Katastrofen. Här dog Mikael Andersen som var passagerare när hans bror Peder krockade rattfull 21 maj 2005.
Katastrofen. Här dog Mikael Andersen som var passagerare när hans bror Peder krockade rattfull 21 maj 2005.

"Jag dödade min lillebror"

Publicerad
Uppdaterad
Hennes son Peder, 34, körde ihjäl lillebror Mikael, 25, på fyllan.
- Om det hade varit någon annan hade jag kunnat rikta ilskan någonstans. Men jag kan inte göra det när det är mitt eget barn, säger Bente Andersen, 54.
De pratade i telefon dagen innan olyckan. Mikael och storebror Peder skulle komma på middag till helgen, ville Mikael ta med sig flickvännen också? Ja, det ville han. Han berättade att han och Peder hade köpt inlines. Hon skrattade:
- Ja, det låter väl fint det, men ta det försiktigt.


"Allt blev svart"

Ofattbar saknad. Mamma Bente Andersen med en bild på sig själv med yngste sonen Mikael: Jag saknar honom så oerhört och skulle bara vilja att han stiger upp. Foto: PATRICK TRÄGÅRDH När Bente Andersen slog på radion på morgonen ekade nyheten i köket. Två män hade kört av vägen i Umeå, en 25-åring hade avlidit, en 31-åring vårdades för livshotande skador. Hon skakade på huvudet åt den hemska olyckan. Efter en stund ringde polisen.
- Dina söner har varit med om en trafikolycka i natt. Din ena son har avlidit, men vi vet inte vem av dem, sa rösten. Hon fick inte fram ett ord.
- Allt blev svart och rasade ihop. Jag kunde inte röra mig. Men sedan gjorde jag allt ändå.


Identifierade sonens kropp

Älskad lillebror. Peder var så stolt över att han fått en lillebror att han ville vara nära lillebror i spjälsängen. På bilden är Mikael knappt ett år och Peder 5 år. Foto: PRIVAT Bente identifierade Mikaels kropp. Sedan åkte hon till sjukhuset. Läkaren nickade när hon ställde frågan hon fruktade mest: kommer Peder också dö?
- Ja, den risken finns, sa han.
Bentes ögon tåras när hon berättar.
- Jag var så rädd att Peder också skulle försvinna. Jag hade aldrig klarat det.
Men Peder överlevde.
Och när Bente skulle städa ur hans lägenhet under sjukhusperioden hittade hon en påse med inlines. Hon satte sig ner och skrek. Hon mindes telefonsamtalet om Mikael bara dagar tidigare. "Peder lever, Peder lever, Peder lever", tänkte hon som ett mantra.
- Men jag kunde inte vara något stöd för honom då. Mikaels död förlamade mig helt. Jag orkade inte vara den mamma som Peder hade behövt, säger hon. Hon börjar gråta. Sambon Hasse får räcka fram vita servetter, tårarna forsar ner.


"De var två om att ta bilen"

Minnet av mikael. Mamma Bente vid Mikaels grav. I perioder är hon där ofta och ibland inte alls: Jag orkar inte alltid. Foto: PATRICK TRÄGÅRDH - Jag är skitarg på både Peder och Mikael. De var två om att ta bilen, säger hon. Hon sitter i den bruna skinnsoffan med fotoalbum och buntar med gulnade fotografier. Hon börjar bläddra och skrattar till emellanåt.
- Här är när vi var i Amsterdam och det kom in hönor på restaurangen. Mikael blev så rädd och frågade "Mamma ska det vara så här? Vart har vi hamnat?", skrattar hon.
- Och här är när Peder spökade ut Mikael i cowboyhatt. Mikael lät honom hålla på, säger hon. Bente Andersen visar en bild då sexåriga Peder kryper upp i hennes famn. Hon säger:


Fick ingen krishjälp

- Jag saknar Mikael så att jag håller på att bli tokig. Men Peder har inte medvetet dödat sin lillebror. Det är min stora lycka. Att jag har en son kvar.
- Pojkarnas syster saknar också Mikael och Peder som han var då.
Hon berättar att familjen inte fick någon krishjälp efter olyckan.
- Det känns fortfarande fruktansvärt. Jag vill gärna ha kontakt med människor som varit med om liknande hemska saker. Om jag kan hjälpa en enda är det mycket värt.
Jessica Isaksson
Jessica Isaksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag