Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag blev chockad över att kristna var så oehört utsatta”

Muhammed Reza, 28, asylsökande från Afghanistan och som konverterat till kristendomen.
Foto: Meli Petersson Ellafi

En muslimsk landsman hotade att skära halsen av Khaled.

I en stor artikel berättar Expressen om motsättningar mellan muslimer och kristna på asylboenden.

Enligt Fader Jacob Kasselia på S:ta Mariakyrkan i Örebro är problemet utbrett.

– Jag blev chockad över att de kristna var så oerhört utsatta och illa behandlade, säger han.

LÄS OCKSÅ:

”DU HAR LÄMNAT ISLAM, DÅ VET DU ATT VI HAR RÄTT ATT DÖDA DIG”

HAN VILL HA SÄRSKILDA ASYLBOENDEN FÖR KRISTNA


”Jag har flytt från Syrien för att slippa den här sortens fara. Jag vill inte ha samma problem i Sverige”, säger Iyad
Foto: Meli Petersson Ellafi

I Damaskus var Iyad, 39, guldsmed. Smycket med Jungfru Maria runt halsen har han gjort själv. Konservativa muslimer på asylboendet i Mellansverige såg smycket och korset han bar runt halsen. Då hade redan två muslimer som delade rum med honom valt att konvertera.

Det var Iyads fel, ansåg några grannar. De skickade budskap genom springan under dörren:

”Kristna är inte bra människor”, ”Ni låter inte muslimer behålla sin religion”, ”Död åt kristna”.

Han visar bilder från hemlandet på kristna som blivit korsfästa av radikala extremister.

– Jag har flytt från Syrien för att slippa den här sortens fara. Jag vill inte ha samma problem i Sverige, säger Iyad.

Kyrkan hjälpte honom hitta en adress på annan ort så han kunde flytta.


Kristi Gjoni, 18, har konverterat till kristendomen.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Kristi Gjoni, 18, från Albanien har sökt asyl med föräldrar och en lillebror. Hon konverterade nyligen, men hennes familj förblir muslimer. Några har börjat titta konstigt efter att hon bytt religion, men hon är nöjd med sitt beslut.

– Jag har alltid velat konvertera. Nu kunde jag göra det, säger Kristi Gjoni.

Hon och familjen har på kort tid fått ett andra avslag från Migrationsverket. Föräldrarna ser nedslagna ut av beskedet. Förra året fick endast två procent av de asylsökande från Albanien stanna.


Ehsan Husseini har inte lyckats övertyga Migrationsverket om sin kristna tro.
Foto: Meli Petersson Ellafi

I Vasakyrkan i Filipstad träffar vi Ehsan Husseini, 20. I tre år har den afghanske mannen levt i Filipstad. Länge kunde han bo hos en moster. När hon i höstas fick veta att han konverterat till kristendomen blev han utslängd, säger han.

”Flyktingpastorn” och kommunalpolitikern Bengt Sjöberg (KD) hjälpte honom. Ehsan Husseini fick sova i kyrkan. Nu flyttar han runt mellan kompisar. Ehsan Husseini konverterade efter att ha fått det första avslaget från Migrationsverket.

Han säger att han som konvertit riskerar att dödas om han utvisas till Afghanistan. Migrationsverket tror inte att han blivit kristen av genuint intresse.

– Det är inte viktigt vad de tror. Min tro är på riktigt, säger han.

Nyligen kom ännu ett negativt besked för Ehsan Husseini. Alla juridiska instanser anser att han fejkar sin tro. Bengt Sjöberg säger att han upplever den unge mannen som ärlig.


Mahmood Eyni, 29, Muhammad Reza, 28, och Mohammad Sadeghi, 30, har konverterat till kristendomen från islam. De säger att de är ärliga i sin konvertering.
Foto: Meli Petersson Ellafi

I samma kyrkad sitter tre unga män som nyligen konverterat. Det är Mohammad Sadeghi, 30, och Muhammad Reza, 28, båda afghaner som växt upp som flyktingar i Iran samt iraniern Mahmood Eyni, 29. De känner sig utstötta och isolerade. De säger att de hamnat i konflikt med muslimer på asylboendet. Bråket gällde bön i tv-rummet.

Alla tre förnekar att de skulle ha konverterat för att öka chanserna att få stanna i Sverige.


”Jag blev chockad över att de kristna var så oerhört utsatta och illa behandlade av muslimer på förläggningar”, säger fader Kasselia.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Fader Jacob Kasselia på S:ta Mariakyrkan i Örebro har hjälpt ett tiotal kristna i samma situation som Iyad. Han anser att ett asylboende för kristna kan lösa problemet.

– Jag har själv besökt kristna grupper och sett hur de mår. Jag blev chockad över att de kristna var så oerhört utsatta och illa behandlade av muslimer på förläggningar, säger fader Kasselia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.