi leva på mackor, berättar Isak.
Han får en klump i magen när det är insamling i skolan och alla ska ta med 100
kronor per termin. De senaste gångerna har Isak låtsats glömma pengarna hemma.
Inte blir det bättre av att Isak går naturprogrammet på en privatskola.
– Jag går i en rikemansklass. Klasskompisarna dricker cappuccino för 30 kronor koppen på Coffee House. Jag går till KFUM och får en kopp kaffe för två kronor, om jag har några pengar alls.

"Inte att tänka på"

Att övningsköra är inte att tänka på nu när familjen inte har bil längre och det finns sällan pengar till Isaks stora intresse: tv- och datorspel.
– Ringer jag hem och berättar för mamma att jag sett ett begagnat tv-spel i Gamebutiken och säger att jag önskar mig det i julklapp hör jag att mamma blir ledsen på rösten.
Om Isak fick önska sig något - förutom att mamma ska må bra, förstås - vore det ett årskort till simhallen. I mellanstadiet fick han problem med höftkulan och medan Isak hoppade på kryckor gick han upp i vikt.
– Men det kostar 1 750 kronor så det är inte att tänka på. Jag borde förstås gå ut och promenera, men det kan jag inte riktigt motivera mig att göra. Däremot gillar jag att simma.

Handlar mat

På väg hem från skolan brukar Isak handla mat. Monica vill inte vara ute bland folk när hon är deprimerad och hon har svårt att röra sig i väntan på gastric bypass-operationen som ska hjälpa henne att gå ner i vikt.
– Dealen är att jag lagar mat och mamma diskar, berättar Isak.
Monica har dåligt samvete för att Isak får ta så stort ansvar.
– Jag borde ju förhöra honom på läxorna och fråga hur han har haft det när han kommer hem från skolan. Men det är inte alltid jag orkar det. Man blir självupptagen när man har ångest, förklarar hon.
Sedan Monica slog larm har skolan ställt upp med extrahjälp för Isak.
– Men Isak har konstant ont i magen för att han är orolig för mig. Först trodde vi att han var laktosintolerant, men det visade sig vara återkommande magkatarrer Isak får av stress, säger Monica.

Skyndar sig hem från skolan

Isak berättar att han de dagar mamma blir liggande i soffan skyndar sig hem från skolan eller flickvännen för att Monica ska slippa vara ensam.
– Tyvärr blir det lätt så att jag bara sitter här i fåtöljen bredvid mamma i stället för att göra läxorna. Jag tänker att om mamma får sova så får jag slappa, säger han och stryker en av familjens sju norska skogskatter över ryggen.
De fyra kattungarna är bara några veckor och har ännu inte fått något namn. De ska liksom två av de större katterna säljas, men hoppar just nu runt i de två sofforna i vardagsrummet och tuggar på datorsladdarna.
– En kattunge trillade till och med ner i ett av våra sju akvarier. Gissa om han blev sur, skrattar Isak.

Ingen kontakt med pappa

Men ibland är Monica piggare och då sitter de gärna i varsin soffa. Isak kör datorspelet World of Warcraft och Monica surfar om norska skogskatter.
– När jag mår bättre är jag noga med att fråga Isak omsådant som intresserar honom. Jag vet nog allt om World of Warcraft, ha ha! Vi är väldigt tajta, Isak och jag.
Isaks föräldrar separerade redan innan han föddes. Några år kom pappa på besök till Isaks födelsedagar, men i dag har de ingen kontakt.
– En kompis pappa jobbar på Peab. Min kompis har fått praoa hos honom och fått sommarjobb där sedan. Det hade inte varit helt fel att ha en förälder som kunde ordna jobb och praktikplats eller kanske övningsköra med mig, säger Isak och tilllägger snabbt att han tycker mycket om Monica och absolut inte vill ha någon annan mamma.

Vill bli psykiater

Han uppskattar att han kan prata med sin mamma om vad som helst och säger att de nästan aldrig höjer rösten till varandra.
Körkort tänker Isak ordna på egen hand i framtiden. På något sätt ska det gå. Och om han lyckas gå ut naturprogrammet kan drömmen att bli psykiater kanske gå i uppfyllelse.
– När jag gick på högstadiet skolkade jag rätt mycket. Mamma lät mig slippa gå till skolan när jag inte orkade. Men nu har jag insett att det inte är så bra. Jag har helt enkelt inte tid att vara borta från skolan om jag ska få godkänt, resonerar Isak.
– Psykiater vill jag bli för att hjälpa människor som mår dåligt.

"Folk pratar pengar"

Monica hoppas att Isak ska fortsätta till högskolan och få ett arbete han trivs med och att han ska ha tur med kärleken.
– Vi lever i ett samhälle där alla ska vara produktiva, flexibla och ha rätt attityd. Man ska vilja framåt och uppåt. Men inser att jag inte är någon A-människai samhällets ögon, men den behandling man får av myndigheterna gör att man känner sig som en Ö-människa, säger hon.
– Folk pratar pengar och jobb när de träffas, inte intressen. Jag vill gärna jobba när jag mår bra, men jag blir inte friskare av att leva på existensminimum.

Mycket att prata ikapp

Isak är trots allt hoppfull. Han väljer att ta en dag i sänder - och i sommar ska han hälsa på sin "extramamma" i Danmark som han lärt känna via World of Warcraft.
– Hon är som min mammaonline. Hon är äldre än jag och vi kan prata om min vardag och om sådant jag funderar över, säger Isak som också tillbringar en hel del tid hos sin flickvän som bor en bit utanför Eskilstuna.
I början var han orolig för hur mamma skulle klara sig på egen hand. Men det har funkat jättebra.
– Vi brukar ha jättekul när Isak varit borta några dagar. Då har vi mycket att prata i kapp. Annars blir det lätt att vi gnager på varandra när båda går hemma om helgerna och kvällarna,säger Monica.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag