Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag började gråta när jag såg trasiga cellon"

<p>Sofia Nyblom efterlyste en cello på Facebook.</p>Foto: Håkan Nevall
<p>Abboud Koujer är en syrisk improvationsmusiker.</p>

Sofia Nyblom efterlyste en cello till syriske musikern Abboud Koujer efter att hon hade fått veta att den hade gått sönder under transporten. Responsen blev enorm när en dansk cellist hörde av sig.

– Det är en ganska stor satsning att låna ut en fin konsertcello, så det är verkligen ett förtroende hon ger honom, säger hon.

Sofia Nyblom, 51, från Stockholm, är journalist och radioproducent men har sedan hösten också varit engagerad som volontär i ett flyktingboende i närheten av Stockholm.

En god vän till Sofia, flöjtisten Cecilie Løken, hade dragit i gång en musikverksamhet på söndagarna för de boende och i samband med det lärde Sofia känna Abboud Koujer, 23 år, från Damaskus i Syrien.

– Vid årsskiftet fick jag reda på att Abboud var cellist på så jag bjöd in honom till musikverksamheten. Det visade sig att han var improvisationsmusiker, specialiserad på arabisk klassisk musik, säger Sofia.

Började gråta

Då fick hon också reda på att Abbouds cello hade gått sönder och att hela hans karriär vilade på hans instrument.

– Han berättade att hans mamma, som är i Turkiet, hade skickat cellon och hans brors oud, ett stränginstrument, men att båda hade gått sönder under transporten. Han hade limmat cellon på något sätt men kände att den hade förlorat sin klang.

Abboud började gråta när han såg den trasiga cellon.

– Jag började gråta när jag såg den, jag älskar den lika mycket som ett barn, jag blev så ledsen, säger Abboud.

Efterlyste i ett inlägg

Med tanke på att Sofia hade många musiker i sitt nätverk så lade hon upp ett inlägg på Facebook där hon efterlyste en cello som Abboud kunde få låna.

– På morgonen hade jag fått ett hundratal mejl på Facebook och inlägget hade blivit viralt, vi var chockade, säger Sofia.

Bland mejlen fanns en dansk musiker som hade ett mycket fint instrument stående hemma som hon gärna lånade ut.

– Det är viktigt att instrumentet funkar ihop med musikern och hon var beredd på att låna ut cellon. Det är en ganska stor satsning att låna ut en fin konsertcello, så det är verkligen ett förtroende hon ger honom, och jag vet att Abboud kommer att vakta den med sitt liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.