Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag blir ledsen.
Man frågar sig varför"

En boende berättar att det är 117 personer som bor på asylboendet, många av dem kommer ifrån Syrien, Libyen, Eritrea, Somalia och Irak.

Foto: Meli Petersson Ellafi

– Polisen kom i dag på morgonen med två bilar. De gick in i byggnaden en stund. Jag vet inte vad de gjorde här eller om de pratade med någon, men efteråt satte de upp staketen, säger en man som bor på boendet.

Foto: Meli Petersson Ellafi
Polisen står utanför asylboendet på tisdagsnatten. Foto: Meli Petersson Ellafi
Stig Ericsson är volontär och jobbar med att lära flyktingarna som bor på boendet svenska. Foto: Meli Petersson Ellafi

De två misstänkta Ikea-mördarna kände varandra och var bosatta på samma asylboende i Arboga.

Sent i natt patrullerade polisen vid platsen.

– Jag blir ledsen när jag hör att det här har hänt. Man frågar sig varför, säger en man som kommer från Libyen och har varit på asylboendet i tre månader.

Asylboendet där de båda misstänkta eritreanska männen, 23 och 35 år gamla, var bosatta ligger i Arboga.

Där ska ett hundratal asylsökande för tillfället bo och många av dem kommer från Syrien, Libyen, Eritrea, Somalia och Irak. Här stannar de ofta i mellan fem till sex månader innan de slussas vidare.

Polisen har under tisdagen förstärkt sin närvaro på platsen då man befarade att "mörka krafter" skulle kunna utnyttja knivmorden till sin egen vinning. Enligt boende var polisen även på plats under måndagsnatten men inga konkreta hot ska ha märkts av.

– Det är ingenting som pekar på att det har varit någon hotbild mot asylboendet tidigare innan attacken på Ikea i måndags och inga konkreta hot som har kommit i dag eller i kväll, säger Tomas Gustavsson, befäl på polisens länskommunikationscentral i Västmanland.

Hur kommer ni att jobba vidare?

– Vi kommer att jobba med rörliga patruller och ökad synlighet.

– Jag åkte in till Arboga för att köpa cigaretter såg att polisen kom vid elvatiden på kvällen sedan gick jag och la mig och sov. Jag gillar inte det här och förstår inte att de kunde döda någon, säger en man på platsen.

Flyktingboendet ska enligt SVT tidigare ha haft problem med våldsamheter, då slagsmål ska ha utbrutit i matsalen. Expressen har tidigare skrivit om en attack mot boendet som inträffade 2012. Ett antal män ska då ha tagit sig in på förläggningen genom att krossa fönster och misshandlat en boende. Tre män kunde senare gripas för dådet.

Spänd stämning på plats

När Expressen besöker asylboendet på tisdagen är stämningen spänd. Trots att polisen förstärkt närvaron kring boendet och att polisbilar gång på gång syns åka förbi på den stora vägen utanför vittnar flera om att de är oroliga.

Flera av de boende har samlats utanför vid de staket som polisen tidigare under dagen har satt upp runt parkeringen framför huvudbyggnaden.

De som arbetar på boendet vill inte lämna någon kommentar över de inträffade och hänvisar vidare till Migrationsverkets presstjänst. Däremot uttrycker flera av de boende sin stora förvåning och sorg över att de misstänkta gärningsmännen bodde på asylboendet. Ingen av dem som Expressen pratat med säger att de känner de misstänkta männen.

– Jag blir ledsen när jag hör att det här har hänt. Man frågar sig varför, säger en man som kommer från Libyen och har varit på asylboendet i tre månader.

Orolig för vad som ska hända

Senare under dagen möter Expressen en man i 25-årsåldern som just har kommit till asylboendet i Arboga. Han uttrycker sin stora oro för vad som nu kan komma att hända.

– Alla här är rädda för att det ska komma en vedergällning mot asylboendet. Ingen gillar vad som har hänt. Jag är också rädd. Det finns de som kommer hit och har hemska minnen, alla har sina problem som de måste leva med, säger han.

På Migrationsverket delar man inte bilden av att boendet tidigare kantats av problem. Vad gäller säkerhet och hotbilder mot boendet hänvisar man vidare till polisen.

– Jag känner inte till att det ska ha varit bråk eller stökigt tidigare på asylboendet. Det är ingenting som sticker ut på det här boendet. Vi känner inte till något om någon hotbild mot det här stället, men när det gäller hotbilder och säkerhet så är det en polisiär fråga, säger Johanna Måhlen på Migrationsverkets presstjänst.

Polisen hade under tisdagskvällen inget att tillägga kring hur säkerhetsläget på asylboendet tidigare sett ut och om det funnits någon hotbild.

– Vi har gett den information som vi kan i nuläget, det här är detaljfrågor och de kan vi inte svara på i kväll, säger polisen i Västmanlands presstalesperson Victoria Holmgren.

Hjälp från frivilliga

Stig Eriksson arbetar som volontär på asylboendet utanför Arboga. I ett års tid har han undervisat de asylsökande i svenska och känner flera av de som bor där.

– Självklart har många psykiska problem och kan vara krigsskadade. De är oroliga för de anhöriga som de har kvar där hemma, säger han.

Enligt honom är det en god stämning på boendet även om alla kommer från olika bakgrunder. Men det saknas resurser, det vittnar flera av dem som bor där också om.

– Vi har olika grupper från nybörjare till de som är lite mer avancerade i svenskundervisningen. Vi sitter och pratar med varandra om hur det fungerar i Sverige och läser i tidningar. Det är den enda hjälpen de får. De kan inte få någon svenskundervisning eller annan hjälp genom SFI förrän de har fått sitt uppehållstillstånd, säger Stig.

Vågar inte prata med polisen

På Migrationsverkets bekräftar man Stigs bild av att mycket av den hjälp som kommer till de nyanlända går via frivilligorganisationer.

– SFI är den enda svenskundervisning som i nuläget erbjuds till nyanlända men den får man inte som asylsökande, utan när man har fått uppehållstillstånd. Det finns ingenting annat som erbjuds på en mer reglerad nivå till alla. Det är något som vi har arbetat med under året för att det har kommit väldigt mycket asylsökande på senare tid och det har blivit längre handläggningstider. I nuläget är det mycket sådant som sker genom frivilligorganisationer, säger Johanna Måhlen på Migrationsverkets presstjänst.

Kan man få hjälp om man lider av posttraumatisk stress eller några andra typer av psykiska problem?

– Vad gäller sjukvård och hälsa är det en fråga för landstinget. Man erbjuds en första initial hälsoundersökning av vårdcentralen i det området man bor. Den är frivillig men där har man möjlighet att ta upp sådana saker, och det blir väl också en fråga för den läkaren som är med att snappa upp sådant, säger Johanna Måhlen.

Flera som SVT pratat med vittnar om att det tidigare har varit problem med våldsamheter på flyktingboendet, bland annat med slagsmål i matsalen, men att det förbättrats efter att en grupp män flyttats till andra ställen.

En man som är bosatt på boendet berättar att många inte vågar prata med polisen, eftersom de är rädda för att det ska påverka deras möjligheter att få asyl i Sverige.