Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag blev chockad – känner djup avsky”

Staffan Hildebrand flög 13-årig thailändsk pojke till Sverige
Staffan Hildebrand har erkänt att han förgripit sig på en 13-årig pojke.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Eliasson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Filmregissören Staffan Hildebrand fick sammanlagt mångmiljonbelopp till att producera sina filmer.

Pengarna kom ifrån Telia, ABF, LO, Sparbanken, SF, Fryshuset och SVT.

Hildebrand hade också många mäktiga vänner – främst bland socialdemokratiska toppolitiker.

Nyheten att Hildebrand erkänt att han bland annat förgripit sig på en 13-årig pojke väcker starka reaktioner.

– Jag blev chockad när jag fick reda på det och känner en djup avsky mot den här typen av handlingar, säger den förre socialdemokratiske utrikesministern Jan Eliasson.

I boken ”G som i gärningsman” och i en intervju med Expressen erkände i förra veckan filmregissören Staffan Hildebrand att han förmått två pojkar – 13 och 15 år gamla – att ha sex med honom genom att locka med filmroller, utlandsresor och jobb i filmprojekt.

– Nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här... självklart är det fel. Jag har gjort fel och jag vill be om förlåtelse, sa Hildebrand i intervjun med Expressen.

På 1980-talet var Hildebrand en tidvis inflytelserik person inom kultursverige och filmbranschen.

Hans tre största filmer hade över en miljon besökare och han sågs allmänt som en vuxen som representerade ungdomens röst.

Fick pengar från LO, SF och SVT

Pengarna till filmerna kom från LO, SF, Telia (dåvarande Televerket), SVT, och Fryshuset. Till filmen ”Global Youth” som han gjorde inför FN:s 50-årsfirande fick han pengar av Electrolux, uppger Hildebrand själv.

– Det var Leif Johansson som då var vd på Electrolux och han tog beslutet att ge oss pengarna, säger Staffan Hildebrand. (Leif Johansson är i dag styrelseordförande i Astra Zeneca reds. anm).

Inflytelserika socialdemokrater som LO:s ordförande Stig Malm, utrikesminister Sten Andersson, utrikesminister Jan Eliasson och FN-ambassadören och kabinettssekreteraren Sverker Åström ingick på den tiden i Hildebrands nätverk, enligt boken ”G som i gärningsman”.

Kjell-Olof Feldt har varit både handels- och finansminister.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Stig Malm, tidigare ordförande för LO.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Sveriges tidigare utrikesminister Sten Andersson.
Foto: JAN DÜSING

Kjell-Olof Feldt var under Hildebrands karriär bland annat handelsminister och senare finansminister. Han säger att han själv inte kände Hildebrand men att flera av hans kolleger gjorde det.

– Jag kom ihåg att Hildebrand rörde sig i socialdemokratiska kretsar, men inte i min krets vad jag kan erinra mig. Deras relation byggde på att han var en stor konstnär och att han var villig att driva en del socialdemokratiska teser, säger Feldt.

Jan Eliasson: ”Känner en djup avsky”

Den förre utrikesministern och tidigare även ordförande i FN:s generalförsamling Jan Eliasson, som i boken ”G som i gärningsman” beskrivs som en vän till Staffan Hildebrand, är mycket upprörd efter avslöjandet att Hildebrand förgripit sig på en 13-årig pojke.

– Det är självklart att jag reagerar starkt mot den här typen av missbruk och utnyttjande av unga människor. Det är förfärligt.

– Jag blev chockad när jag fick reda på det och känner en djup avsky mot den här typen av handlingar, säger Eliasson. 

Jan Eliasson reagerar starkt på avslöjandet om Staffan Hildebrand.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Han är dock återhållsam i beskrivningen av hans bekantskap med filmregissören.

– Jag kände inte honom särskilt mycket, säger Jan Eliasson.

Fryshuset i Stockholm, som har fokus att hjälpa ungdomar som riskerar att hamna utanför samhället, var ett annat ställe där Hildebrand befann sig mycket och han fick också hjälp av dess grundare Anders Carlberg att hitta ungdomar till sina filmer.

Här är man i dag chockade över nyheten att Hildebrand förgrep sig mot bland annat en 13-årig pojke.

– Jag kan absolut inte tänka mig att Anders Carlberg kände till detta och skulle ha fortsatt samarbetet med Hildebrand. Det är helt emot vår värdegrund, säger Karin Arman, presschef på Fryshuset.

Starka reaktioner efter avslöjandet om Hildebrand

Christer Hagström var med och finansierade filmen ”Ingen kan älska som vi” med bland annat skådespelaren Izabella Scorupco. Hagström var också producent till filmen som regisserades av Staffan Hildebrand.

– I Sverige såg jag inga såna tendenser överhuvudtaget, säger Christer Hagström.

Vad var din reaktion när det avslöjades att det rörde sig om yngre pojkar?

– Jag tänkte: ”Å fanken, var det så illa”, säger Hagström.

På senare tid har Staffan Hildebrand stått bakom mindre filmprojekt. 

Han påbörjade 2015 en film, ”Rötterna från Röda”, som skulle skildra livet utmed den röda tunnelbanelinjen i Stockholm och engagerade ungdomar från Alby och Norsborg.

Till sin hjälp hade han ABF i Botkyrka. Men det hann aldrig bli någon film – pengarna gick inte att ordna fram.

Hans Richardsson var då ombudsman på ABF i Botkyrka. Och han tyckte om Staffan Hildebrands idé.

– Det var en mycket intressant idé han hade. Men hade man vetat om det man gör i dag hade man varit väldigt tveksam till projektet. Mycket tveksam, säger Richardsson.

Du hade alltså ändå inte helt avfärdat hans filmidé?

– Men den information som du ger mig nu så hade jag gjort det.

Hani Albitar är i dag ombudsman på ABF i Botkyrka. 

– Vi försökte få till en finansiering men vi kom aldrig till skott med filmen.

Han säger också att de nu har löpande kontakt med deltagarna i projektet.

– Vi har inte hört något, men det är naturligtvis väldigt olyckligt att få reda på något sånt här i efterhand, säger Albitar.

Lundsbergs rektor: ”Förfasad”

2015 kontaktade Staffan Hildebrand också internatskolan Lundsberg.

Lundsberg hade under en längre tid haft problem med att äldre elever ska ha utsatt yngre elever för misshandel, olaga hot, och olaga tvång. En elev ska ha tvingat en annan att utföra oralsex medan andra elever tittade på – något som Uppdrag granskning avslöjat.

Hildebrand kontaktade efter händelserna den dåvarande rektorn på Lundsberg och Johan von Scheele, styrelseledamot på skolan. Hildebrand förklarade att han ville göra en film för att förbättra skolans rykte.

Enligt von Scheele ville Hildebrand göra en serie med filmer, men det blev bara en kortare film som 2016 lades ut på skolans hemsida.

– Jag blev förskräckt när jag fick nyheten. Vi hade ju bara goda referenser på Staffan. När vi träffade honom första gången fanns det ingenting som fick oss att fundera i de här banorna. Man känner ju ett oerhört stort ansvar för de här ungdomarna.

Lundsbergs nuvarande rektor Peter Morfeldt är också upprörd efter nyheten om Hildebrand.

– Jag är förfasad över det som skett och att han i sken av filmfasaden kommit i kontakt med pojkar på ett sånt här otillbörligt sätt.

Morfeldt säger också att han ska kontrollera att det inte finns kvar någon länk till filmen på skolans hemsida.

– Det är väl inget otillbörligt i filmen, men vi vill inte kopplas till någon person i de här sammanhangen, verkligen inte, säger han.

Trailer: Regissören Staffan Hildebrand förgrep sig på 13-årig pojke

Se hela reportaget med Expressen Premium

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.