Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff

Polismördaren Jackie Arklöv får inte sitt straff tidsbestämt.
Foto: MARKUS MARCETIC

Polismördaren Jackie Arklöv får inte sitt straff tidsbestämt.

Det beslutade Örebro tingsrätt på torsdagen.

Tingsrätten anser att straffvärdet för hans brott är för högt för att ge tidsbegränsat straff nu.

FAKTA

Bakgrund: Dödsskjutningarna i Malexander

Den 28 maj 1999 rånades banken i Kisa i södra Östergötland.

Rånarna Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson sköt först vid två tillfällen mot en ensam efterföljande polis.

När poliserna Olle Borén och Robert Karlström senare kom att följa efter flyktbilen valde rånarna åter att stanna för att skjuta.

Exakt vad som hände vet bara de tre rånarna som samtliga dömts till livstids fängelse för mord. Men det som konstaterades efteråt var att de två poliserna träffades av flera skott. Dessutom hade Olle Borén skjutits i bakhuvudet, från nära håll. Robert Karlström hade skjutits i pannan, från bara en decimeters avstånd.

Jackie Arklöv greps av polis i Tyresö tre dagar efter morden, den 31 maj, och skottskadas.

Sommaren 2001 erkände Arklöv att det var han som sköt polismännen till döds. (TT)

Viktigt för dömda att sköta sig

Vid prövningen ska domstolen särskilt ta hänsyn till den tid som den dömde har avtjänat, brottligheten som livstidsstraffet avser, risken för återfall i brott samt om den dömde har skött sig och medverkat till att främja anpassning till ett liv i frihet.

Källa: Regeringens hemsida

Tingsrätten noterar att Arklöv är dömd för två fall av mord, försök till mord, tre grova rån, ett försökt till grovt rån samt folkrättsbrott och skriver i domen:

"Tingsrättens bedömning är att det sammanvägda straffvärdet av den ovan redovisade brottsligheten medför att det ännu återstår en längre tids avtjänande av livstidsstraffet."

Dessutom anser tingsrätten att risken för återfall i brott inte helt kan uteslutas, eftersom den bedömningen har varierat i de utredningar som gjorts.

Expressen.se har ännu inte nått Jackie Arklövs advokat Per Durling för en kommentar. Åklagaren Ulf Stålhane har semester.

Jackie Arklöv har suttit frihetsberövad i drygt 15 år, vilket skulle motsvara ett utdömt straff på 23 års fängelse. Han dömdes år 2000 till livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999. Morden på de två poliserna ägde rum efter att Arklöv tillsammans med Tony Olsson (numera Byström) och Andreas Axelsson rånat en bank i Kisa.

Har tidigare fått avslag

Jackie Arklöv har en gång tidigare fått avslag på en ansökan om tidsbegränsat straff. Han har ansökt ytterligare en gång, men drog då tillbaka ansökan.

Vid förhandlingen i Örebro tingsrätt för drygt två veckor sedan sade Jackie Arklöv, enligt SVT:s Tvärsnytt, så här om hur han ser på brotten nu:

– När jag tvingas prata om det så mår jag illa och att säga att jag ångrar det känns för lite med tanke på hur allvarligt det är. Jag skulle göra vad som helst för att göra det ogjort.

Enligt den utredning som gjorts har Jackie Arklöv skött sig väl i fängelse. Han har bland annat studerat och har via Fryshuset i Stockholm engagerat sig för att hjälpa andra att lämna nazismen.

Sitter på anstalt i Borås

Han sitter nu på anstalten i Borås och har haft övervakade permissioner där hans synts på stan i Borås. Vid förhandlingen sade Arklövs advokat, enligt SVT, att straffet borde begränsas till 27 år, vilket skulle innebära frigivning om tre år. En jämförelse gjordes med Mattias Flink, vars straff sattes till 30 år.

Åklagaren Ulf Stålhane menade att frågan om tidsbestämt straff var för tidigt väckt med tanke på de allvarliga brotten oh kopplingen till nazism.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.