"Jag är mycket för tvätt och fotvård"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Vi grälar varje dag". Nu har Per Morberg bara en av döttrarna kvar hemma och får mer ensamtid med hustrun Inese. "Hon är min livskamrat. Hon är fantastisk. Vi har ett gräl varje dag. Can't live with her, can't live without her", säger han, här tillsammans med några poserande hästar i närheten av hemmet.
Foto: Cornelia Nordström

Per Morberg, jag nalkas dig med viss försiktighet. Du har ett rykte om dig att kunna vara lågtolerant mot journalister, att ha rätt kort stubin.

- Det händer. Det beror på. Jag är helt nyckfull därvidlag. Det är på Morbergs premisser hela tiden. Jag kan välja om jag ska vara svår kille eller snäll kille.  I dag har jag valt snäll kille.

 - Jag bestämde det redan  i går. Det finns inget man vinner på att vara trilsk och besvärlig. Sen är det så skönt med människor som är vuxna som du, som fyllt 60, som har haft ett iiv. Som inte känner att de vill slå sig in i mediebranschen med någon skandalartikel.

 Jag garanterar ingenting. Men bilden man fått av dig är den av den farlige mannen. Du har upprepade gånger blivit typecastad som en sådan. Är du en farlig man?

 - Den arge mannen skulle jag vilja säga. Förut tyckte jag om att få visa hur farlig och arg jag kunde vara, trots att jag egentligen är en så snäll kille. Fast jag är inte särskilt road av det längre, för att det händer att folk tittar konstigt på mig som om jag vore något på Skansen. Men framför allt för att det är så jobbigt att lira det.

 - Det jag är allra bäst på är komedier. Komiska roller. Då får man skrattet, kärleken, på direkten. Det vore kul att exempelvis får spela en homosexuell juvelerare på en auktionsfirma. (Här spelar han upp en hel scen och han är mycket autentisk)

 Du gjorde Viggo i Rederiet, du skulle vara med i fyra avsnitt, det blev 64. Och sen fick du gå i terapi.

 - Ska du leverera en trovärdig psykopat i en hel lång serie, då blir du fullständigt slut. Du måste hela tiden hitta det absolut svartaste, elakaste mest sataniska inom dig, klart du måste gå i terapi sen. 

 - Men så blev Viggo också ett mästerligt porträtt. Jag har gjort mycket skit också, men några gubbar jag gjort är klockrena. Han till exempel, han blev en legendarisk figur.

 Men berätta ändå, hur bär du dig åt för att spela vidrig?

 - Det är trettonhundrade gången i rad jag får den frågan och jag har alltid svarat precis samma sak. Man får gå ner i sin källare och gräva, ner i kolkällaren och ta några spadtag. Du har också en kolkällare. Det är bara det att du kanske slipper gräva i den. Eller så går du till en psykoterapeut, för något skit har du.

 Eh, jo, visst, kanske det. Och du har en fru som är psykoterapeut. Blev hon det före eller efter det att ni möttes?

 - Hon blev det faktiskt efteråt. Vi har varit ihop hela livet, det finns knappt något före. Hon skulle ha blivit läkare. Hon hade en med kand, men det sprack när vi träffades. Jag var ju ett barn då, jag fattade inte varför hon skulle gå i skolan när hon kunde vara hemma med mig,

 I din kommande kokbok står det att det är hon som tänker och du som känner.

 - Men om du läst noga så står det också att vi växlat en del i de där rollerna genom åren.

 Du har gjort stor succé som matlagare i tv. För att du lagar så bra mat eller för att du är du?

 - Om jag går på en restaurang så kan jag i nio fall av tio göra varenda rätt bättre än den jag blir serverad. Så är det bara. Och därför besöker jag endast vissa speciella ställen hos vissa speciella krögare som jag känner till. Ta  min spagetti bolognese, den är oslagbar.

 (Vi får smaka på gårdagens spagetti, mmm, inte så tokig!)

 Du har anklagats för att vara en ganska ohygienisk kock, mycket fingrar i maten och håret på ända.

 - Jag, ohygienisk? Jag som har bacillskräck. Jag har inte kunnat ta i ett toaletthandtag eller rulltrappsräcke på säkert 30 år. Jag är mycket för tvätt och dusch och nagelvård och fotvård, nästan fikusalt.

 Men visst stämmer det att du lagar mat på ett sexigt och machoartat vis? Så upplever i alla fall många förtjusta damer det.

 - Nej, så är det inte. Det känns jättetrevligt att kallas sexig och macho, men jag förstår inte alls det där. Jag är bara jag, jag kan inte vara annat och tycker folk att jag är sexig när jag snart är 50 bast, då är det jätteroligt, tack så mycket! 

 Och hur var det nu med Meryl Streep?

 - Hon är fantastisk. Jag var bjuden till hotell Rival när Mamma Mia! hade premiär och då gick jag faktiskt fram till henne och sa:

 "Hello, my name i Per Morberg. I am a Swedish actor. I admire you enormously. Can I please kiss your hand?"

 Då tittade hon på mig och svarade:

 "You can kiss me wherever you want!"

 Jag kysste henne på halsen. När jag gick sa hon: "Wait, what was your name?"

 Samtidigt som du säger att du bara är du och inte kan vara något annat som kock, så säger du också att det är en roll du spelar. Jag såg dig helsteka rödspättor åt Malin Berghagen häromdagen. Det såg ut som äkta matlagning, rätt upp och ner.

 - Men det är en roll jag gör även om den är mycket nära mig, det finns ett filter emellan, en fin galondräkt, som den där tunna hinnan som folk lyfter av sig i tvättmedelsreklamen. Jag vill i alla fall anse att jag gör en roll.

 Och nu ger du alltså, med hjälp av din hustru, ut en kokbok, med jordnära ganska manlig mat.

 - Den måste sälja i 200 000 exemplar minst, det kommer den att göra göra, annars har den inte varit värd allt besväret.

 Oj. Jag håller tummarna. Mat har alltid varit viktigt för dig, dryck också. För mycket dryck ibland har du antytt.

 - Låt mig säga så här: jag är ännu bättre än Ingvar Kamprad på att ta vita perioder.

 Lagar du förresten mat till vardags också? Ni är sju i familjen!

 - För det mesta gör jag det. Men vi har aldrig varit sju samtidigt, det är en sån spridning på mina fem döttrar. Och nu är bara den yngsta kvar.

 Känns det tomt?

 - Nej då och det är ju rätt skönt när hon sover hos en kompis och det bara är Inese och jag efter att vi har haft barn i princip hela våra vuxna liv.

 Det måste vara ett bra test på äktenskapet att se hur det funkar när det plötsligt blir så.

 - Inese är min livskamrat. Hon är fantastisk. Vi har ett gräl varje dag. Can't live with her, can't live without her.

 Apropå din bacillskräck, har du några andra intressanta fobier?

 - Massor. Hur jag ställer skorna till exempel. Mycket tvångshandlingar. Den som såg mig i min loge inför en premiär, den skulle tänka: Sätt honom i en cell!

 Det har blivit mer mat än skådespel för dig de senaste åren, vad vill du helst ägna dig åt?

 - Jag vill göra både och,  jag vill inte bara bli Mat-Per med hela svenska folket. Jag kan bli lite orolig för att jag ska tappa mitt skådespeleri.

 - När jag började på scenskolan var jag den enda som vågade säga: jag vill åka till Hollywood och bli filmstjärna. Det drömmer jag inte om längre.

 - Men Nyquist har några år, Persbrandt har några år, Eklund har några år. Nu väntar jag  på att få mina år i Film-Sverige.

FAKTA

Ålder: 48 år
Familj: Hustrun Inese, psykoterapeut. Döttrarna Janina, 35, Liza, 27, Alida, 24, Molly, 16 och Astrid, 12 år.
Husdjur: Katten Ester.
Bor: I ett vackert gammalt gult stenhus invid Tullgarns slott.
Uppvuxen i: Hökarängen och Sköndal.
Mamma var: Talpedagog.
Pappa var: Rörmokare.
Aktuell för: Kokboken 'Per Morberg - scenen, livet och konsten att laga mat'. Samt för rollen som kock i matlagningsprogrammet 'Vad blir det för mat i dag', varje torsdag i TV4 Plus.
Utbildning: Kristinebergs restaurangskola, Teater- och operahögskolan i Göteborg.
Karriär: Snart 250 teater-, tv- och filmproduktioner.
Mest känd som: Vidrige Viggo i Rederiet.
Har varit: Mästare i judo.
Goda egenskaper: Otålig.
Sämre egenskaper: Otålig
Gör vågen för: Kärlek.
Sågar: Fyrkantighet.
Motto: Var dig själv men byt själv hela tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.