Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag dödade min lillebror"

Katastrofen. Här dog Mikael Andersen som var passagerare när hans bror Peder krockade rattfull 21 maj 2005.
Hennes son Peder, 34, körde ihjäl lillebror Mikael, 25, på fyllan.
- Om det hade varit någon annan hade jag kunnat rikta ilskan någonstans. Men jag kan inte göra det när det är mitt eget barn, säger Bente Andersen, 54.

FAKTA

Vägverkets avdelning Don't drink and drive, www.vv.se/ddd arbetar med att uppmärksamma unga på riskerna med alkohol och rattfylleri. Metoden bygger på känsloladdade budskap och ska leda till att unga inte kör alkohol- eller drogpåverkade och att de vägrar åka med en onykter förare. Peder Andersen skriver mer om olyckan på sin hemsida www.pedersparty.com

De pratade i telefon dagen innan olyckan. Mikael och storebror Peder skulle komma på middag till helgen, ville Mikael ta med sig flickvännen också? Ja, det ville han. Han berättade att han och Peder hade köpt inlines. Hon skrattade:
- Ja, det låter väl fint det, men ta det försiktigt.


"Allt blev svart"

Ofattbar saknad. Mamma Bente Andersen med en bild på sig själv med yngste sonen Mikael: Jag saknar honom så oerhört och skulle bara vilja att han stiger upp. Foto: PATRICK TRÄGÅRDH När Bente Andersen slog på radion på morgonen ekade nyheten i köket. Två män hade kört av vägen i Umeå, en 25-åring hade avlidit, en 31-åring vårdades för livshotande skador. Hon skakade på huvudet åt den hemska olyckan. Efter en stund ringde polisen.
- Dina söner har varit med om en trafikolycka i natt. Din ena son har avlidit, men vi vet inte vem av dem, sa rösten. Hon fick inte fram ett ord.
- Allt blev svart och rasade ihop. Jag kunde inte röra mig. Men sedan gjorde jag allt ändå.


Identifierade sonens kropp

Älskad lillebror. Peder var så stolt över att han fått en lillebror att han ville vara nära lillebror i spjälsängen. På bilden är Mikael knappt ett år och Peder 5 år. Foto: PRIVAT Bente identifierade Mikaels kropp. Sedan åkte hon till sjukhuset. Läkaren nickade när hon ställde frågan hon fruktade mest: kommer Peder också dö?
- Ja, den risken finns, sa han.
Bentes ögon tåras när hon berättar.
- Jag var så rädd att Peder också skulle försvinna. Jag hade aldrig klarat det.
Men Peder överlevde.
Och när Bente skulle städa ur hans lägenhet under sjukhusperioden hittade hon en påse med inlines. Hon satte sig ner och skrek. Hon mindes telefonsamtalet om Mikael bara dagar tidigare. "Peder lever, Peder lever, Peder lever", tänkte hon som ett mantra.
- Men jag kunde inte vara något stöd för honom då. Mikaels död förlamade mig helt. Jag orkade inte vara den mamma som Peder hade behövt, säger hon. Hon börjar gråta. Sambon Hasse får räcka fram vita servetter, tårarna forsar ner.


"De var två om att ta bilen"

Minnet av mikael. Mamma Bente vid Mikaels grav. I perioder är hon där ofta och ibland inte alls: Jag orkar inte alltid. Foto: PATRICK TRÄGÅRDH - Jag är skitarg på både Peder och Mikael. De var två om att ta bilen, säger hon. Hon sitter i den bruna skinnsoffan med fotoalbum och buntar med gulnade fotografier. Hon börjar bläddra och skrattar till emellanåt.
- Här är när vi var i Amsterdam och det kom in hönor på restaurangen. Mikael blev så rädd och frågade "Mamma ska det vara så här? Vart har vi hamnat?", skrattar hon.
- Och här är när Peder spökade ut Mikael i cowboyhatt. Mikael lät honom hålla på, säger hon. Bente Andersen visar en bild då sexåriga Peder kryper upp i hennes famn. Hon säger:


Fick ingen krishjälp

- Jag saknar Mikael så att jag håller på att bli tokig. Men Peder har inte medvetet dödat sin lillebror. Det är min stora lycka. Att jag har en son kvar.
- Pojkarnas syster saknar också Mikael och Peder som han var då.
Hon berättar att familjen inte fick någon krishjälp efter olyckan.
- Det känns fortfarande fruktansvärt. Jag vill gärna ha kontakt med människor som varit med om liknande hemska saker. Om jag kan hjälpa en enda är det mycket värt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.