”Jag är inte stolt över den personen jag var”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Nadim Ghazale är polisens ansikte utåt i SVT-programmet Veckans brott.
Foto: SVT / SVT
Nadim Ghazale.
Foto: Andreas Rosenqvist

Nadim Ghazale är polisens ansikte utåt i SVT-programmet Veckans brott. 

Nu berättar Ghazale om hur han som tonåring slogs och mobbade. 

– Jag är inte stolt över den personen jag var, säger han i SVT:s Min Sanning. 

Borås-polisen Nadim Ghazale, 38, har under det gångna året kommit in i den svenska medieoffentligheten med besked. Han medverkar återkommande som gäst i SVT:s brottsmagasin Veckans brott, deltar i brottsdebatten och har drygt 11 000 följare på Instagram

Men det var inte givet att Nadim Ghazale skulle bli polis. Som ung tonåring var han i själva verket något av en bråkstake. Ghazale berättar för Min Sanning-programledaren Anna Hedenmo hur han som 14-åring i Ulricehamn hamnade i slagsmål. 

Ghazale beskriver att han hade något av en identitetskris och lyfter både rasism han utsatts för, men också sin självuppfattning om att han slog ur underläge, som orsaker till att han slogs. Boråspolisen beskriver våldet som ”berusande”.

– När jag tagit till våld har jag tyvärr mått ganska bra, säger han och konstaterar att den kunskapen har gjort det lättare för honom att tala med unga våldsverkare: 

– Det är förlösande att ge igen. Det är inte rätt, men jag förstår känslan. 

”Förlösande att ge igen”

Ghazale radar upp ett par vändpunkter som fick honom att ändra sitt beteende: Han utsågs till kamratstödjare, fadern tillrättavisade honom bryskt och hans sportengagemang gav honom ett meningsfullt sammanhang. 

– Jag är så oerhört tacksam för allt jag fått, som lett mig dit jag är i dag. Jag har svårt att peka på vad det var som gjorde att jag drogs till den sfären, som tur var hade jag idrotten och andra vänner som lockade mycket mer och höll mig kvar. Men i en annan värld med sämre förutsättningar eller sämre bollkänsla hade jag kanske hamnat på andra sidan, säger han i programmet. 

Nadim Ghazale har också en teori om varför så förhållandevis få personer med utländsk bakgrund når hela vägen fram i rekryteringsprocessen till Polishögskolan. Han menar att gruppen i högre utsträckning vuxit upp i särskilt utsatta områden och därigenom fått naturliga kopplingar till personer som verkar komprometterande i en säkerhetsgenomgång av kandidaten. 

– Det är svårt att växa upp i ett område, där du inte får en koppling.

– Vi kan inte ha poliser som är vänner med, eller vars lojalitet ligger gentemot, kriminella personer. Det går inte. Då spelar representationen ingen roll, det är ingen tvekan om det. Frågan är bara om man behöver utreda vidare hur stark kopplingen är, säger han i programmet. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.