Människor jublar efter att USA:s högsta domstol bestämt att homosexuella par har rätt att gifta sig. Foto: Jacquelyn Martin
Människor jublar efter att USA:s högsta domstol bestämt att homosexuella par har rätt att gifta sig.  Foto: Jacquelyn Martin

Ja till samkönade äktenskap i USA

Publicerad

USA:s högsta domstol slår fast att samkönade äktenskap är en rättighet i hela landet, uppger Reuters.

I dag är en historisk dag för homosexuellas rättigheter. USA:s högsta domstol har slagit fast att homosexuella par har rätt att gifta sig oavsett var i landet de bor - det är med andra ord inte längre en rättighet som enbart heterosexuella amerikaner får åtnjuta.

Den första lagliga samkönade vigseln i USA genomfördes för 11 år sedan. Då var det fortfarande kontroversiellt, men idag är tonläget i stort ett annat.

Enligt Washington Post är domstolens beslut kulmen på en aldrig tidigare skådad omvälvning av den allmänna opinionen i frågan – som kallats den mest angelägna medborgarrättsliga frågan i modern tid.

I beslutet skrev domaren Anthony Kennedy:

"Samkönade par får nyttja den grundläggande rättigheten att gifta sig. Den friheten kan inte längre förvägras dem".

"Ingen union är mer djupgående än äktenskapet, för det förkroppsligar de högsta idealen: kärlek, trohet, hängivenhet, uppoffring och familjen", skrev han vidare.

Innan dagens beslut var samkönade äktenskap tillåtna – i olika omfattning – i 38 av USA:s stater. I 15 delstater var det olagligt.

Men att människor inte tillåts gifta sig med den de älskar – oavsett kön – är nu alltså ett minne blott i USA.

 

 

På sociala medier hyllas beslutet. Under hashtagen #LoveWins svämmar Twitter just nu över av lycka över det historiska beslutet.

Och dagen till ära har Vita husets Facebooksida bytt profilbild – till en siluett av det välkända huset, målat i regnbågsfärger. Det är ett drag som redan genererat nästan 68 000 likes.

Enligt Washington Post levde ungefär 70 procent av amerikanerna, innan domslutet, i stater där homoäktenskap var tillåtna. 30 procent av USA:S befolkning levde med andra ord i stater där homosexuella inte fick gifta sig. Men det blir det alltså ändring på nu.

Men det var inte ett domslut som kom av sig självt. Att alla amerikaner, oavsett kön och sexuell läggning nu får gifta sig har föregåtts av decennier av både rättstvister och aktivism, skriver NY Times.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag