Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag är tagen av hur många som bryr sig"

Tayyab Shabab är överväldigad över allt engagemang.Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Tayyab Shabab ar fyra veckor på sig att lämna Sverige såvida beslutet inte skjuts på.Foto: Privat

I går skrev Expressen om Tayyab Shabab som riskerar att utvisas från Sverige trots att han har både jobb och bostad.

Sedan dess har många reagerat över utvisningsbeslutet.

Själv är Tayyab överväldigad över allt engagemang från okända människor.

– Jag helt tagen av hur många som visade bry sig, speciellt alla svenskar som supportar och stöttar mig i den här jobbiga situationen, säger han.

I fredags skrev Expressen om 27-årige Tayyab Shabab som bor och jobbar i Sverige men som nu riskerar att utvisas till hemlandet Pakistan.

Tayyab flyttade till Sverige 2013 i samband med studier där han påbörjade mastersprogrammet i datavetenskap. Numera har han en tillsvidareanställning på företaget Dynamo i Stockholm.

Allt har varit i sin ordning – fram till i våras då Tayyab skulle ansöka om förlängning av sitt arbets- och uppehållstillstånd. I samband med det uppstod problem.

Arbetsgivarens miss

Migrationsverket upptäckte nämligen att Tayyab inte hade omfattats av det kollektivavtalsenliga försäkringsskydd som tidigare angetts som underlag när han fick sitt första uppehållstillstånd – då via sin dåvarande arbetsgivare i Växjö.

Nu riskerar han utvisning som en direkt följd av misstaget.

Tayyab är både förvånad och överväldigad över allt engagemang som hans vänner, arbetsgivare och okända människor har visat.Foto: Press

I måndags damp brevet från Migrationsverket ner i brevlådan och Tayyab och han hans fru Komal har nu fyra veckor på sig att lämna landet.

 

LÄS MER: Han är en av de bästa i sitt yrke – ska utvisas

 

När Expressen pratar med honom under lördagseftermiddagen berättar han att han är stressad över situationen.

– De senaste dagarna har det varit stressigt. Jag är inte säker på att vi får stanna i Sverige och det är jobbigt att tänka på framtida saker, det går inte planera något heller och min fru är också upprörd över beslutet, säger Tayyab.

Gifte sig förra året

Tayyab och hans fru Komal gifte sig oktober 2015 och i januari kom hon också till Sverige med förhoppning om jobb och en tryggare framtid.

– Men det krånglade med hennes personnummer också, och i och med att man inte har ett svenskt personnummer så kan man inte heller börja studera eller öppna bankkonto, säger han och fortsätter:

– Hon har sökt många jobb men det varit svårt att hitta något inom redovisning och hon lär sig lite svenska av sina svenska vänner.

Oviss framtid

De har fyra veckor på sig att lämna Sverige såvida beslutet inte skjuts på - något som Tayyab och hans arbetsgivare hoppas på.

För en framtid i Pakistan känns oviss.

– Jobbsituationen är inte den bästa. Det finns jobb, men jag skulle verkligen vilja stanna här. I Pakistan är allt så mycket svårare. Jag trodde verkligen inte att det här skulle hända, i stället har jag bara sett framtiden här i Sverige. Jag såg det inte komma.

 

LÄS MER: Efter beslutet – nu vill Centern ändra reglerna

 

Överväldigad av engagemanget

Tayyab är både förvånad och överväldigad över allt engagemang som hans vänner, arbetsgivare och okända människor har visat.

– Jag trodde inte att det skulle bli så stort. Jag trodde att flera jag känner skulle reagera men när det nådde medierna så blev jag helt tagen av hur många som visade bry sig, speciellt alla svenskar som supportar och stöttar mig i den här jobbiga situationen.