"JAG ÄR CORNELIS SON". I går spelade Bengt Andersson på Glenn Millers restaurang i Östhammar. "Personligen tror jag att jag är Cornelis Vreeswijks son", säger han. Foto: Thomas Engström
"JAG ÄR CORNELIS SON". I går spelade Bengt Andersson på Glenn Millers restaurang i Östhammar. "Personligen tror jag att jag är Cornelis Vreeswijks son", säger han. Foto: Thomas Engström

Jack Vreeswijk: Jag måste få slut på det här

Publicerad
Uppdaterad
ÖSTHAMMAR/STOCKHOLM. Trubaduren Bengt Andersson utger sig för att vara Cornelis Vreeswijks okände son - trots att ett DNA-test bevisat motsatsen.
Nu har familjen Vreeswijk fått nog.
- Jag måste få slut på det här, säger sonen Jack Vreeswijk.
Förra sommaren träffade Expressen Bengt Andersson, 38, på ett hotell i Strömsund utanför Östersund. Han påstod då att han var resultatet av en kärleksaffär mellan hans mamma och Cornelis Vreeswijk.
– Jag är väl det som skulle ha hamnat på lakanet, sade han.
Efter artikeln krävde Cornelis Vreeswijks son Jack, 43, att få se bevis. Ett DNA-test genomfördes på rättsmedicinalverket och resultatet var entydigt – Jack och Bengt hade inte en gemensam far.

Kallar sig Vreeswijk

Trots det har Bengt Andersson fortsatt att turnera under namnet Vreeswijk.
Expressen träffade honom under gårdagens spelning på Glenn Millers restaurang i Östhammar utanför Uppsala.
– Jag tror inte på DNA-testet, det visar ju bara att jag och Jack inte är bröder och vad är det som säger att Jack är son till Cornelis, säger han.
Inför spelningen hyllade han sin påstådda pappa i Upsala Nya Tidning.
– Arvet jag fick var rösten, Cornelis röst. Det här är mitt sätt att hylla farsan, säger han i artikeln.
– När jag läste det höll jag på att sätta middagen i halsen. Det har gått för långt, säger Jack Vreeswijk.

Hoppats i fyra år

I fyra år har han hoppats att Bengt Andersson ska sluta kalla sig Cornelis son.
– Det verkar nästan som att jag måste DNA-testa mina fastrar för att han ska ge sig, säger Jack Vreeswijk och suckar.
Men Bengt Andersson har inga planer på att ge upp namnet Vreeswijk.
– Förra månaden hade jag 23 spelningar som ger mig runt 5 000 kronor per gång, det här är mitt artistnamn och jag tänker använda det, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag