Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ja till samkönade äktenskap i USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Människor jublar efter att USA:s högsta domstol bestämt att homosexuella par har rätt att gifta sig.
Foto: Jacquelyn Martin

USA:s högsta domstol slår fast att samkönade äktenskap är en rättighet i hela landet, uppger Reuters.

I dag är en historisk dag för homosexuellas rättigheter. USA:s högsta domstol har slagit fast att homosexuella par har rätt att gifta sig oavsett var i landet de bor - det är med andra ord inte längre en rättighet som enbart heterosexuella amerikaner får åtnjuta.

Den första lagliga samkönade vigseln i USA genomfördes för 11 år sedan. Då var det fortfarande kontroversiellt, men idag är tonläget i stort ett annat.

Enligt Washington Post är domstolens beslut kulmen på en aldrig tidigare skådad omvälvning av den allmänna opinionen i frågan – som kallats den mest angelägna medborgarrättsliga frågan i modern tid.

I beslutet skrev domaren Anthony Kennedy:

"Samkönade par får nyttja den grundläggande rättigheten att gifta sig. Den friheten kan inte längre förvägras dem".

"Ingen union är mer djupgående än äktenskapet, för det förkroppsligar de högsta idealen: kärlek, trohet, hängivenhet, uppoffring och familjen", skrev han vidare.

Innan dagens beslut var samkönade äktenskap tillåtna – i olika omfattning – i 38 av USA:s stater. I 15 delstater var det olagligt.

Men att människor inte tillåts gifta sig med den de älskar – oavsett kön – är nu alltså ett minne blott i USA.


https://twitter.com/POTUS/status/614435467120001024

På sociala medier hyllas beslutet. Under hashtagen #LoveWins svämmar Twitter just nu över av lycka över det historiska beslutet.

Och dagen till ära har Vita husets Facebooksida bytt profilbild – till en siluett av det välkända huset, målat i regnbågsfärger. Det är ett drag som redan genererat nästan 68 000 likes.

Enligt Washington Post levde ungefär 70 procent av amerikanerna, innan domslutet, i stater där homoäktenskap var tillåtna. 30 procent av USA:S befolkning levde med andra ord i stater där homosexuella inte fick gifta sig. Men det blir det alltså ändring på nu.

Men det var inte ett domslut som kom av sig självt. Att alla amerikaner, oavsett kön och sexuell läggning nu får gifta sig har föregåtts av decennier av både rättstvister och aktivism, skriver NY Times. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.