Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag drömmer om att jag en dag inte behövs"

Elise Lindqvist ser tjejerna på gatan som sin familj.Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Elise Lindqvist var själv prostituerad i många år. Nu vill hon ge kvinnorna på gatan det stöd hon själv hade behövt.Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Elise Lindqvist, 81, är Ängeln på Malmskillnadsgatan.

– Jag vill tro att jag hade klarat mig från gatan tidigare om det fanns någon där på kvällarna som mötte mig med en kram och hopp om ett annat liv, säger hon.

Malmskillnadsgatan. Sedan 70-talet en av Sveriges mest ökända symboler för gatuprostitution och missbruk, tätt följd av Göteborgs Rosenlundsstråk och Industrigatan i Malmö.

Här möter vi Elise Lindqvist – tidigare prostituerad, numera pensionär, känd från bok och tv som Ängeln på Malmskillnadsgatan och från radions Sommar i P1. I över 20 år har hon tillsammans med Klara kyrka delat ut nyponsoppa, mackor och kaffe till gatans kvinnor.

– Oh mama!

Sedan 70-talet har Malmskillnadsgatan varit en av Sveriges mest ökända symboler för gatuprostitution och missbruk.

Det är först svårt att se den gråhåriga tanten. Elise försvinner i famnen hos en betydligt längre kvinna av afrikanskt ursprung som delar ut en bamsekram.

Sedan hälsar hon med ett stort leende och sätter oss i arbete med väst, kaffekanna och en påse bullar.

– Det här är vad jag lever för, de här tjejerna är min familj, säger Elise som vill vara den trygga punkt på gatan som hon själv aldrig hade under åren av övergrepp och prostitution.

 

LÄS ÄVEN: De säljer andras kroppar – i Sverige

”Torsk? Nej det kallar jag dem inte”

Bredvid tunnelbaneuppgången har några i Elises gatufamilj samlats med rykande nyponsoppa i muggarna. De sitter vid ”sin” skulptur – Non Serviam (på latin ungefär ”jag tjänar inte”) av Ernst Nordin. Den föreställer en flicka som sittande på marken läser de första raderna i Gunnar Ekelöfs dikt med samma namn, som handlar om en människas utsatta position i en hård värld.

– Kolla på sorgliga lilla flicka, säger en kvinna i 30-årsåldern från Rumänien.

– Dikten som står där var det första jag lärde mig läsa på svenska, den fick mig att börja gråta.

Jag är en främling i detta land

men detta land är ingen främling i mig!

Jag är inte hemma i detta land

men detta land beter sig som hemma i mig!

Stannar så länge hon behövs

Den mysiga stämningen runt nyponsoppan blir plötsligt spänd, två bestämda tjejer från Nigeria har kommit för att få var sin kanelbulle. De andra kvinnorna skingrar sig snabbt.

– Torsk? Nej du, det kallar jag dem inte, säger en av tjejerna som inte vill uppge sitt namn.

– Det är ju en god, fin fisk. De här gubbarna, de är inte värda att kallas torskar, säger hon bestämt och pekar med förakt mot de långsamt cirkulerande bilarna med ensamma män.

– Jag drömmer om att jag en dag inte behövs här, säger Elise.Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Elise och volontärerna från kyrkan börjar packa ihop termosarna i sina nyinköpta ”dra maten”-väskor. Klockan har passerat midnatt och gatorna är nästan tomma. Det är löning först om ett par dagar och ”alla vet” att männen är panka.

– Jag drömmer om att jag en dag inte behövs här, säger Elise. Men det kommer inte ske förrän jag är bombis på att det inte finns en enda flicka som tvingas sälja sin kropp.

 

Prostitutionen i Sverige

Polisen uppskattar att cirka 1 000 kvinnor befinner sig i prostitution i Sverige i dag. 

Av de prostituerade kvinnorna uppskattas 25 procent vara svenska och 75 procent utländska. 

603 anmälningar om sexköp inkom 2016. 

270 ledde till fällande domar.  

188 av 274 sexköpande män i region Stockholm kom från Sverige. 

38 nationaliteter fanns bland de utländska män som köpte sexuella tjänster.

17 år var den yngsta mannen bland de inrapporterade anmälningarna om köp av sexuell tjänst i region Stockholm under 2016. 

Den äldsta var 81 år. 

81 brott som rörde människohandel för sexuella ändamål anmäldes under 2016. Året innan anmäldes 58 fall. Ökningen tros hänga samman med att Migrationsverket utbildat sina handläggare i att identifiera potentiella offer

Polisens information under 2016 visar att en absolut majoritet av offer är kvinnor mellan 20 och 40 år. 

Källa: ”Människohandel för sexuella och andra ändamål”, en lägesrapport från Polisen. Kajsa Wahlberg, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning

 

Lagen om sexköp

Köp av sexuella tjänster kan straffas med böter, eller i vissa fall, fängelse upp till sex månader. Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster kom 1999. Sverige var då först i världen med att kriminalisera köp, men inte försäljning, av sexuella tjänster.