Abebe Hailu.
Abebe Hailu.

"Jag blir mycket ledsen över det här"

Publicerad
Uppdaterad
Rinkeby var en mönsterstadsdel som fick internationell uppmärksamhet. Nu skakas området av kravaller.
- Jag blir mycket ledsen över det här, säger Abebe Hailu, S, vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.
Det luktade bränt gummi över centrala Rinkeby i natt då nära hundra ungdomar slogs mot polisen. Men Abebe Hailu anser inte att det är rätt att bara skylla våldsamheterna på ungdomarna.
- Nästan varannan ungdom mellan 16 och 25 år är arbetslös, och även deras mamma och pappa är arbetslösa. Det är som en stadsarrest.
- Det går inte att bara skylla på ungdomarna, vi måste sysselsätta dem först, säger han.

Nya människor

Ett av problemen är att stadsdelen är en genomgångsort dit det hela tiden flyttar in nya människor.
- Man måste hela tiden satsa på Rinkeby eftersom det hela tiden kommer hit nya människor, men det har man inte gjort de senaste åren, säger Abebe Hailu.
Han är ändå förvånad över att situationen försämrats så snabbt. I samband med de våldsamma upploppen som skakade franska förorter för fem år sedan kom flera utländska besökare till stadsdelen och Rinkeby visades upp som det goda exemplet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag