"Jag är helt förstörd"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Hela hans familj sitter fast i krigets Georgien.
550 mil därifrån, i Göteborg, sitter Bekar Bartaias, 27, framför internet dygnet runt och söker information.
- Jag är helt förstörd, säger han.
Bomberna faller över Sydossetien. Tio mil därifrån, i huvudstaden Tbilisi, bor hela Bekar Bartaias familj.
När han fick tag i familjen på telefon hade de ingen aning om att deras land var i krig.
– Jag fick reda på det när jag satt och surfade på internet hemma. Jag blev helt förstörd. Det kom som en blixt från klar himmel. Jag ringde hem med en gång. De hade inte fått någon information alls. De blev väldigt nervösa, säger Bekar Bartaias.
Hans syster jobbar på en bank i Tbilisi. När hon kommit till jobbet i går var ingen av hennes manliga kollegor på jobbet.

Alla inkallade

– Alla hade blivit inkallade till landets reservstyrkor. Kvinnorna uppmanades att gå och lämna blod. Min syster gjorde det med en gång, säger han.
För fem år sedan flyttade Bekar Bartaias till Göteborg för att plugga på Chalmers. Nu jobbar han som dataprogrammerare på ett litet företag.
Sedan han lämnade Georgien har han noga följt händelseutvecklingen i landet.
– Det har varit små stridigheter mellan Ryssland och Georgien.
– Men det här... Jag kunde aldrig föreställa mig att något så här fruktansvärt kunde hända, säger han och skakar på huvudet.

Väldigt orolig

Han är väldigt orolig för vad som kommer att hända i hans hemland den närmsta tiden.
– Det kan gå hursomhelst. Bestämmer sig ryssarna för att ockupera huvudstaden har vi ingen chans. Ryssland kommer att köra över oss, säger Bekar Bartaias.
Caroline Stenman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag