Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jacob, 25, hyllas för verk om Auschwitz-överlevare

Jacob Mühlrad med Eva Dahlgren som sjunger i verket.
Foto: Olle Sporrong
Jacob Mühlrad tillsammans med Micael Bindefeld.
Foto: Olle Sporrong
Jacob Mühlrad repeterar inför ceremonin i SR-huset med dirigenten Fredrik Malmberg.
Foto: Olle Sporrong

25-årige Jacob Mühlrad har haft en raketkarriär och kallas i dag för en av världens mest lovande kompositörer.

På fredagen tar han emot ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse för att kunna slutföra ett körverk som bygger på ett fiktivt samtal mellan honom och hans morfar, som överlevde Förintelsen.

– Genom hela livet har jag önskat att jag hade ställt de här frågorna till honom när han fortfarande var i livet, säger Jacob Mühlrad.

Som barn undrade Jacob Mühlrad vad det var för siffror som hans morfar, Michael Bliman, hade tatuerat in på armen.

– Han svarade på frågan, men han log alltid och sa: "Jacob, det är för att jag är så glömsk, så jag har tatuerat in mitt telefonnummer". Morfar ville skoja bort det, för han var inte kapabel till att berätta om vad det var han hade varit med om.

Att morfar tillhörde gruppen på över en miljon judar som deporterats till förintelselägrena Auschwitz och Bergen-Belsen förstod Jacob Mühlrad långt senare.

– Morfar brukade säga till min mamma att han inte kunde tala med mig om vad han varit med om. "Om jag själv inte kan förstå vad jag har varit med om – hur ska jag då kunna förklara det för min omvärld?", menade han.

Jacobs morfar överlevde bland annat förintelselägret Auschwitz.
Foto: Christian Örnberg

Förlorade sin morfar när han var tio år

Jacob Mühlrad var tio år när hans morfar gick bort. I dag har han fyllt 25 år och i hans huvud ekar fortfarande frågor som han aldrig fick svar på från morfar.

Som en av de mest lovande kompositörerna i världen försöker Mühlrad nu komma närmare sin morfar i ett körverk med arbetsnamnet "Elegy". Den 14 oktober är det världspremiär med Radikören på Berwaldhallen. Verket bygger på en text om Jacobs morfar Michael Bliman och hur han överlevde Förintelsen.


LÄS MER: De är Förintelsens sista vittnen


– Genom hela livet har jag önskat att jag hade ställt de här frågorna till honom när han fortfarande var i livet. Jag var ju bara ett barn och tio år när morfar gick bort, och då kanske man inte kommer på att ställa de här frågorna som man senare önskar att man hade svar på.

Handlar om en fiktiv dialog

Verket handlar om en fiktiv dialog mellan Jacob och morfadern.

– Hans svar på mina frågor är alltså hans egna ord. Svaren är genererade utifrån de vittnesmål och intervjuer som gjordes med honom när han var vid liv.

Vad är det för frågor du ställer?

– Min första fråga är: "Morfar, vad har du varit med om?". Sedan kommer vi in på vad han har upplevt i Bergen-Belsen. I hans svar säger han: "När jag kom till Bergen-Belsen längtade jag tillbaka till barackerna i Auschwitz".

I dag tar Jacob Mühlrad emot ett stipendium på 300 000 kronor från Micael Bindefelds stiftelse.
Foto: Olle Sporrong

– Det tycker jag är ett svar som berör enormt.


LÄS MER: Förintelsen i bilder


Verket finansieras av ett stipendium på 300 000 kronor som delas ut av Micael Bindefelds stiftelse. Under fredagen tar han emot stipendiet ur drottning Silvias hand på Dramaten i Stockholm.

”Jag är enormt tacksam”

– Det är en väldigt stor ära och det känns väldigt viktigt att få den här chansen. Det hade inte varit möjligt att berätta om hur min morfar överlevde ett av de värsta brotten mot människor genom historien utan Micael Bindefelds stiftelse. Jag är enormt tacksam för det.

Stipendiet, som delas ut varje år, delas ut till personer eller organisationer som har en vilja att förmedla kunskap till en bred publik med berättelser om Förintelsen.

– För varje år sjunker kunskapen om Förintelsen drastiskt och i den yngre generationen finns det en risk att det här till slut glöms bort. Men därför är det så viktigt att vi ständigt jobbar för att påminna, förklara och utbilda.

Når man den unga publiken med ett körverk på Berwaldhallen?

– Jag ser det som att det finns olika sätt. Det finns olika typer av berättande och olika medium som man måste använda för att nå till olika grupper, beroende på intresse och ålder. Då krävs olika konstformer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.