Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag bad honom sluta, men det hetsade upp honom mer”

Epstein skrev testamente - två dagar före sin död
Jennifer Araroz (i mitten) var 15 år när hon blev våldtagen av Jeffrey Epstein. I veckan berättade hon och över 20 andra kvinnor sina historier i en federal domstol. Foto: ALBA VIGARAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein hängde sig i sin cell på häktet i New York den 10 augusti. Han blev 66 år. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Det fanns en tom stol på försvarets sida i den amerikanska rättssalen.

Den där dömde sexförbrytaren Jeffrey Epstein skulle ha suttit.

– Han är en ynkrygg, sa ett av hans offer, Courtney Wild om hans självmord.

Hon var 14 år när Jeffrey Epstein förgrep sig sexuellt på henne.

Detta var dagen då Epsteins offer fick sin dag i rätten.

En del höll varandra i händerna, andra viskade tyst till varandra. Det var över 20 kvinnor som samlades i den federala domstolen på södra Manhattan i veckan.

En del uttalade sig anonymt, andra via sin advokat, men hela 16 valde att själv berätta sina historier. För en del av dem var det första gången de gjorde det offentligt.

Och de vittnade alla om samma saker. Hur de som 14, 15, 16-åringar lockats in av finansmannen Jeffrey Epstein och tvingats ha sex med honom.

Jeffrey Epstein placerades i sexförbrytarregistret redan 2008 då han erkände sig skyldig till mildare anklagelser om trafficking och kom undan med 13 månaders fängelse.

Jeffrey Epstein tog sitt liv innan rättegången

Men en federal åklagare i New York öppnade utredningen på nytt och i juli åtalades han för att bland annat ha betalat dussintals minderåriga flickor för att ha sex med honom mellan åren 2002 till 2005.

Men det blev ingen rättegång. Jeffrey Epstein hängde sig i sin cell, den 10 augusti. Men hans stol var ändå symboliskt utplacerad i rättssalen.

Courtney Wild, till höger, var ett av Jeffrey Epsteins offer. Hon kallade honom en ”ynkrygg” i rätten för att han valde att ta sitt eget liv i stället för att möta rättvisan. Foto: MIAMI HERALD/TNS/ABACA / STELLA PICTURES/MIAMI HERALD/TNS/ABACA

Detta var ingen rättegång. Men domare Richard Berman beslutade ändå hålla en hearing eftersom åklagarna har meddelat att de tänker lägga ner fallet. Domare Berman ville att kvinnorna skulle få sin dag i rätten.

– Epsteins död innebär förstås att det inte kommer att bli någon rättegång mot honom, sa domare Berman.

– Men jag anser det vara denna domstols ansvar att försäkra sig om att offren i detta fall behandlas rättvist och med värdighet.

Det blev en känslosam dag, då kvinnor från hela USA samlades för att ge sin version, berätta sina historier.

– Han berövade mig mina drömmar och min chans att göra karriär inom ett område jag älskade. Det faktum att jag aldrig kommer att kunna konfrontera min plågoände, fräter på min själ, sa Jennifer Araoz. Hon var 15 år när Jeffrey Epstein våldtog henne.

– De lät denne man ta sitt liv och dödade därmed chansen för rättvisa för så många andra i denna process.

Lockade offren med jobb som massöser

Ofta lockade Epstein - eller hans kvinnliga partner Ghislaine Maxwell - in offren genom att erbjuda dem jobb som massöser. Chauntae Davies var en av dem.

Hon flögs till Epsteins privata ö i Karibien men han blev snart våldsam mot henne. Han grep tag henne och tvingade henne på sin egna, nakna kropp.

– Jag bad honom att sluta, men det verkade bara hetsa upp honom mer.

Ett av offren som valde att uttala sig anonymt berättade att hon aldrig haft sex med någon innan hon träffade Epstein. Hon var 15 år då. Hon flögs till en ranch i New Mexiko och mötte honom där 2004.

Han förgrep sig på henne men menade att han i själva verket hade ”hjälpt henne att bli vuxen”.

– Efter att han var klar med mig så ville han att jag i detalj beskrev hur skön min första sexuella upplevelse hade varit.

Virginia Guiffre arbetade på Donald Trumps sommarresidens

Expressen har tidigare berättade om Virginia Guiffre som också lockades in med löften om massörjobb när hon arbetade på Donald Trumps sommarresidens Mar-a-Lago i Florida år 2000. Hon var 16 år.

Även hon var på plats i den federala domstolen. Hon stämde för några år sedan Epsteins partner Ghislaine Maxwell och domstolspapper därifrån blev offentliga dagen innan Jeffrey Epstein hängde sig.

Virginia Guiffre har även vittnat om hur hon träffat och haft sex med flera politiker och andra kändisar som Jeffrey Epstein var vän med. Hon var i praktiken Epsteins sexslav, någon som erbjöds till andra.

Virginia Guiffre, till höger, var 16 år när hon lurades in Jeffrey Epsteins värld. Där träffade hon även prins Andrew. Foto: ALBA VIGARAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En av personerna som Virginia Guiffre pekat ut är Storbritanniens prins Andrew, yngre bror till prins Charles. Hon upprepade anklagelserna framför domstolsbyggnaden i veckan.

– Jag hoppas att han erkänner och berättar, sa hon bland annat. Han vet vad han gjorde och han kan intyga det.

Det finns en bild på prins Andrew med Virginia. I bakgrunden ses också Ghislaine Maxwell.

Prins Andrew drogs in – nekar till anklagelserna

Prins Andrew nekar inte att han kände Jeffrey Epstein men han nekar till sexanklagelserna. Han kommenterade uppgifterna i lördags i ett uttalande:

– Jag fördömer allt utnyttjande av människor och skulle inte stödja, delta eller uppmuntra till sådant uppträdande.

Ghislaine Maxwell har inte kommenterat anklagelserna som riktats mot henne av de många kvinnorna och har inte åtalats för något. I alla fall inte än.

Två av Epsteins offer, Virginia Guiffre och Sarah Ransome på väg in i rättssalen. Foto: MEGA CHANNEL / MEGA TT NYHETSBYRÅN

Jeffrey Epsteins advokat, Reid Weingarten, var också på plats och uppmanade domaren Berman att inleda en utredning kring hur Jeffrey Epstein dog. Hans bekantskap med många mäktiga män gör att konspirationsteorierna florerat efter hans död.

Han hade dessutom försökt ta livet av sig bara några veckor tidigare. Ändå lämnades han obevakad under minst tre timmar, natten då han hängde sig.

Många av hans offer gjorde också klart att detta inte är över. Chauntae Davies var en av dem:

– Jag vägrar låta honom vinna i döden. Jag har funnit min röst nu och medan Jeffrey inte längre må kunna höra mig, så tänker jag inte sluta att kämpa, jag tänker inte låt mig tystas längre.

Världen hörde henne denna vecka.