Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag blir förnedrad inför mina barn"

Victoria Kawesa.
Foto: Pressbild
Victoria Kawesa.
Foto: Pressbild
Victoria Kawesas inlägg på facebook.

Victoria Kawesa och hennes två barn stod i butikskön när de utsattes för rasistiska kommentarer. Nu hyllas Fi-politikern på sociala medier för att hon berättar om händelsen.

– Jag tror att vi måste synliggöra vardagsrasismen för allmänheten. Om du inte lever i en svart kropp upplever du inte de här sakerna, säger hon.

Victoria Kawesa, som är antirasistisk talesperson för Feministiskt initiativ, besökte Pressbyrån med sina två söner, fem och tio år gamla, när de blev verbalt attackerade av en äldre kvinna.

Victoria Kawesas femåring stod och valde vilken bulle han skulle ha när kvinnan sa åt honom att han inte skulle stå "och andas på bullarna".

– Han är fem år, han når inte ens upp till bullarna. Jag sa till kvinnan att min son får andas var han vill. Han ska inte känna att han inte ens får andas, säger Victoria Kawesa.

Enligt Victoria Kawesa ilsknade kvinnan då till och sa att hon är "faktiskt är född i det här landet", och att det var "slöseri med tid" att prata med "sådana som dig".

Victoria Kawesa svarade att hon tyckte det kvinnan sa var rasistiskt.

– Då skrek hon till mig att jag skulle hålla käften. Jag blir helt paff. Står helt tyst. Jag reagerar inte, blir bara matt, känner mig bara maktlös. När man är ute med barnen måste man kontrollera sig, man kan inte skrämma upp dem ännu mer, säger Victoria Kawesa.

Hon utrycker besvikelse över att varken butiksbiträdet eller någon av de andra kunderna ställde sig på hennes sida.

När Fi-politikern berättar om händelsen i ett inlägg på Facebook och att hon är "förödmjukad in i själen" får hon starkt stöd från många. "Fantastiskt att du orkar", skriver någon. "Jag tycker du gjorde rätt inför dina barn!", skriver en annan. "Tack för att du orkar dela med dig av vardagsrasismen du och dina barn tvingas möta. Helt sjukt att det är så här", tycker en tredje.

Enligt Victoria Kawesa är det inte första gången sådant här händer, och hon tycker att det är förkrossande när barnen är med.

– Vi var på Hemköp för ett par månader sedan när en liknande sak inträffade. Mina barn brukar vilja lägga in varorna i kassar, så de springer fram och jag står i kön för att betala. Då säger en man "Är det här någon jävla afrikansk köbildning, eller?".

– Jag kan få mejl där det står att jag ska slänga mig framför tåget. Jag får rasistiska mejl och jag attackeras i affärer. Där folk skriker åt mig och förnedrar mig för att jag är svart. Jag blir förnedrad och mina barn får se på, säger Victoria Kawesa.

Det är det som är allra värst för henne. Att utsättas när barnen är med. De får inte bli rädda. Och då blir det svårt att försvara sig.

– Men afrofobin som drabbar afrosvenskar är inte ett problem för mig som person, utan ett problem för samhället. Det behövs en handlingsplan mot afrofobi, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.