Muhammed Reza, 28, asylsökande från Afghanistan och som konverterat till kristendomen. Foto: Meli Petersson Ellafi
Muhammed Reza, 28, asylsökande från Afghanistan och som konverterat till kristendomen. Foto: Meli Petersson Ellafi

”Jag blev chockad över att kristna var så oehört utsatta”

Publicerad

En muslimsk landsman hotade att skära halsen av Khaled.

I en stor artikel berättar Expressen om motsättningar mellan muslimer och kristna på asylboenden.

Enligt Fader Jacob Kasselia på S:ta Mariakyrkan i Örebro är problemet utbrett.

– Jag blev chockad över att de kristna var så oerhört utsatta och illa behandlade, säger han.

LÄS OCKSÅ:

”DU HAR LÄMNAT ISLAM, DÅ VET DU ATT VI HAR RÄTT ATT DÖDA DIG”

HAN VILL HA SÄRSKILDA ASYLBOENDEN FÖR KRISTNA

 

”Jag har flytt från Syrien för att slippa den här sortens fara. Jag vill inte ha samma problem i Sverige”, säger IyadFoto: Meli Petersson Ellafi

I Damaskus var Iyad, 39, guldsmed. Smycket med Jungfru Maria runt halsen har han gjort själv. Konservativa muslimer på asylboendet i Mellansverige såg smycket och korset han bar runt halsen. Då hade redan två muslimer som delade rum med honom valt att konvertera.

Det var Iyads fel, ansåg några grannar. De skickade budskap genom springan under dörren:

”Kristna är inte bra människor”, ”Ni låter inte muslimer behålla sin religion”, ”Död åt kristna”.

Han visar bilder från hemlandet på kristna som blivit korsfästa av radikala extremister.

– Jag har flytt från Syrien för att slippa den här sortens fara. Jag vill inte ha samma problem i Sverige, säger Iyad.

Kyrkan hjälpte honom hitta en adress på annan ort så han kunde flytta.

 

Kristi Gjoni, 18, har konverterat till kristendomen.Foto: Meli Petersson Ellafi

Kristi Gjoni, 18, från Albanien har sökt asyl med föräldrar och en lillebror. Hon konverterade nyligen, men hennes familj förblir muslimer. Några har börjat titta konstigt efter att hon bytt religion, men hon är nöjd med sitt beslut.

– Jag har alltid velat konvertera. Nu kunde jag göra det, säger Kristi Gjoni.

Hon och familjen har på kort tid fått ett andra avslag från Migrationsverket. Föräldrarna ser nedslagna ut av beskedet. Förra året fick endast två procent av de asylsökande från Albanien stanna.

 

Ehsan Husseini har inte lyckats övertyga Migrationsverket om sin kristna tro.Foto: Meli Petersson Ellafi

I Vasakyrkan i Filipstad träffar vi Ehsan Husseini, 20. I tre år har den afghanske mannen levt i Filipstad. Länge kunde han bo hos en moster. När hon i höstas fick veta att han konverterat till kristendomen blev han utslängd, säger han.

”Flyktingpastorn” och kommunalpolitikern Bengt Sjöberg (KD) hjälpte honom. Ehsan Husseini fick sova i kyrkan. Nu flyttar han runt mellan kompisar. Ehsan Husseini konverterade efter att ha fått det första avslaget från Migrationsverket.

Han säger att han som konvertit riskerar att dödas om han utvisas till Afghanistan. Migrationsverket tror inte att han blivit kristen av genuint intresse.

– Det är inte viktigt vad de tror. Min tro är på riktigt, säger han.

Nyligen kom ännu ett negativt besked för Ehsan Husseini. Alla juridiska instanser anser att han fejkar sin tro. Bengt Sjöberg säger att han upplever den unge mannen som ärlig.

 

Mahmood Eyni, 29, Muhammad Reza, 28, och Mohammad Sadeghi, 30, har konverterat till kristendomen från islam. De säger att de är ärliga i sin konvertering. Foto: Meli Petersson Ellafi

I samma kyrkad sitter tre unga män som nyligen konverterat. Det är Mohammad Sadeghi, 30, och Muhammad Reza, 28, båda afghaner som växt upp som flyktingar i Iran samt iraniern Mahmood Eyni, 29. De känner sig utstötta och isolerade. De säger att de hamnat i konflikt med muslimer på asylboendet. Bråket gällde bön i tv-rummet.

Alla tre förnekar att de skulle ha konverterat för att öka chanserna att få stanna i Sverige.

 

”Jag blev chockad över att de kristna var så oerhört utsatta och illa behandlade av muslimer på förläggningar”, säger fader Kasselia.Foto: Meli Petersson Ellafi

Fader Jacob Kasselia på S:ta Mariakyrkan i Örebro har hjälpt ett tiotal kristna i samma situation som Iyad. Han anser att ett asylboende för kristna kan lösa problemet.

– Jag har själv besökt kristna grupper och sett hur de mår. Jag blev chockad över att de kristna var så oerhört utsatta och illa behandlade av muslimer på förläggningar, säger fader Kasselia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag