Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jackie Arklöv söker tidsbestämt straff

Livstidsdömde polismördaren Jackie Arklöv, 42, vill få tidsbestämt fängelsestraff. Foto: Markus Marcetic
Astrid Gladh, 75, mamma till den mördade polisen Robert Karlström. Foto: Robban Andersson

Livstidsdömde polismördaren Jackie Arklöv, 42, vill få tidsbestämt fängelsestraff.

Efter 17 år bakom galler tycker han tiden är mogen.

– Det är sorgligt och fruktansvärt om han skulle få det beviljat. Det är ju jag som har fått straffet – han har skjutit min son, säger Astrid Gladh, 75, mamma till den mördade polisen Robert Karlström.

Det har passerat ett par år sedan Jackie Arklöv senast ansökte om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff på 27 år.

Då blev det nobben i tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen.

Nu gör 42-åringen, som erkänt att det var han som avlossade de dödande skotten mot polismännen Robert Karlström och Olle Borén i Malexander, ett nytt försök.

Mamman: "Bedrövligt"

Den 3 maj tog Örebro tingsrätt emot Arklövs ansökan.

– Jag tycker det är bedrövligt, säger Astrid Gladh om nyheten.

"Jag har avtjänat 17 år av min tid, och det skulle betyda mycket för min fortsatta utveckling att få ett datum på min framtida frigivning", inleder Jackie Arklöv sin ansökan som han skickat från anstalten i Borås.

– 17 år, ja. Men jag får avtjäna resten av mitt liv. Så är det ju.

Arklöv stöttas av familj och vänner

Vad tycker du är en rimlig tid för Jackie Arklöv att sitta i fängelse?

– Folket i gemen ser ju helt annorlunda på en sådan här situation, men de har förstört mitt liv. Och har tagit barnens pappa ifrån dem för tid och evighet. Jag blir frustrerad bara jag tänker på det, säger Astrid Gladh.

Polismördaren skriver i ansökan att ett tidsbestämt straff skulle hjälpa honom att "planera och organisera en återanpassning till ett fritt liv". Han tror sig ha goda möjligheter att klara av ett liv utanför murarna tack vare stöttning från familj, släkt, vänner och organisationer som Fryshuset – som har verksamhet för att hjälpa tidigare nazister att återanpassas till samhället.

Men han säger sig även vara förberedd på att stöta på problem om han släpps fri.

Förbereder sig för frigivning

"Jag är dock medveten om att jag på min väg kommer att stöta på allehanda svårigheter och hinder - dessa av en annan art än de problem eller motgångar som kan uppkomma bakom murarna. Jag har genom anstaltens programverksamhet, samt diskussioner med min nuvarande samtalsterapeut, bearbetat och skisserat kring dessa risker", skriver Arklöv.

Det var i maj 1999 som en trio bestående av Jackie Arklöv, Tony Olsson, 43, som blev nekad tidsbestämt straff förra året, och Andreas Axelsson, 45, kom över miljonbyte under ett bankrån i Kisa. Robert Karlström och Olle Borén tog upp jakten med rånarna, vilket slutade med skottväxling och de iskalla morden på poliserna i Malexander.

Expressen söker Jackie Arklövs advokat, Per Durling.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!