Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jackie Kennedys hemliga kärlek med makens bror

Ethel Kennedy var 40 år när hon förlorade sitt livs kärlek. Hon gifte aldrig om sig och har levt som änka sedan dess.Foto: STEPHEN LOVEKIN / REX/IBL
Robert, Jackie, Ethel och John F Kennedy. Foto: COURTESY EVERETT COLLECTION/IBL
Jackie Kennedy.Foto: MARK SHAW / AP TT / NTB SCANPIX

De var gifta med varsin Kennedy.

De förlorade dem bägge inom loppet av några år.

Men Ethel Kennedy såg också med misstänksamhet på Jackie.

Hon visste vad ryktena sa:

Att Jackie efter John F Kennedys död inledde en affär med hennes Bobby.

Det dök upp en gammal kvinna vid Arlington kyrkogården den 6 juni i år. Dagen då det gått exakt 50 år sedan Bobby Kennedy avled på ett sjukhus i Los Angeles, nedskjuten ett drygt dygn tidigare av Sirhan Sirhan på Ambassador Hotel.

Ethel Kennedy var 40 år när hon förlorade sitt livs kärlek. Hon gifte aldrig om sig och har levt som änka sedan dess.

Det var hon som lade ner en vit ros vid graven. Hon är 90 år i dag och är fortfarande politiskt intresserad.

Ethel Kennedy tillsammans med medlemmar ur Kennedy-familjen vid Robert F Kennedys grav 2003. Foto: RON EDMONDS / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Några veckor efter besöket på Arlington kyrkogården så inledde hon en kort matstrejk i protest mot Trump-administrationens beslut att skilja barn från föräldrar vid den amerikanska gränsen.

– Generationer av amerikaner arbetade inte och slet för att bygga upp ett land där barn och deras föräldrar placeras i burar för en cynisk politisk agenda, sa hon vid en sällsynt intervju med Boston Globe.

”Kan vi prata om något annat?”

Hon ger väldigt sällan intervjuer. När dottern Rory - Ethel Kennedys yngsta barn med Bobby, deras elfte - gjorde en dokumentär om henne och ville prata om pappans död, så svarade mamma bara tyst:

– Kan vi prata om något annat?

Ethel och Bobby Kennedy vid Ambassador Hotel i Los Angeles den 5 juni 1968. Kort därefter skjuts han ihjäl.Foto: DICK STROBEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Det gör ont än. Och de senaste åren har bjudit på många smärtsamma ihågkomster. I år var det 50 år sedan Bobby Kennedy dog, 2013 var det 50:e årsjubileet av mordet på John F Kennedy, storebror till Bobby.

Presidenten ligger begravd där också på Arlington kyrkogården strax utanför Washington DC. Där ligger Jackie också. Hon avled 1994 i cancer, 64 år gammal.

Ethel och Jackie hade känt varandra sedan 1953. Det uppstod en slags rivalitet emellan dem från första stund.

Ethel Kennedy älskade att hålla fester och stå som värd och det var under en sådan hon för första gången träffade Jacqueline Bouvier, som hon då hette. 

Ethel var ingift i Kennedy-klanen sedan tre år. Hon hade gift sig med Bobby Kennedy 1950 då hon var 22 år. Det var egentligen Bobbys storebror Jack (John F) som var bjuden till festen, men han undrade om han fick ta med sig sin nya flickvän, Jackie.

Ethel ringde upp henne och sa samma sak som hon sagt åt alla andra gäster: Klä dig i svart!

Jackie anlände sist, ditkörd i en Rolls Royce. Under sin svarta päls bar hon en svart aftonklänning med silvertråd.

Den enda som inte följde klädreglerna var Ethel. Hon bar en smaragdgrön dress och fick en hel del uppmärksamhet, precis som tanken var. Men Jackie bjöd på hård konkurrens.

Jackie Bouvier skyllde efter en stund på huvudvärk, såg till att berätta det för var och en av gästerna innan hon försvann därifrån.

Kallade Jackie för ”Debutanten”

Ethel skulle lite lätt fnysande kalla henne för ”Debutanten”. Jackie skulle senare till vänner säga saker som:

– Jag kommer inte att bli som de vill. Jag tänker inte klippa mitt hår, jag tänker inte få 25 barn.

Hon skulle kalla Ethel en ”bebis-tillverkande maskin”.

– Vrid upp henne och hon blir gravid.

Bobby och Ethel Kennedy var hemma vid familjens gård Hickory Hill i McLean, Virginia den 22 november 1963, dagen som förändrade allt. Det var Bobby som fick nyheten via telefon, från FBI-chefen J Edgar Hoover.

– Jag har nyheter för dig. Presidenten har blivit skjuten.

Ethel låg vid poolen men kunde på sin makes ansiktsuttryck se att något var allvarligt på tok.

– Jack har blivit skjuten. Det kan vara dödligt, sa han.

Det blev början på den mörkaste perioden i Bobby Kennedys liv. Han hade varit justitieminister i John F Kennedys administration och stod sin bror mycket nära.

Bobby tröstade Jackie

Det blev också inledningen på en tid han skulle tillbringa mycket tid med sin svägerska, den nyblivna änkan Jackie Kennedy. Bobby Kennedy mötte henne på flygplatsen tillsammans med kistan när planet landade från Dallas och fanns sedan vid hennes sida.

De två hade stått varandra nära redan tidigare, men John F Kennedys död förde dem än närmare. Det hade gått kvinnorykten om Bobby Kennedy tidigare precis som det gjort om hans bror, och snart viskades det att det pågick något mellan honom och Jackie.

Bobby Kennedy möter Jackie när hon återvänder från Dallas med sin ihjälskjuten make. De två tros sedan ha inlett en relation.Foto: AP

– Det förvånade mig alltid att kärleksaffären mellan Bobby och Jackie var hemlig så länge, säger författaren Truman Capote i David Heymanns biografi om Bobby Kennedy, ”RFK”.

– Alla som var någon kände till det. De betedde sig som tonåringar.

I Heymanns bok beskrivs en scen när de alla tre - Bobby, Ethel och Jackie - är på en kryssning, cirka ett halvår efter John F Kennedys död. Bobby och Jackie brukade försvinna under däck, medan Ethel stannade där uppe.

– När de återvände upp såg de lyckliga ut som ett par nöjda katter, säger Arthur Schlesinger, en god vän till familjen i boken.

Han tog på hennes bröst

En annan som citeras är Mary Herrington som umgicks med dem. Hon säger sig ha bevittnat följande kring julen 1964:

– De började kyssa varandra och han placerade sin ena hand över hennes bröst, och den andra innanför hennes nedre bikinidel. Jag var chockad.

Ethel Kennedy själv var inte omedveten om ryktena. Författaren Larry Tye intervjuade henne för boken ”Robert Kennedy: The making of a liberal icon” och han skriver att hon lärde sig att leva med ryktena, att hon visste att otrohet var ett av prisen man fick betala för att vara gift med en Kennedy.

– Det finns en orsak till att Ethel har levt med dessa rykten i 50 år och att hon slutat att lyssna på dem eller läsa om dem, säger Larry Tye till veckotidningen People.

– Det enda hon brydde sig om var att Bobby alltid återvände hem, att han kom hem till henne och barnen.

– Hon var så förälskad i honom, hon skulle ha förlåtit honom för allt.

Ethel och Bobby Kennedy. De fick elva barn tillsammans. Den yngsta, dottern Rory, föddes efter hans död. Foto: AP / AP PRESSENS BILD

Men ibland kunde hon visa ilskan. Under primärvalskampanjen i maj 1968 samlades klanen Kennedy hemma i Hyannis Port, skriver Sarah Bradford i Jackie-biografin ”Americas Queen”. Det fanns optimism då om att Bobby Kennedy skulle vinna presidentvalet senare samma höst.

– Visst blir det underbart när vi kommer tillbaka till Vita huset, utbrast Jackie Kennedy.

”Vad menar du med vi?”

Ethel avbröt henne och sa med kall röst.

– Vad menar du med vi?!

Jackie försvann upprörd ut ur huset. Bobby följde inte efter. Några veckor senare var han död. Inom ett halvår hade hon gift om sig med den grekiske skeppsredaren Aristotle Onassis.

Ethel däremot är och förblir fru Kennedy.