Kvinnans svärson misstänks för att vara hjärnan bakom det brutala mordet som skakar Filippinerna. Foto: POLISENKvinnans svärson misstänks för att vara hjärnan bakom det brutala mordet som skakar Filippinerna. Foto: POLISEN
Kvinnans svärson misstänks för att vara hjärnan bakom det brutala mordet som skakar Filippinerna. Foto: POLISEN
Det var för ett drygt år sedan som den 51-åriga svenska kvinnan från Stockholmsområdet – men med rötter i Filippinerna – köpte hotellanläggningen i Panglau.Det var för ett drygt år sedan som den 51-åriga svenska kvinnan från Stockholmsområdet – men med rötter i Filippinerna – köpte hotellanläggningen i Panglau.
Det var för ett drygt år sedan som den 51-åriga svenska kvinnan från Stockholmsområdet – men med rötter i Filippinerna – köpte hotellanläggningen i Panglau.

”Jag är så rädd att han ska mörda mig också”

Publicerad

Den 51-åriga svenska kvinnan började driva ett hotell på den filippinska semesterorten.

Men efter en infekterad familjestrid har hennes svärson försökt kapa verksamheten – vilket lett till att svenskans advokat sköts ihjäl framför sina barn.

Nu jagas den 34-årige svärsonen av polis – misstänkt för att vara hjärnan bakom det brutala mordet som skakar Filippinerna.

– Jag är så rädd för att han ska mörda mig också, säger kvinnan.

Solstolarna står uppställda runt poolen och palmerna vajar vid sidan av det aprikosfärgade hotellet som ligger på den filippinska paradisön Panglao dit många svenskar reser på semester.

Men nu skakas den svenskägda anläggningen av ett blodigt morddrama som väckt stor uppmärksamhet i hela Filippinerna.

Det var för ett drygt år sedan som den 51-åriga svenska kvinnan från Stockholmsområdet - men med rötter i Filippinerna - köpte hotellanläggningen i Panglao.

Hon kom överens med sin vuxna dotter och 34-åriga svärson, som då också bodde i Stockholmsområdet, att de skulle resa ner till Filippinerna och mot lön hjälpa henne att starta verksamheten.

När kvinnan åkte ner några månader senare upptäckte hon att det tog ovanligt lång tid att få igenom tillståndet för hotellet. Hon tog kontakt med myndigheterna – och fick då reda på att svärsonen i stället lämnat in papper där han stod som ägare till hotellet.

Det ledde till en snabbt eskalerande konflikt där den 51-åriga kvinnan stod på ena sidan och hennes dotter och svärson på den andra.

– I somras hotade han att döda mig om jag inte lät honom ta över hotellet och han tog fram en pistol och sköt i luften utanför mitt rum, säger kvinnan.

Filippinsk polis gjorde razzia på hotellanläggningen

Hoten fortsatte och efter att en nära vän till den 51-åriga kvinnan mördats i oktober förra året gjorde filippinsk polis en razzia på hotellanläggningen där svärsonen vid det här laget bodde. Polisen beslagtog då stora mängder illegala vapen och svärsonen greps misstänkt för vapenbrott, men släpptes senare mot borgen.

Under den här perioden valde den svenska kvinnan att anlita en advokat för att driva processen om äganderätten till hotellet i domstol. Valet föll på Mia Manuelita Mascariñas-Green som gjort sig känd för att bland annat driva miljöfrågor och frågor barn och kvinnors rättigheter.

– Hon var känd för att ta väl hand om sina klienter och vara lojal, och jag ville ha den bästa, säger den svenska kvinnan.

Mia Manuelita Mascariñas-Green och svenskan fick snabbt en nära relation då advokaten lät den svenska kvinnan bo hemma hos sig i perioder när hotbilden från svärsonen blev för allvarlig.

– Hon sa att vi var systrar och att jag alltid var välkommen där, säger kvinnan.

Tvistemålet skulle upp i rätten i december förra året men svärsonen dök inte upp och begärde sedan en månads anstånd. Under den tiden lyckades Mia Manuelita Mascariñas-Green, enligt svenskan, hitta tidigare okända dokument hos den filippinska skattemyndigheten där det framgick att svenskan var rättmätig ägare till hotellet. Dokumenten väntades bli avgörande när den nya domstolsförhandlingen skulle inledas i mitten av februari i år.

– Några dagar innan dess gick min svärson till skattekontoret och hotade personalen där för att de skulle ändra i dokumenten så att hans namn stod där, säger svenskan.

– I somras hotade han att döda mig om jag inte lät honom ta över hotellet och han tog fram en pistol och sköt i luften utanför mitt rum, säger kvinnan om svärsonen.

Hade ett hetsigt gräl i domstolen

När det inte lyckades ökade frustrationen och flera personer ska enligt svenskan ha hört svärsonen uttala hot om att mörda advokaten Mia Manuelita Mascariñas-Green.

Filippinsk media har även rapporterat om att svärsonen och Mia Manuelita Mascariñas-Green hade ett hetsigt gräl i domstolen i samband med att förhandlingarna startade.

"De hade nyligen en hetsig diskussion i en rättegångssal i Tagbilaran City i Bohol." skriver Leo Udtohan, reporter på tidningen The Inquirer, i ett mejl till Expressen.

Några dagar senare sköts advokat Mia Manuelita Mascariñas-Green ihjäl i sin bil.

Det var i onsdags eftermiddag som hon var på väg hem tillsammans med sin tioåriga dotter, barnflicka och tvååriga tvillingar i Tagbilaran City när två motorcyklar plötsligt körde upp vid sidan av bilen.

Framför ögonen på hennes barn sköt männen på motorcyklarna ihjäl advokaten med sammanlagt 27 skott.

Skjutvapen, två handgranater och stora mängder narkotika

Filippinsk polis misstänker nu att den svenska kvinnans svärson är hjärnan bakom det brutala mordet. Polisen slog till mot hotellanläggningen i Panglao tidigt i fredags morse men då hade svärsonen redan lyckats fly. Däremot beslagtogs flera skjutvapen, två handgranater och stora mängder narkotika, uppger The Inquirer.

Nu är svärsonen efterlyst för det mycket uppmärksammade mordet och befinner sig på flykt tillsammans med sin fru. Samtidigt har filippinska advokatsamfundet deklarerat en officiell sorgedag på grund av mordet på Mia Manuelita Mascariñas-Green medan miljöorganisationen Greenpeace som också arbetat med den mördade advokaten kräver att den skyldige grips.

Den svenska kvinnan lever nu i fruktan för att hon står näst i tur att dödas.

– Jag vet inte om jag tar mig härifrån levande. Min svärson är kriminell och galen och det känns fruktansvärt att det är på grund av honom som min advokat dödats och tre små barn förlorat sin mamma, säger den svenska kvinnan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag